Festivalseizoen begint: deze feesten kun jij deze zomer in Flevoland bezoeken

FLEVOLAND • Vr 17 mei 2024 | 10:20 • Vrijdag 17 mei 2024 | 10:20

Met Pinksterconferentie Opwekking in Biddinghuizen gaat het Flevolandse festivalseizoen van dit jaar officieel van start. In dit bericht zetten we voor jou op een rijtje welke festivals jij deze zomer allemaal kunt bezoeken.

Mei
In de maand mei staan diverse festivals op de planning. Zo begint Opwekking deze vrijdag. De Pinksterconferentie trekt jaarlijks duizenden bezoekers naar het evenemententerrein in Biddinghuizen. Opwekking duurt tot en met maandag 20 mei.

Poppodium De Meester in Almere staat op donderdag 23 mei in het teken van het By The Books Festival. Diverse lokale hiphoptalenten laten hun kunsten zien.

In Zeewolde is op 24 en 25 mei het Beachfestival met artiesten als Bizzey en Paul Elstak. Het is dan feest aan de Strandweg.

Op zaterdag 25 mei wordt voor de derde keer in Flevoland het festival Oude Muziek gehouden. De hele middag staat Kunstlinie in Almere in het teken van muziek uit de Middeleeuwen, Renaissance en Barok. Ook kunnen bezoekers diverse workshops volgen.

Hetzelfde weekend openen acht groene bedrijven in Lelystad de deuren voor bezoekers tijdens De Groene Velden dagen.

Omroep AVROTROS organiseert dit jaar het Muziekfeest op het Plein in Zeewolde. Het evenement met diverse Nederlandse artiesten komt op 29 mei naar het Raadhuisplein.

Op 30 mei viert Swifterbant haar 60-jarig bestaan met een driedaags festival. Er is onder meer een braderie, een groot tentfeest en diverse activiteiten voor kinderen. Dit alles gebeurt aan de Greente en de Zuidsingel in het centrum van het dorp.

Opwekking

Juni
In juni zijn er veel verschillende festivals en die start met het Land Art Weekend. Tijdens dit festival op 1 en 2 juni kunnen mensen verschillende landschapskunstwerken in de provincie bezoeken.

Ook staat op 1 juni het culturele festival Podium Oosterwold op de planning. Daarbij staat de Almeerse wijk Oosterwold op zes locaties in het teken van kunstvoorstellingen en er zijn lokale producten.

Houd jij van fotografie? Dan is het Foto Festival in Almere van 7 tot en met 9 juni echt iets voor jou. Er zijn diverse tentoonstellingen, ouderwetse camera's en je kan ook zelf op de foto. Dit alles vindt plaats in Kunstlinie en Casa Casla

Op 8 juni staat het Havenplein in Dronten in het teken van het Havenpleinfestival. Er zijn de hele dag activiteiten, foodtrucks en verschillende bands te vinden op het plein.

Datzelfde weekend wordt in Almere het Indian Summer Festival georganiseerd. Bezoekers kunnen daarbij een duik nemen in de Indiase cultuur met foodtrucks en diverse optredens op het podium. Daarnaast zijn er verschillende non-foodkramen met onder andere sieraden, kleding en schilderijen van lokale artiesten.

Wie wil genieten van een kampvuuravond met live muziek kan dat op 14 juni doen op het strand voor restaurant Bij Ons in de Wellerwaard in Emmeloord. Hier mogen zowel kampeerders als andere bezoekers van komen genieten.

Hier kun je ook kamperen tijdens het Uit-jeTent Festival dat van 14 tot 16 juni wordt gehouden. Het Uit-jeTent Festival is een evenement waarbij verschillende kampeerlocaties in Noordoostpolder worden opengesteld voor muziek. Ook kun je tijdens het festival in het Kuinderbos speuren naar waterdiertjes en vlotten bouwen en op zondag is er bij Bij Ons in de Wellerwaard een foodtruckfestival.

Op 14 en 15 juni is het festival Jordaan in de Polder in Lelystad met o.a. Wolter Kroes en René Froger.

Op zaterdag 15 juni kun je gezellig buurten bij het Festival Poort Sociaal in Almere Poort. het buurtfestival is bedoeld om bewoners met elkaar in verbinding te brengen. Er zijn onder meer muziek, optredens, een markt en foodtrucks.

Diezelfde dag kun je, als je van een drankje houdt, ook terecht bij het Gavi's Wine & Beer Festival in Dronten. Daarbij kun je onder meer proeven van veel verschillende wijnen en bieren.

Op zondag 16 juni wordt bij stadslandgoed De Kemphaan in Almere het festival Het Groene Geheim georganiseerd. Daarbij is veel muziek voor jong en oud, midden in de natuur.

Houd je van haring? Dan kun je op 20 juni terecht op het terras van restaurant De Rede van Dronten Daar worden tijdens de Haringparty diverse hapjes geserveerd, en uiteraard haring.

Ook wordt dit jaar op 21 en 22 juni de 42e editie van Festival Sunsation georganiseerd. Het oudste festival van Flevoland wordt traditiegetrouw gehouden bij het Observatorium Robert Morris in Lelystad. Het festival wordt ieder jaar gehouden rondom de langste dag van het jaar.

Sunsation

In hetzelfde weekend vindt het Zomer Festival in de haven van Urk plaats. Het evenement begint op vrijdag 21 juni en duurt drie dagen. Er is live muziek, er wordt een concert gegeven door onder meer brassband Valerius en op zondag 23 juni is er een massale havenzang met mannenkoor Soli Deo Gloria, het Visserskoor, Crescendo en Valerius.

Wie van hardstyle houdt, kan van 27 juni tot 30 juni terecht bij Defqon.1 op het evenemententerrein in Biddinghuizen. Het festival trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit verschillende landen.

Op zaterdag 29 juni wordt bij Vakantiepark 't Urkerbos het Wijnfestival Urk georganiseerd. Er zijn veel verschillende wijnen om te proeven, diverse bands en artiesten en veel verschillende lekkernijen.

De maand wordt afgesloten met Gluren bij de Buren in onder meer Almere. Het doel van het festival is het verlagen van drempels voor buurtontmoeting en om lokale amateurkunstenaars een podium te geven.

Defqon.1

Juli
De maand juli start met het Keti Koti Festival op de Esplanade in Almere. Tijdens dit festival op 1 juli wordt de emancipatie gevierd en wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën. Er zijn diverse optredens van verschillende artiesten.

Wie houdt van springen, kan dat doen op woensdag 3 juli bij het Springkussen Festival in Almere Haven. Het sportveld in de Laren staat de hele middag in het teken van diverse springkussens.

Biddinghuizen staat van 3 tot en met 7 juli volledig in het teken van feest tijdens de jaarlijkse feestweek. Bezoekers kunnen die week op het evenemententerrein naast het winkelcentrum genieten van diverse activiteiten.

Op 6 juli is het Polderfest festival aan de Kromme Rijn in Dronten met o.a. René Karst.

Nieuw deze zomer is het festival Wilde Weide. Dat festival vindt van 5 tot en met 7 juli plaats op dezelfde plek als Wildeburg, bij Netl de Wildste Tuin in Kraggenburg. Er komen diverse muziekgenres naar voren, van indie- en synthpop tot psychedelica.

Ook van 5 tot en met 7 juli is het Funky Beach Festival er weer bij Restaurant Beachclub NU in Biddinghuizen.

Op zaterdag 6 juli wordt in Almere het Multiculturele Festival SuriMakandra20.0 georganiseerd. Daarbij zijn diverse food en non-foodkramen, kunnen bezoekers sporten en is er veel muziek.

Vrijdag 12 juli kun je op de Esplanade in Almere genieten van bier uit binnen- en buitenland, eten, entertainment en muziek tijdens het TAPT Festival Almere. Het festival is alleen voor bezoekers van 18 jaar of ouder.

Van 12 tot en met 14 juli is festival Wildeburg weer in Kraggenburg. Er zijn geen kaarten meer te koop. Ook kun je op 13 juli genieten van muziek tijdens Jolpop in Lelystad.

Op 13 juli kun je naar het meest eigenwijze festival van Nederland vinden ze zelf. NOPPOP.

Ook op 13 juli en helemaal gratis, Jolpop in Lelystad.

In het weekend van 20 en 21 juli wordt Almere Floats georganiseerd. Alles wat drijft in Almere is dat weekend welkom op het weerwater bij het stadsstrand. Bezoekers kunnen er van alles doen: van suppen tot zeilen.

Augustus
Houd je van dreunende beats? Dan is het Rebellion Outdoor Festival in Almere misschien iets voor jou. Het feest wordt op zaterdag 3 augustus georganiseerd op het Almeerderstrand. Het is de eerste editie van het festival.

Het tweede weekend van augustus staat traditiegetrouw in het teken van De Meerpaaldagen in Dronten. Dit gratis familiefestival vindt dit jaar plaats van donderdag 8 tot zaterdag 10 augustus. Er zijn diverse activiteiten en artiesten uit heel Nederland komen langs.

Meerpaaldagen

Op zondag 11 augustus staat ook het Lumièrepark Festival op de agenda. Doel van het festival is bewoners met verschillende culturele achtergronden dichter bij elkaar te brengen.

Vakantiepark 't Urkerbos staat op woensdag 14 augustus in het teken van springen. De hele middag zijn er tijdens het Springkussen Festival diverse springkussens te vinden.

Op donderdag 16 augustus is het tijd voor Lowlands. Het vierdaagse festival in Biddinghuizen trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Meer dan 250 acts treden op bij het evenement dat sinds 1993 op het evenemententerrein bij Walibi wordt georganiseerd.

Ook vindt dit jaar de vijftiende editie van Strandfestival ZAND! plaats in Almere. Het Almeerderstrand staat op 23 en 24 augustus in het teken van muziek, dans, plezier en strand.

Lowlands

Studenten in Almere kunnen flink feesten tijdens het Studentenfééstival op 28 augustus. Dit festival wordt door hogeschool Windesheim georganiseerd op de Esplanade. Het is de jaarlijkse opening van het studiejaar in Almere.

Voordat de zomervakantie voorbij is, kunnen kinderen in Almere nog genieten van het Zomerfestival van Stad & Natuur. Bij Stadlandgoed de Kemphaan zijn op 29 augustus allerlei dingen te doen, zoals workshops en een kindertheater.

Van 30 augustus tot en met 1 september is in het Dorpsbos bij Swifterbant het Dorps Festival.

Ook kun je als echte boten-fan op 31 augustus in Biddinghuizen terecht. Daar vindt dan het jaarlijkse Sleepbootfestival plaats. Langs de Havenkade liggen die dag diverse sleepboten klaar om bewonderd te worden door de bezoekers.

Ook op 31 augustus kun je naar Uitgast in het natuurpark in Lelystad.

Tijdens het Festival of the Drums in Almere Centrum kunnen bezoekers meeswingen op het ritme van diverse brass bands, drummers en slagwerkers. Ook is er een Caraïbische markt en workshops trommels maken voor kinderen. Het festival wordt op 31 augustus georganiseerd op de Esplanade.

Tot slot op 21 september in het Agora in Lelystad het SeaBottomfestival.

Organiseer jij deze zomer een festival, maar staat het er nog niet tussen? Laat het ons weten via WhatsApp op 0320 28 5050.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel