Vrouwen voelen zich onveilig in ov, beoogd staatssecretaris wil verandering

FLEVOLAND • Vr 21 juni 2024 | 19:35 • Vrijdag 21 juni 2024 | 19:35

"Als je alleen bent, kan het soms best onveilig voelen, helemaal als het in de avond is", vertelt een vrouw op het station Lelystad Centrum. Over het algemeen voelt ze zich veilig in het openbaar vervoer. Een andere vrouw vertelt hoe ze als 18-jarige werd lastiggevallen en 'hé schatje' naar haar werd geroepen. "Hoe moet je dan reageren?"

Het reizen met de trein en bus wordt door veel vrouwen als onveilig ervaren. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksplatform Pointer. Ruim tachtig procent van de ondervraagden vindt het openbaar vervoer onprettig. Een derde van hen vermijdt om die reden het reizen met het ov. Ze vinden de plek eng en zien het als een locatie waar hen makkelijk iets kan overkomen.

Op het perron in Lelystad vertelt een andere reizigster hoe haar twaalfjarige dochter een nare ervaring heeft gehad in de bus. Een oudere man zou seksueel getinte opmerkingen tegen haar hebben gemaakt. "Daar was ze heel erg van ontdaan." De moeder vertelt hoe ze haar kinderen op het hart druk om nooit achterin een bus te zitten. "Achterin zijn de meeste mensen die problemen zoeken."

Jansen is geschrokken
Beoogd staatssecretaris openbaar vervoer en milieu, Chris Jansen uit Almere, is geschrokken van deze cijfers. Dat zei hij vrijdagmiddag tijdens de hoorzitting voor nieuwe bewindspersonen. "Iedereen zou op een veilige en plezierige manier gebruik moeten kunnen maken van het openbaar vervoer. Zeker ook vrouwen in dit geval."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel