Burgemeester Almere bevestigt toename van overlast in stationsgebied, sluit samenscholingsverbod niet uit

ALMERE • Vr 14 juni 2024 | 8:16 • Vrijdag 14 juni 2024 | 8:16

Burgemeester Hein van der Loo van Almere sluit een samenscholingsverbod in het stadscentrum niet uit, maar het is volgens hem nu nog niet aan de orde.

Dat zei Van der Loo tijdens een debat in de gemeenteraad over de toenemende overlast van jongeren in dat gebied.

Gesprekken over het nut daarvan worden volgens Van der Loo geregeld gevoerd tussen de gemeente, justitie en de politie.

Meerdere kleine groepen
Ondernemers en omwonenden zeggen last te hebben van een groeiend aantal jongeren dat 'rotzooi wil trappen'. De lokale VVD wilde opheldering van de burgemeester. De partij wil weten wie de jongeren zijn waar ondernemers over klagen, en of het gaat om één groep, of meerdere.

Lees ook: Ondernemers voelen zich onveilig door agressieve jongeren in het winkelgebied

De burgemeester onderschrijft dat groepen jongeren overlast veroorzaken in het centrum. Ze intimideren bezoekers en stelen van ondernemers. Het zou gaan om meerdere kleine groepen. "Maar opgeteld worden het er steeds meer. Via sociale media zien wij dat zij zich bundelen. Zeker als het om een groot aantal jongeren gaat, is dat voor sommige mensen best angstaanjagend."

Zware maatregelen
De VVD wil dat er zware maatregelen getroffen worden. Een samenscholingsverbod op het station, gebiedsverboden voor de jongeren en de mogelijkheid voor de politie om preventief te fouilleren. Vooralsnog is geen van die maatregelen aan de orde, zegt de burgemeester.

Ook rond het stadhuisplein wordt overlast gemeld.

"Een samenscholingsverbod is een zwaar middel. Dat zou dan niet alleen gelden voor de jongeren, maar voor iedereen die zich in het gebied bevindt", zegt Van der Loo. "Dat is in het stationsgebied wel ingewikkeld."

Ook over het nut van gebiedsverboden en de mogelijkheid om preventief te fouilleren is hij met de driehoek van burgemeester, politie en justitie in gesprek, maar dat zou op dit moment 'niet opportuun' zijn. Hij benadrukt dat er op dit moment wel al een gebiedsverbod geldt op het Festivalplein. Dat is sinds afgelopen maandag afgesloten met hekken.

Schoolbezoeken en waarschuwingsbrieven
De inzet van de gemeente om dergelijke overlast tegen te gaan, richt zich vooralsnog vooral op preventie. Met huis- en schoolbezoeken en waarschuwingsbrieven valt volgens de burgemeester nog veel winst te behalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel