Provincie is het niet eens met deskundige die kritiek heeft op Afvalzorg

LELYSTAD • Ma 3 juni 2024 | 14:08 • Maandag 3 juni 2024 | 14:08

Het bedrijf Afvalzorg aan de Zeeasterweg bij Lelystad mag bodemassen in de buitenlucht opslaan. Er hoeft geen loods overheen te staan. Dat zegt de provincie Flevoland in reactie op deskundige Cor Coenrady, die een week geleden bij Omroep Flevoland stelde dat Afvalzorg de wet overtreedt.

Coenrady is gerechtelijk deskundige en gespecialiseerd in de Omgevingswet. Volgens Coenrady houdt Afvalzorg zich niet aan die wet omdat het bodemassen, die overblijven na verbranding van huisvuil, in de openlucht opslaat. Dat mag volgens hem niet omdat er zware metalen in zitten, die kunnen uitwaaien over de omgeving en gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.

De provincie Flevoland is bevoegd gezag en verantwoordelijk voor de gang van zaken bij Afvalzorg. De provincie heeft zich samen met de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek over de kritiek gebogen. Dit op verzoek van Omroep Flevoland.

Volgens de provincie is de regelgeving waarop Coenrady doelt niet op dit bedrijf van toepassing en is er geen aanleiding om te vermoeden dat het stof uitwaait naar de omgeving.

Regelmatig controles
De provincie zegt verder regelmatig te controleren of de vergunning die aan Afvalzorg is verleend voldoet aan de Best Beschikbare Technieken (BBT). Daarmee verwijst de provincie naar de plicht die bedrijven hebben om hun omgeving zo goed mogelijk tegen gevaren te beschermen.

Coenrady is ervan overtuigd dat, juist vanuit die zogenoemde BBT, Afvalzorg verplicht is om de stuifgevoelige goederen zoals bodemassen in een overkapping of loods op de slaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel