Huisuitzetting van zieke man die huur niet betaalt met succes tegengehouden

BIDDINGHUIZEN • Ma 17 juni 2024 | 17:24 • Maandag 17 juni 2024 | 17:24

Een enorme huurachterstand, een huis en grote tuin die niet meer goed worden onderhouden; Stichting Oost Flevoland Woondiensten (OFW) is er wel klaar mee. Een 79-jarige huurder uit Biddinghuizen moet wat de corporatie betreft zijn woning verlaten. Maar de advocaat en dochter van de man deden maandag bij de rechter een ultieme poging om de geplande huisuitzetting van dinsdag te voorkomen. En dat lukte.

In januari besliste een rechter al dat de man zijn huurachterstand voor 1 mei moest betalen. Zo niet, dan mocht OFW hem op straat zetten. En die was vast van plan om zich daar aan te houden. "Het is sinds dat vonnis namelijk niet beter geworden. De huurachterstand en de kosten voor het verwijderen van een ondeugdelijke tuinmuur zijn opgelopen tot 6378,19 euro. Wat ons betreft is het over en uit", zei de advocaat van de woningstichting in de Lelystadse rechtszaal.

Volgens OFW kan de man los van de problemen met het betalen van de huur ook al niet meer wonen in het huis. "Het is een eengezinswoning met een grote tuin. Dat kan hij helemaal niet meer goed onderhouden door zijn slechte gezondheid", zei de raadsman van de woningstichting.

Uitzetting onmenselijk
Maar in de ogen van het team van de huurder is de ontruiming van zijn huis "onmenselijk". De man heeft namelijk ernstige fysieke gezondheidsproblemen, met een longtumor, hart- en nierfalen en de longziekte COPD waardoor hij afhankelijk is van zuurstof.

Hij is volgens zijn advocaat en dochter ook regelmatig behoorlijk in de war. "Dat was ook al zo tijdens de rechtszitting in januari, waar hij toen alleen naar toe is gegaan. Ik las in de stukken dat meneer daar bijvoorbeeld heeft gezegd dat hij miljoenen op een buitenlandse rekening had staan. En connecties had met Prins Bernhard en Prinses Beatrix. Hij verliest soms de realiteit uit het oog", zei zijn raadsman.

Als de man geen dak meer boven zijn hoofd heeft, kan de huisarts hem geen zorg meer verlenen, zei hij. "Ik vrees dan echt het ergste. En hoe ziet de verhuurder dat dan voor zich? Dat meneer morgen met al zijn medische apparatuur en zuurstoftanks zo de deur uit wordt gereden?"

Familie en vrienden hebben inmiddels aangeboden om de huurachterstand te betalen. "En zijn ex gaat zijn financiële zaken overnemen. We zijn bovendien met de gemeente aan het bekijken of hij 24 uur per dag hulp aan huis kan krijgen. Uiteindelijk willen we er naar toe werken dat hij in een verzorgingshuis terechtkomt."

Maar dat proces vergt meer tijd. Ook omdat de Biddinghuizenaar niet zomaar hulp accepteert en dus regelmatig in de war is. "De ene keer erkent hij dat er problemen zijn, de andere keer niet", zei zijn dochter daarover.

Corporatie akkoord met schikking
OFW streek na het horen van dit verhaal nog één keer met de hand over het hart en ging akkoord met een schikking onder strenge voorwaarden. In de rechtszaal werd afgesproken dat de achterstallige huur en rekening voor de muur uiterlijk morgen worden betaald. En dat de komende huurtermijnen op tijd binnenkomen.

Daarnaast wordt er een aanvraag gedaan voor bewindvoering en wordt er toegewerkt naar vertrek uit de woning binnen vier maanden. Binnen zes weken moet daar door de advocaat en familie van de man een plan van aanpak voor worden gemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel