Dit is waarom je niet zomaar wilde bramen moet opeten
De maand augustus staat bekend als het bramenseizoen. De blauwzwarte bessen kan je overal in Flevoland vinden: in bosgebieden, in de berm van wandelpaden en zelfs in de stad. Hoewel het soms verleidelijk is de vrucht te plukken en direct op te eten, kan je dat beter niet doen.
Om het natuurleven te beschermen is wildplukken in Nederland officieel verboden. Je kan er zelfs een fikse boete voor krijgen. Maar een kleine hoeveelheid plukken voor eigen gebruik wordt meestal door de vingers gezien. Een klein bakje vullen met bramen is dus geen probleem.
"Bramen wildplukken is heel gezond", zegt de Almeerse stadsecoloog Ton Eggenhuizen. Bramen zijn namelijk rijk aan vitamine C en zitten vol met antioxidanten. "Daarnaast zitten er geen bestrijdingsmiddelen op zoals bij fruit uit de supermarkt."
Zoete en grote soort
Tegenwoordig zie je vaak de dijkviltbramen in Flevoland. Deze horen hier eigenlijk niet thuis en het is onduidelijk hoe ze hier zijn gekomen. Ze groeien in grote bosschages en geven grote vruchten. "De bramen zijn eetbaar en heel lekker zoet", zegt Eggenhuizen.
Toch waarschuwt hij: "Pluk niet te veel. Het is een belangrijke voedselbron voor vogels." Zij gaan nu bunkeren voor de vogeltrek en de overwintering. De zoete vrucht zorgt voor veel energie die ze kunnen opslaan in vet.
"Pluk de bramen die hoog hangen"
Champignonbakje
"Wil je toch wat bramen door je vla of yoghurt? Houd het dan bij een champignonbakje", zegt Eggenhuizen. "Pluk beheerst en overpluk de boel niet." Bramen zijn rijp als ze helemaal blauwzwart kleuren en makkelijk loslaten van het steeltje. Hoe groter de braam, hoe meer smaak.
Jan Nagel van Landschapsbeheer Lelystad geeft nog een tip: "Pluk de bramen die hoog hangen. Honden, katten en vossen plassen vaak tegen laaghangende struiken." De dieren kunnen lintwormen hebben en de mens ermee besmetten. Vuil en insecten
Eggenhuizen wijst ook op vuil en insecten op bramen. Daarom moeten ze goed schoongemaakt worden voordat ze worden opgegeten. De vruchten zijn vrij kwetsbaar en daarom kan je ze makkelijk beschadigen. "Pak daarom het schoonmaken voorzichtig aan", aldus de stadsecoloog.
Leg de bramen een tijdje in een badje met water om vuil en insecten los te weken. Spoel ze daarna goed af en laat ze uitlekken op een doek. Daarna kan je de vruchten nog droogdeppen met keukenpapier.
Taaie jongen
Bramen hebben een lange bloei- en vruchtperiode. Zeker tot in september kun je de vrucht plukken. "Als het weer zacht blijft, kun je zelfs in oktober nog van bramen genieten", zegt Eggenhuizen.
Bramenstruiken worden niet altijd gewaardeerd. Ze staan namelijk bekend om hun woekerende groei. Ze kunnen ongevraagd in je tuin verschijnen. De takken en wortels kunnen meterslang worden. Wil je ervan af? "Het is een taaie jongen. Je moet bruut te werk gaan. Pak je schep erbij en houd vol!", zegt Nagel.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nieuwsoverzicht 20/09 | Betrokkenen schietpartij terug in huurhuis? • Meeste tienermoeders
FLEVOLAND • Vr 20 september • Vrijdag 20 septemberGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Veel tienermoeders • Emotioneel deba...
-
Vuurwapen gebruikt bij overval juwelier Almere, geen gewonden
ALMERE • Vr 20 september • Vrijdag 20 septemberEen juwelier in het centrum van Almere Stad is vrijdagmiddag overvallen. Bij de overval is gebruik gemaakt van een vuurwapen. Er vielen volgens de politie geen gewonden. De overval was rond 17:15 uur...
-
Zwerfafval opruimen in de pauze, deze studenten doen mee aan World Cleanup Day
ALMERE • Vr 20 september • Vrijdag 20 septemberTijdens de lunchpauze het terrein van de school zwerfafval vrij maken, dat deden studenten van de Aeres Hogeschool vrijdag tijdens World Cleanup Day in Almere. Die dag is bedoeld om aandacht te vragen...