Kinderen leggen fietsexamen af: 'Ik heb 'links' en 'rechts' op mijn handen geschreven'

LELYSTAD • Vr 17 mei 2024 | 7:33 • Vrijdag 17 mei 2024 | 7:33

Basisschoolleerlingen in Lelystad leggen deze maand het fietsexamen af. Het theorie-examen hebben de leerlingen al achter de rug, maar pas als het praktijkexamen succesvol is afgerond is een leerling echt geslaagd.

Ook groep 7 van OBS de Boeier doet mee met het examen, dat is georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN). "De kinderen waren onrustig vanmorgen omdat ze heel zenuwachtig zijn", vertelt juf Ellen.

Die zenuwen beaamt Rivo, die als negende mag starten. "Ik ben niet bang om te zakken, maar het is gewoon altijd spannend om een examen te doen." De hekkensluiter van de groep heeft een handig hulpmiddel bedacht om de kans van slagen te vergroten: "Ik heb 'links' en 'rechts' op mijn handen geschreven omdat ik soms vergeet welke welke is."

Fietscontrole
Voordat de kinderen starten, wordt hun fiets nog gecontroleerd door een vrijwilliger van VVN. "Ik kijk onder andere of het stuur en de handvatten goed vastzitten, en of de rem het doet."

Er zijn nog geen fietsen afgekeurd, maar wel was er een kind die een fatbike had meegenomen. Ondanks dat was gecheckt of de scooterfunctie uit was gezet, bleek hij bij een controlepost wel heel erg hard te rijden. "Dat heeft de examinator wel even opgeschreven", wist de vrijwilliger te vertellen.

Als de fiets is goedgekeurd, mogen de kinderen aansluiten in de rij om te starten. Ze dragen oranje hesjes met een groot nummer, zodat ze goed herkenbaar zijn voor de examinatoren die langs de weg zitten om de kinderen te beoordelen.

Met losse handen
Veelgemaakte fouten zijn niet goed over de schouder kijken, en als ze terug het plein op komen fietsen al hun stuur loslaten, terwijl ze dan nog in zicht zijn van een examinator.

Toch is juf Ellen niet bang dat er mensen gaan zakken vandaag. De kinderen hebben theorielessen gehad en konden met hun ouders de route vast oefenen.

Terwijl de laatsten in de rij nog moeten vertrekken komen de eerste kinderen alweer terug, onder luid gejuich en geklap van hun medestudenten. Bij Jordan ging het goed: "Ik denk dat ik geslaagd ben!" En dat klopt want juf Ellen laat aan het eind van de dag weten dat alle leerlingen geslaagd zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel