Geen onderzoek naar coffeeshop in Dronten

DRONTEN • Vr 29 september 2023 | 13:58 • Vrijdag 29 september 2023 | 13:58

De discussie over of Dronten wel of geen coffeeshop moet krijgen, is donderdag in de kiem gesmoord. Een voorstel om uitgebreid onderzoek te doen naar het draagvlak en de effecten van een coffeeshop van GroenLinks, PvdA en Dronten Sociaal werd door geen enkele andere partij gesteund. CDA, Leefbaar Dronten, VVD, ChristenUnie en D66 gaven aan sowieso geen voorstander te zijn van een verkooppunt voor cannabis.

Vanwege het zogenoemde nulbeleid is het momenteel verboden om een coffeeshop te openen in Dronten. Volgens GroenLinks gaan gebruikers daardoor naar dealers op straat, die ook harddrugs aanbieden. Daar wil de partij van af. Het draagvlak voor een coffeeshop moest daarom worden onderzocht. Ook moest het college met onderzoek inzichtelijk maken wat de effecten zouden zijn op de veiligheid, de gezondheid van jongeren onder de 18, op de regio zoals koopstromen en op ‘andere relevante aspecten’. Dat onderzoek zou dan voor de zomer van 2024 aan de gemeenteraad moeten worden voorgelegd.

Het voorstel volgt op een ‘met de benen op tafel’-sessie die de gemeenteraad onlangs heeft gehad, waarin twee coffeeshophouders, een verslavingsdeskundige en de chef van de basiseenheid Dronten van de politie de raad bijpraatten over hun ervaringen.

Geen coffeeshop
Hoewel de vraag of Dronten wel of geen coffeeshop moet krijgen nu nog niet op tafel lag, waren de andere partijen op voorhand duidelijk. Het CDA wil geen coffeeshop vanwege het risico voor de volksgezondheid, roken is tenslotte ongezond. De ChristenUnie wil op geen enkele manier verslaving ondersteunen of aanmoedigen. Leefbaar Dronten ziet ook helemaal niets in een coffeeshop, en vindt zo'n onderzoek dus zonde van de tijd die ambtenaren er moeten insteken en het geld dat het kost. D66 vindt dat zo’n onderzoek gedaan moet worden door een eventuele ondernemer. De VVD wil geen coffeeshop vanwege de criminele wereld die daar achter zou steken.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich voor Omroep Flevoland op Lelystad en Dronten. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel