Berry uit Swifterbant pimpt sneakers om te ontsnappen aan long covid

SWIFTERBANT • Wo 27 december 2023 | 6:31 • Woensdag 27 december 2023 | 6:31

Je ziet het wel eens voorbijkomen op Instagram of YouTube: van die handige creatievelingen die van saaie gympen flitsende sneakers maken. Een inwoner van Swifterbant timmert er nu ook mee aan de weg.

Onder de naam PolderPattas beschildert hij schoenen voor wie dat maar wil. Niet om er geld mee te verdienen, maar om te ontsnappen aan de ziekte long covid, waar hij al jaren mee worstelt.

Berry van Lemel-Sipahelut raakte tijdens de eerste coronagolf meteen besmet. Hij werd erg ziek, maar na een ziekenhuisopname dacht hij weer op te knappen en er vanaf te zijn. Dat pakte anders uit. Zijn conditie ging erg achteruit, en hij kreeg onder andere reuma en suikerziekte. Uiteindelijk raakte hij ook zijn werk kwijt.

40 jaar, maar oude man
De inwoner van Swifterbant kan zijn vroegere hobby's zoals hardlopen en mud runs ook niet meer uitoefenen. Zijn leeftijd is 40 jaar, maar volgens eigen zeggen voelt zijn lichaam aan als dat van een oude man. Berry is daarom genoodzaakt om zijn leven op een andere manier in te vullen, en daarbij vindt hij steun in zijn nieuwe hobby: het beschilderen van schoenen.

Hij begon ooit met de schoenen van die van zijn kinderen. Door de vele enthousiaste reacties daarop weten nu ook anderen hem te vinden. Omdat de speciale verf duur is, wil de schilder de kosten daarvan vergoed hebben. Verder verdient hij niets met zijn hobby. Daar gaat het Berry ook niet om: het belangrijkste is om bezig te zijn, zowel lichamelijk als geestelijk.

'PolderPattas wordt groot'
Toch realiseert Van Lemel-Sipahelut dat de liefhebberij zou kunnen uitgroeien tot iets groters. Hij verwijst daarbij naar de Verenigde Staten waar het beschilderen van schoenen heel populair is. "Ik verwacht ook wel dat PolderPattas een grote naam gaat worden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel