Cursus politiek voor beginners: 'Je moet een beetje goed kunnen babbelen'

NOORDOOSTPOLDER • Di 21 november 2023 | 8:18 • Dinsdag 21 november 2023 | 8:18

Hoe werkt de gemeenteraad? Hoe kun je als burger invloed uitoefenen op de politiek? En hoe win je een politiek debat? Inwoners van de gemeente Noordoostpolder konden de afgelopen maanden gratis de cursus Politiek Actief volgen. Met een politiek debat en een speeddate met raadsleden werd de cursus maandagavond afgesloten.

Ongeveer vijftien inwoners van Noordoostpolder deden mee aan de cursus. "Ik vind politiek waanzinnig interessant," zegt een oudere deelneemster aan het slotdebat. Ze was aan het begin van de cursus vooral benieuwd waarom het zo lang duurt voordat er een politiek besluit wordt genomen. Een jongere man wilde vooral weten hoe 'lokaal de hazen lopen'.

Een vrouw geeft aan wel wat geleerd te hebben van de cursus: "Je moet zelfverzekerd zijn, en oprecht. En een beetje goed kunnen babbelen."

Hoe de lijntjes lopen
Deelnemers aan de cursus zijn vooral dorpelingen die op de een of andere manier in contact zijn gekomen met de gemeente, zegt griffier Robbert Wassink van de gemeente. "Bijvoorbeeld een mevrouw die bij de herinrichting van de Rietstraat in Emmeloord betrokken is, heeft meegedaan. Die is benieuwd hoe de lijnen lopen binnen de politiek. Maar er doen ook mensen mee die in dorpsbesturen zitten."

Het was de zesde keer dat de gemeente Noordoostpolder de cursus Politiek Actief organiseerde. Op de debat avond kwamen maar negen van de vijftien cursisten opdagen. Maar griffier Robert Wassink is er niet treurig over. "Ik ben verbaasd over de talenten die ik voorbij heb zien komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel