Keukenspullen van gesloten restaurant Le Mirage krijgen nieuw leven in Gambia

EMMELOORD • Ma 17 juni 2024 | 6:48 • Maandag 17 juni 2024 | 6:48

Studenten in Gambia die in kokstenue van 'Le Mirage’ rondlopen. Dat kan zomaar eens gebeuren, want aan het eind van het jaar wordt een container vol keukenspullen en -apparatuur van het voormalige restaurant in Emmeloord naar het Afrikaanse land verscheept. Initiatiefneemster Willie op de Hoek helpt daar een horeca-opleiding opzetten.

Le Mirage is jarenlang een begrip geweest in de polder. Nadat het restaurant eind mei na 32 jaar de deuren sloot, las Op de Hoek op Facebook dat ‘de hele boel’ verkocht werd.

De Emmeloordse wist wel een goede bestemming: de stichting Triple C. Die is bezig een restaurant en hotel in de Gambiaanse kustplaats Kartong te bouwen en wil daar dit jaar nog een nieuwe opleiding starten.

Op de Hoek besloot langs te gaan bij Le Mirage en kreeg dozen vol keukenspullen en -apparatuur mee van de oud-eigenaren Colinde en Guust de Nijs. "Het is zo fijn dat de spullen een nieuwe bestemming krijgen. Ik weet zeker dat de studenten in Gambia er superblij mee zijn. Extra leuk is dat op sommige spullen nog de naam 'Le Mirage' staat", vertelt de enthousiaste Op de Hoek.

Toerisme in Gambia groeit
Triple C bestaat sinds 2015 en heeft inmiddels opleidingen tot timmerman, kleermaker, persoonlijke verzorging en landbouw opgezet. Daar komt nu dus de horeca-opleiding bij.

"Doel is om mensen in hun eigen land toekomst te geven. Wij willen voorkomen dat ze vluchten richting Europa met alle gevaren van dien. Het toerisme in Gambia groeit nog steeds dus er is veel potentie om in het land zelf aan het werk te gaan", vertelt de Emmeloordse.

Zelf ook naar Gambia
Willie op de Hoek gaat dat project zelf begeleiden, vanwege haar jarenlange ervaring in de horeca. Eind dit jaar gaat ze met pensioen en dan vliegt ze naar het Afrikaanse land, waar ze al jarenlang komt.

Als ‘manager hospitality’ is het haar doel om een jaar lang studenten te helpen om een plek in het toerisme te vinden. "Er is niets mooiers dan mijn twee passies combineren. Horeca en Gambia", besluit Op de Hoek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel