Na jaren pech is er eindelijk een zeearend geboren in het Hollandse Hout

LELYSTAD • Do 16 mei 2024 | 20:18 • Donderdag 16 mei 2024 | 20:18

In het bos Hollandse Hout bij Lelystad is een zeearendjong geboren. Dat schrijft boswachter Rosan op den Kelder in een blog op de website van Staatsbosbeheer. "Dat is natuurlijk fantastisch nieuws!", schrijft ze erbij.

Volgens de boswachter zijn vader en moeder zeearend waarschijnlijk een paartje dat al jaren in het Hollandse Hout probeert te broeden.

In 2022 waaide hun nest uit de boom, en in 2023 waaide zelfs de hele boom om.

Wandelpad afgesloten
Zelfs als een nest in de boom blijft, is het niet zeker of de vogels ook echt een ei gaan uitbroeden. "Dat kan door onervarenheid nog uitblijven", schrijft Op den Kelder.

Dat het nu wel goed is gegaan, komt volgens haar deels door de rust die de zeearenden hebben gekregen. Om de vogels in vrede te laten broeden, zijn de routes van wandel- en ruiterpaden aangepast.

Ook rondom het Zwarte Meer bij Kraggenburg, broeden dit jaar maar liefst vier zeearendparen. Daar hadden de roofvogels de afgelopen jaren ook pech: Ook hier waaide een nest uit de boom en verdreven de paren elkaar om hun territorium te verdedigen.

Lees ook: Jaren geen zeearendjongen door storm en vogelgriep, nu hoop op betere tijden

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel