Rechtszaak rondom Almeerse huurwoning levert alleen een mailadres op

ALMERE • Za 17 mei 2025 | 11:06 • Zaterdag 17 mei 2025 | 11:06

Hoelang is het huurcontract geldig? Hoeveel maanden huurachterstand is er? Hoeveel mensen wonen er in het verhuurde huis? En van wie is dat huis? De kantonrechter stelt veel vragen tijdens een kort geding in Lelystad, vrijdagmorgen. Maar antwoorden blijven vooral uit. De enige winst die de advocaat boekt, is een mailadres.

De huurder van een huis in Almere is door zijn Amsterdamse huisbazin voor de rechter gesleept. Hij zou al maanden zijn huur niet betaald hebben, het huurcontract zou al afgelopen zijn en dus wil ze dat hij binnen acht dagen het huis uitgaat.

Maar dat is nog geen appeltje-eitje, blijkt in de rechtszaal. Want heeft de vrouw de huurachterstand gemeld bij de gemeente, zoals verplicht is voor zo’n rechtszaak? "Nee." En heeft ze in het contract de einddatum 20 maart opgenomen, zoals ze stelt? "Nee."

Onhelder verhaal
De rechter beslist nog niet, maar concludeert tussendoor al wel vast: "Het is niet een heel helder verhaal". De huurder van de woning kwam in september vorig jaar, via het Leger des Heils, terecht bij de vrouw die normaliter aan studenten verhuurt. Ze stelde zelf het huurcontract op.

"Ik heb dat met beide handen aangegrepen", vertelt de huurder, die zich laat ontvallen dat hij zelf ook graag uit het huis weg wil. "Ik had niet heel veel keus en ben hiernaartoe gegaan in de hoop mijn leven weer op de rit te krijgen. Ik zit in een uitkering, maar zou gewoon weer microbiologisch laborant willen zijn. Helaas is het niet zo gelopen, ik vind dat best wel jammer."

Gratis verblijven
Maar ondertussen dreigt er voor zijn huisbazin iets anders, vertelt haar advocaat. "Ze kan de lasten niet meer opbrengen vanwege het niet betalen van de huur. Doordat meneer gratis verblijft, komt ze nu in de problemen."

Ze wil hem dan ook het huis uit hebben, zodat er ruimte komt voor haar kleinkinderen die daar willen gaan wonen. En ze wil nog achterstallige huur krijgen. Dus als de rechter de man niet uit huis kan zetten, kan hij daar dan wel iets aan doen?

Onbekend bedrag
Dan moet de rechter wel weten hoe hoog dat bedrag is, legt hij uit. Er klinken meerdere getallen door de zaal, er worden meerdere maanden bij elkaar opgeteld, maar het einde van de rekensom is onbekend. Ook daarover kan de rechter dan geen beslissing nemen.

"U kunt het probleem oplossen door met elkaar in gesprek te gaan", vertelt hij de beide partijen. Dat gaan ze in de komende twee weken doen, dus worden mailadressen uitgewisseld. En komen ze er dan nog niet uit? "Dan wordt dit circus nog een keer opgetuigd."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel