Verbouwing bij chimpansees Stichting AAP: "Niet simpel een wandje verplaatsen"

ALMERE • Ma 24 juni 2024 | 6:00 • Maandag 24 juni 2024 | 6:00

"Het lijkt erop dat alle roerigheid en verbouwing meer tot vermaak van de dieren zorgt dan voor stress", vertelt Pieter Levelink van Stichting AAP. Bij de Almeerse opvang wordt het chimpanseecomplex verbouwd.

In het complex zitten chimpansees die uit circussen komen of bij mensen in beslag zijn genomen, maar ook chimpansees die proefdier zijn geweest. Die laatste dieren blijven levenslang bij AAP, omdat ze vaak besmet zijn met virussen zoals HIV en niet herplaatst kunnen worden. Omdat er steeds minder apen zijn waarop is geëxperimenteerd wordt een deel van hun verblijven bij de leefruimtes van de andere apen getrokken. "De proefdieren gaan uiteindelijk dood, dus er is minder ruimte nodig voor de dieren die overblijven”, legt Levelink uit.

Levelink bij verbouwing

"Het klinkt als simpel om wat wandjes te verplaatsen, maar het is een flinke klus”, vertelt Levelink. Zo zijn de verblijven van de proefdieren strikt gescheiden van de andere verblijven. Zo mag je daar alleen met beschermende kleding naar binnen. We hebben voor de zekerheid de besmette hokken twee weken leeg gelaten zodat alle virusdeeltjes en ziektekiemen weg zijn en de bouwvakkers veilig naar binnen kunnen.

proefdieren verblijven gescheiden

Veel van de 40 chimpansees die in de normale ruimtes verblijven, worden in principe op een bepaald moment herplaatst. Dit kan bijvoorbeeld een dierentuin zijn. "Maar het kan lang duren voordat chimpansees uit circussen of van mensen thuis weer een beetje 'normale' aap zijn. Dan kunnen ze pas weg hier. Wij vinden dat ze hier ook recht hebben op een mooie en prettige leefomgeving, dus daarom is het extra fijn dat ze meer ruimte krijgen straks", besluit Levelink.

De verbouwing ligt op schema en moet half juli klaar zijn.

Verbouwing heeft flink wat voeten in aarde

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel