Douane vindt 10 kilo cocaïne in lading knoflook, vraag of Urker transporteur er vanaf wist

URK • Wo 10 juli 2024 | 21:57 • Woensdag 10 juli 2024 | 21:57

Begin dit jaar heeft de douane bij een transportbedrijf op Urk zo'n tien kilogram cocaïne gevonden in een lading knoflook. Dat werd woensdag duidelijk bij een voorbereidende zitting in een rechtszaak tegen een man van 29 uit Den Haag. Het Urker bedrijf lijkt niets geweten te hebben van de verstopte drugs.

De Hagenaar wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht dat hij op 8 januari 9.979,45 gram cocaïne naar het Verenigd Koninkrijk wilde laten smokkelen.

De verdachte had daarvoor volgens het OM een transporteur uit Urk ingeschakeld, die de lading knoflook bij zijn bedrijf in Alphen aan den Rijn ophaalde.

Coke komt tevoorschijn
Bij een controle door de douane op Urk kwam de verstopte cocaïne ineens tevoorschijn. Volgens de advocaat van de verdachte is er geen enkele aanwijzing om te denken dat deze transporteur van de smokkel afwist.

"Er is geen reden om te denken dat het transportbedrijf niet deugt", benadrukte hij na de pro-formazitting. De inhoudelijke verwijten tegen zijn cliënt werden daarin nu nog niet behandeld.

'Ik ben onschuldig'
De man gaf tijdens de voorbereidende zitting aan onschuldig te zijn aan de smokkel: "Ik wist nergens van."

Volgens zijn advocaat wijst het feit dat hij zelf de politie belde, toen bleek dat er iets met het transport aan de hand was, ook op zijn onschuld.

Zwangere vriendin
De rechtbank in Lelystad bepaalde dat de Hagenaar de inhoudelijke zitting in vrijheid mag afwachten. Dat komt met name doordat zijn vriendin zwanger is. Met haar drie andere kinderen erbij heeft zij het erg zwaar zonder de hulp van haar partner.

Het feit dat hij daarnaast een blanco strafblad heeft, hielp hem om voorlopig op vrije voeten te komen. Hij mag Nederland niet verlaten tot de zitting op 27 september.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel