Naar de spoedpost of niet? Online vragenlijst geeft het antwoord

FLEVOLAND • Ma 19 mei 2025 | 6:23 • Maandag 19 mei 2025 | 6:23

De invoering van een online tool moet de druk op de spoedposten verlagen. Medrie, de organisatie achter verschillende spoedposten in Flevoland, ziet dat bijna de helft van de telefoontjes naar de huisartsenspoedpost niet spoedeisend is. Maar daarmee worden wel de telefoonlijnen bezet en ze dragen bij aan wachttijden van soms wel veertig minuten.

"Die ongerustheidsvragen horen niet op de spoedlijn", zegt operationeel manager Marjolein Huizing van Medrie. Dankzij het invoeren van de digitale zelfhulp-app daalt het aantal ongerustheidsvragen op de spoedlijn. "Daar zijn we tevreden over, maar het kan nog veel beter", concludeert Huizing. Medrie organiseert de huisartsenspoedzorg in Lelystad, Dronten en Emmeloord.

De proef met de app, die vorig jaar november begon, wordt nu met zes maanden verlengd. Reden: de resultaten zijn hoopgevend, maar er zijn nog flinke uitdagingen.

Lees ook: Zelftriage: computer bepaalt of je naar de spoedpost moet

Bezorgde ouders
Veel ouders bellen bijvoorbeeld over koorts bij kinderen, terwijl dat niet altijd een spoedgeval is. "Die doelgroep vindt het lastig om in te schatten wanneer iets wél acuut is en wanneer niet. De app geeft daar op een toegankelijke manier richtlijnen voor", legt de manager uit. "Maar bellen zit zo in ieders systeem", zegt zij. "Dat verander je niet zomaar." Er is meer tijd nodig om mensen te laten wennen aan de digitale manier van werken.

Op piekmomenten, zoals zaterdagochtend vanaf 9 uur, loopt het aantal telefoontjes flink op. Dat heeft onder meer te maken met het sporten en de daar opgelopen blessures. Opvallend genoeg is het tijdens populaire tv-programma’s als een Formule 1-wedstrijd, Boer Zoekt Vrouw of Wie is de Mol juist opvallend rustig. "Dat zegt iets over de sociale gewoonten van patiënten", aldus de manager.

De komende maanden wordt gekeken naar manieren om het gebruik van de zelftriage-app aantrekkelijker en toegankelijker te maken. Inmiddels schakelen ook verschillende huisartsenpraktijken de digitale zelfhulp in om de praktijk beter bereikbaar te houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel