Stroomproblemen bijna voorbij, maar eerst nog nieuwe stroomonderbreking

BIDDINGHUIZEN • Di 21 mei 2024 | 17:04 • Dinsdag 21 mei 2024 | 17:04

Er gloort licht aan de horizon voor ruim 300 huishoudens in Biddinghuizen. Zij werden de afgelopen weken getroffen door een reeks stroomstoringen. Netbeheerder Liander plaatst vrijdag een nieuwe transformator in een stroomhuisje in de getroffen wijk, waarmee de problemen moeten worden opgelost.

Sinds begin mei viel de stroom vijf keer uit in twaalf straten. De storingen duurden gemiddeld één tot vier uur. Volgens Liander werden ze veroorzaakt door problemen in een transformatorhuisje. De oudere transformator kon de hoeveelheid teruggeleverde stroom van zonnepanelen niet aan, waardoor op zonnige dagen rond het middaguur telkens een zekering sprong.

De storingen hadden twee weken lang veel gevolgen voor bewoners van de wijk. Ze hielden inmiddels al rekening met de stroomuitval. Zo zei één van hen dat, zodra de radio uitvalt, de koelkast dicht blijft en pas weer opengaat als de stroomvoorziening hersteld is.

Ook kon er regelmatig geen was gedraaid worden en werden meters van de zonnepanelen goed in de gaten gehouden om te zien of de stroom weg zou vallen.

Lees ook: Honderden Biddinghuizenaren vaak zonder stroom door opwekpiek zonnepanelen

Nog één keer hinder
Netbeheerder Liander beloofde binnen twee weken een nieuwe transformator te plaatsen. Tijdens de werkzaamheden zal er ook weer een stroomonderbreking zijn, zegt een woordvoerder. Volgens haar begrijpt Liander dat het vervelend is dat de stroom nu weer uit zal vallen, maar is het voor het goede doel. Daarna zou het namelijk niet meer moeten gebeuren.

Het is niet duidelijk of er bij andere transformatorhuisjes in het dorp problemen kunnen ontstaan door de terugleverende zonnepanelen. Volgens de netbeheerder is dat vaak pas duidelijk op het moment dat het meerdere keren misgaat bij een transformatorhuisje en valt dat niet te voorspellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel