Almeerse student Mika aan de slag bij Formule 1-team van Aston Martin

ALMERE • Ma 17 juni 2024 | 6:16 • Maandag 17 juni 2024 | 6:16

De 20-jarige Mika Ruyssenaars uit Almere staat aan de vooravond van een bijzondere stage. Hij studeert aan de TU Delft voor 'aerodynamic engineer' en gaat volgende maand tijdelijk bij het Formule 1-team van Aston Martin in Londen aan de slag. "Daar komen niet veel studenten terecht", zegt hij trots.

Terwijl een raceauto langs het stadhuis in Delft zoeft, kijkt Mika vanaf het stadsplein toe. Het Formula Student Team Delft presenteert een zelfontworpen racewagen. Mika ontwierp de aerodynamische auto-onderdelen.

Zelf is de Almeerder van kinds af aan fan van de autosport. Nadat hij zich aanmeldde voor de studie 'Aerodynamics Engineer' aan de technische universiteit, specialiseerde hij zich in de invloed van luchtstromen op voertuigen. Met aerodynamisch ontworpen auto-onderdelen ervaart een auto minder luchtweerstand en ligt 'ie stabieler op de weg.

Presentatie raceauto

'Vrij bijzonder'
Nu staat een stage bij de Britse F1-ploeg voor de deur. De Almeerder noemt het 'vrij bijzonder' dat hij is geselecteerd door Aston Martin, dat bij raceliefhebbers bekend staat vanwege coureur Fernando Alonso en vader en zoon Stroll. Per team melden zich volgens Mika wereldwijd duizenden mensen aan, terwijl er ongeveer dertig stageplekken per team te vergeven zijn.

Nadat hij solliciteerde, volgde een aantal online interviewrondes en kennistesten over aerodynamica en autosport. Toen Mika daar doorheen was, vloog hij in april twee dagen naar Londen om kennis te maken met het team. Ook kreeg hij een rondleiding door de fabriek.

Dertien maanden
Mika's stage begint op 1 juli en gaat in totaal dertien maanden duren. Na een maand leren over auto's, mag hij zich storten op de ontwikkeling ervan. Hij gaat onder meer data-analyses uitvoeren, ontwerpkeuzes maken en de onderdelen testen in windtunnels. Het is de bedoeling dat de door hem ontworpen autovleugels de F1-wagens dan gaan sieren.

Na zijn stage hoopt de Almeerder op een baan binnen de Formule 1. Wat maakt dat hem dat gaat lukken? "Gedreven zijn en passie en plezier hebben in wat je doet," aldus Mika.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel