WOZ-waarde opnieuw hoger, Zeewolde koploper met 6,1 procent

FLEVOLAND • Do 20 juni 2024 | 22:09 • Donderdag 20 juni 2024 | 22:09

De WOZ-waarde van een woning in Flevoland is opnieuw meer dan gemiddeld gestegen ten opzichte van de rest van Nederland. De gemeente Zeewolde spant volgens CBS-cijfers de kroon, daar bedroeg de stijging in heel 2023 6,1 procent tot 418.000 euro. De gemiddelde stijging landelijk was 3 procent.

Ook Lelystad, Almere, Urk, Dronten en Noordoostpolder zitten boven het landelijke gemiddelde. Het jaar ervoor was de stijging overigens nog veel hoger, soms tot ruim 27 procent in bijvoorbeeld Lelystad. Anders dan in 2022 waren er ook plaatsen waar de WOZ-waarde flink omlaag ging. Zoals Amsterdam, daar daalde die gemiddelde met 3,5 procent.

De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen en de WOZ-waarde zijn overigens niet een-op-een vergelijkbaar. Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet-verkochte koopwoningen.

De WOZ-waarde wordt door de gemeenten vastgesteld om de hoogte van een aantal belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendzaakbelasting, inkomstenbelasting en waterschapsbelasting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel