Snelheid op weg bij Urker speelbos omhoog, zorgen om veiligheid kinderen

URK • Di 21 november 2023 | 16:17 • Dinsdag 21 november 2023 | 16:17

Is de veiligheid van spelende kinderen bij het speelbos op Urk ook gegarandeerd na de reconstructie van de Staartweg? Dat vroeg de Urker CDA-fractie zich maandagavond af tijdens een commissievergadering.

De Staartweg wordt de komende maanden vernieuwd. Er komen nieuwe oversteekplaatsen en de weg wordt over een lengte van twee kilometer verbreed. Parallel aan de Schelpen- en Waaiershoek komt er daarnaast een vrijliggend fietspad. Maar het betekent wel dat de maximumsnelheid ter hoogte van het veelgebruikte speelbos van dertig naar vijftig kilometer per uur gaat.

Nu is het nog zo dat gebruikers op het traject bij het speelbos drie keer worden afgeremd door een wegversmalling. Bij tegemoetkomend verkeer moet er gewacht worden. Maar met een verbrede weg valt die snelheidsbeperkende maatregel weg.

Veiligheid garanderen
Raadslid Marjanne Romkes-Foppen van het CDA wilde daarom van wethouder Willem Foppen weten hoe het college de veiligheid bij het speelbos voor zich ziet: "Een kindje hoeft maar even aan de aandacht van de ouders te ontsnappen."

Volgens de wethouder wordt er ook in de huidige situatie al veel harder gereden dan is toegestaan: "We weten dat niemand zich aan de maximumsnelheid houdt. De huidige wegversmalling zorgt voor focus op de tegenligger, en nog wat extra gas geven om maar als eerste door te kunnen."

'Politie handhaaft al niet meer'
In een technische toelichting stelde de gemeente dat op sommige punten maar liefst 99 procent van het wegverkeer zich nu niet aan de toegestane snelheid houdt: "Dat komt omdat het wegbeeld en de vormgeving van de weg in de oude en nieuwe situatie niet past bij het limiet van dertig
kilometer per uur, het is niet logisch." Volgens de gemeente zou de politie om die reden ook niet meer willen handhaven op snelheid bij het speelbos.

Volgens wethouder Foppen gaat de veiligheid erop vooruit met de nieuwe oversteekpunten. Die liggen namelijk op een verhoging waardoor automobilisten wel moeten afremmen. Ook hoeven overstekende voetgangers niet langer op beide rijbanen te letten. Zij kunnen vanwege het nieuwe middeneiland de rijbanen één voor één oversteken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel