Niemand wil de voormalige kerk Het Saalicon in Creil kopen

CREIL • Di 18 juni 2024 | 7:49 • Dinsdag 18 juni 2024 | 7:49

"Niemand wilde het pand hebben", zegt Sander Eising van Woningcorporatie Mercatus over de voormalige kerk Het Saalicon in Creil. Het pand is daarom uit de verkoop gehaald. "We kwamen er ook achter dat de huurcontracten niet meer up-to-date waren", zegt hij. Die contracten zijn opengebroken en aangepast.

Het pand is in 2003 verbouwd tot een zorg- en welzijnscentrum en wordt voor een groot deel gehuurd door Zorggroep Oude en Nieuwe land. Ook maatschappelijke organisaties zoals de lokale bibliotheek en Dorpsbelang Creil maken daar gebruik van.

Huren met korting
De huurcontracten zijn opengebroken en de huren zijn fors gestegen. Dat is besproken tijdens een bijeenkomst waarbij alle huurders waren uitgenodigd. Daarbij is ook uitgelegd dat maatschappelijke organisaties de verhoging weer als een korting op de nota's zien. Dat geldt voor een periode van vijf jaar.

Quitte
De huren die de maatschappelijke organisatie betalen zijn laag en nog niet eerder verhoogd. Mercatus begrijpt dat deze organisaties het financieel niet makkelijk hebben en wil ze daarom tegemoet komen. "Met de vergoedingen die we nu krijgen draaien we quitte", zegt Eising. Hoe dat over vijf jaar zit, kan hij nog niet zeggen.

Aparte gasrekening
"Alles zit bij de huren inbegrepen", zegt Eising. Denk daarbij aan elektriciteit, water en ook de schoonmaak. Voor het gebruik van gas komt wel een aparte rekening. De gasprijzen zijn flink gestegen en dat wil Mercatus niet voor haar rekening nemen.

Uitstel
Mercatus wilde van het pand af omdat het niet past bij de langetermijnstrategie. "Daar is nog steeds sprake van", zegt Eising. Hij verwacht dat het voormalige kerkgebouw ooit verkocht gaat worden. Maar wanneer is niet te zeggen.

Google Streetview

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel