Sabrina krijgt van gulle gevers een overdekte scootmobiel: 'Ik vind het superlief'

DRONTEN • Do 23 mei 2024 | 6:36 • Donderdag 23 mei 2024 | 6:36

Een beet van een pony zet twee jaar geleden het leven van Sabrina Telkamp uit Dronten op zijn kop. Door die beet wordt ze ziek, raakt in coma en verliest haar gehoor. Inmiddels is ze aan de betere hand. Dankzij een succesvolle crowdfundingactie voor een overdekte scootmobiel kan Sabrina nu weer haar dochter Rosalie zelfstandig naar school brengen. "Ik ben zo blij."

De overhandiging van de sleutels woensdagmiddag maakt veel emoties los bij Sabrina (44). Ze is dankbaar voor de actie die Lilian Wijbenga, haar schoondochter Chantal en Ingrid Roffelsen-Meijer hebben opgezet. In een paar maanden tijd hebben de drie een kleine drieduizend euro opgehaald, zodat de scootmobiel aangeschaft kon worden. Met een knuffel worden ze door Sabrina bedankt. De crowdfunding was nodig omdat een overdekte scootmobiel niet vergoed werd door de gemeentelijke Wmo.

Coma
Want dankzij de scootmobiel wordt haar leefwereld een stuk groter. De gevolgen van de beet van de pony in juni 2022 zijn groot. Sabrina vertelt dat ze door haar man werd gevonden toen ze in coma raakte: "Dat was vreselijk voor hem en de kinderen. Ik heb vijf dagen op de IC gelegen voordat ik ontwaakte. Maar wel doof, volledig doof, en heel slechtziend. Ik zag eigenlijk vrij weinig. Al mijn spieren trillen in mijn hele lijf. Ik had een bacterie in mijn rug, er was veel mis." Ze kreeg er ook nog een bloedvergiftiging en een hersenbloeding bij.

Na bijna twee jaar revalideren kan Sabrina weer veel dingen in en om het huis. Met een vertaalapp op de telefoon kan ze bovendien weer communiceren met anderen. Alleen als ze naar buiten wil, is ze afhankelijk van anderen vanwege haar evenwichtsstoornissen. Buiten is de ondergrond ook niet altijd vlak, met alle gevaar van dien. Een scootmobiel helpt haar weer meer te kunnen doen. "Mijn spieren trekken het anders niet."

Crowdfunding opgestart
Het verhaal van Sabrina kwam hard aan bij Lilian en Chantal Wijbenga en Ingrid Roffelsen-Meijer. Sabrina en zij woonden vroeger in dezelfde straat en hielden contact. "Je gunt het ze zo. want ze hebben zoveel meegemaakt", vertelt Lilian met de tranen in haar ogen. Zij zocht contact met het bedrijf GT Mobility, dat de aanschaf van de scootmobiel mede mogelijk maakte. Het gaat om een dichte variant, met een grote display en verwarming binnenin. Allemaal nodig, omdat Sabrina niet tegen de wind en de kou kan.

Eigenlijk wilde de hoofdpersoon zelf niet dat er geld voor haar werd ingezameld omdat ze niet van al die aandacht houdt. "Ik ben niet meer zoals ik was, daar schaam ik mij stiekem wel voor. Ik weet dat het niet hoeft, maar ja. Ik ben ook niet minder bedeeld. Er zijn zoveel mensen die meer hulp nodig hebben. Maar ik ben heel dankbaar en vind het superlief."

Sabrina heeft eerder al een proefritje mogen maken en rijdt zo het terrein af om een rondje te maken met dochter Rosalie. De tienjarige zit met een glimlach achterin de scootmobiel. "Nu kunnen we weer samen leuke dingen doen", vertelt Rosalie. "Mama is soms best verdrietig omdat er zoveel is gebeurd. Maar ze doet het heel goed en ik ben supertrots op haar." Sabrina, met een brok in haar keel: "Daar doe je het voor."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel