Laatste van zes pompen bij 'megagemaal' geplaatst: 'We doen dit om droge voeten te houden'

FLEVOLAND • Di 14 mei 2024 | 14:10 • Dinsdag 14 mei 2024 | 14:10

"De zesde pomp zit er net in", blikt Johan de Boer van Rijkswaterstaat dinsdagmiddag, iets na 12.00 uur, tevreden terug. De organisatie plaatste even daarvoor de laatste van zes megapompen in het gemaal bij Den Oever. "We doen dit om in de toekomst droge voeten te houden in het IJsselmeergebied."

"We gaan die pompen in de toekomst hard nodig hebben", vertelt De Boer. In januari stond het waterpeil in het Markermeer met 77 centimeter boven NAP erg hoog en sloeg het water aan Noord-Hollandse zijde over de kades. "Als we toen de beschikking hadden gehad over deze pompen, hadden we ze zeker gebruikt."

Die pompen kunnen helpen het waterpeil in het IJsselmeer te verlagen als het peil op de Waddenzee hoger is. Vervolgens kan ook overtollig water vanuit het Markermeer naar het IJsselmeer worden afgevoerd.

Pompen helpen tegen effecten klimaatverandering
Het gemaal bij Den Oever moet zo'n 275.000 liter water per seconde gaan wegpompen. Dat is meer dan het gemaal in IJmuiden, dat een capaciteit van 260.000 liter heeft. Daarmee wordt dit het grootste van Europa.

Bekijk hier hoe een pomp in het gemaal werd geplaatst:

Het gaat De Boer er niet om dat Rijkswaterstaat nu 'de grootste' heeft gebouwd. "Het gaat erom dat we het watermanagement anders moeten organiseren. Door de klimaatverandering moeten we met andere zekerheden gaan werken dan vroeger."

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceerde dinsdag een rapport waarin het wijst op de klimaatrisico's in Nederland. Periodes van droogte gaan steeds langer duren en worden vaker afgewisseld met periodes van hevige regen, met mogelijk wateroverlast tot gevolg.

Planning
Het duurt nog even voordat het gemaal gebruiksklaar is: "Ergens in 2026 moet het zover zijn", schat De Boer in. De pompen moeten nog op de rest van het gemaal worden aangesloten. Daarna moet er nog gebaggerd worden en komen er twee extra spuigaten bij in de Afsluitdijk. Via deze gaten wordt het water afgevoerd naar de Waddenzee.

Als het eenmaal zover is, moeten ook nog de oude spuigroepen in de Afsluitdijk worden gerenoveerd en gerestaureerd. "Die stammen uit 1932, toen de dijk werd gebouwd. Die zijn aan het einde van hun levensduur", besluit De Boer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel