Kritiek op communicatie rondom nieuw appartementencomplex, 'Omwonenden onvoldoende gehoord'

LELYSTAD • Wo 10 juli 2024 | 14:26 • Woensdag 10 juli 2024 | 14:26

De Lelystadse gemeenteraad is kritisch over de manier waarop bewoners van de wijk De Veste zijn betrokken bij de plannen voor een appartementencomplex. Diverse fracties vinden dat de omwonenden onvoldoende zijn gehoord.

Dat bleek dinsdagavond tijdens de bespreking in de raadscommissie van het bestemmingsplan voor de wijk. Het plan moet worden gewijzigd, zodat op een kavel een complex van 15 meter hoog met 48 appartementen kan komen.

Een aantal omwonenden gaf in februari al aan tegen het complex te zijn, omdat dit het laatste stuk groen in De Veste wegneemt. Hierdoor is er ook geen veldje meer in de buurt om de hond uit te laten.

Verder bestaat de vrees dat door de extra bewoners van de appartementen de verkeersveiligheid verslechtert en er meer parkeeroverlast ontstaat.

Herhaling
Een inspreker namens de omwonenden en een tweede namens een ondernemer herhaalden deze argumenten dinsdagavond. Enkele omwonenden hebben al in 2022 bij de gemeente aangegeven dat zij betrokken willen worden bij het inspraakproces voor het appartementencomplex en te willen meedenken.

Daarover hebben zij niets meer gehoord. Tot eind januari hebben omwonenden zienswijzen op het bestemmingsplan ingediend, maar de gemeente wees de meeste bezwaren af.

Dinsdag in de raad
Volgens verantwoordelijk wethouder Piet van Dijk heeft de raad in 2021 zelf de inspraakprocedure voor 13 mogelijke woningbouwlocaties in de stad bepaald: eerst besluit de gemeenteraad over de wijziging van een bestemmingsplan, daarna gaat een projectontwikkelaar met de omwonenden in gesprek over de invulling van het plan.

Die procedure geldt ook voor De Veste. Uiteindelijk oordeelt de gemeenteraad later nog weer over details. Maar als de raad komende dinsdag het bestemmingsplan goedkeurt, dan staat de hoogte van het complex van 15 meter wel definitief vast.

Verbazing
Die volgorde verbaasde onder meer de InwonersPartij, ChristenUnie, CDA, Forum voor Democratie en de PVV. Jeantienne van der Hoek van de InwonersPartij kon zich haast niet voorstellen dat de raad dit zo heeft afgesproken.

"Als wij als raad dit soort participatieprocessen in het leven hebben geroepen, dan denk ik dat wij wel even te rade moeten gaan waar wij als raad mee bezig zijn", aldus Van der Hoek.

De PVV vindt dat het appartementencomplex er helemaal niet moet komen en dient hiervoor volgende week een voorstel in.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel