Baak: "Je bent speciaal als topsporter en dat miste ik"

ALMERE
Atlete Bianca Baak voelde een grote leegte in het halve jaar dat ze niet meer actief was als topsporter. Atletiek is de grote passie van de 25-jarige geboren Almeerse, maar vorig jaar stopte ze ermee. "Ik zat het hele jaar mentaal niet op m'n plek, het werd een moetje". Problemen in Baaks privéleven hadden een te grote negatieve invloed op haar prestaties. Maar het speciale gevoel topsporter te zijn werkt verslavend, merkte Baak en dus is ze weer vol enthousiasme begonnen.

Vijfvoudig Nederlands kampioen
Baak werd vijf keer Nederlands kampioen op de 400 meter horden. Het winnen van een Europese titel was de volgende stap, maar het lukte de atlete niet meer de prestatie neer te zetten die ze graag wilde. Persoonlijke problemen eisten hun tol en sijpelden door in de atletiekprestaties. Bovendien werd ze net niet geselecteerd voor het estafetteteam dat meeging naar de Olympische Spelen en ook dat was lastig te verwerken.

Emotioneel
"Atletiek is heel persoonlijk en emotioneel, zeker bij mij", zegt Baak. "Je moet continu gefocust zijn en als er dan dingen spelen in je persoonlijke leven waar je emotioneel niet de ruimte voor hebt, dan merk je dat in de sport. Dan wordt alles heel vermoeiend en dan wordt het te veel."

Leeg
De atlete heeft zich nog wel gepusht voor het EK, maar daarna was het vaatje leeg en had ze tijd nodig om tot zichzelf te komen. "Ik heb daar de elfde plek gehaald, het beste wat ik op dat moment kon. Maar als die persoonlijke problemen er niet waren geweest had ik het veel beter kunnen doen. Het is dus nog niet af." 

In het afgelopen half jaar heeft Baak gewerkt als assistent-accountant. Dat blijft ze dit hele jaar nog doen. "Dat is heel pittig maar ik heb geen status en geen sponsors, maar de huur moet wel worden betaald." 

"Als topsporter ben je speciaal"
De atlete had zichzelf een jaar gegeven om alles te doen wat ze wilde. Uitzoeken waar het aan lag dat ze was gestopt. Wilde ze echt geen topsport meer bedrijven of waren die persoonlijke problemen de oorzaak? Na een half jaar wist ze het. "Ik miste het speciale gevoel dat je hebt als je topsporter bent. Iedereen spreekt je aan van jij bent toch die topsporter? En dat valt dan weg. Dan ga je dus iets missen en voelt het leeg. Atletiek is mijn passie en dat was ik kwijt."

Eten wat je wilt
Bianca Baak had verwacht na het EK heel lang niets meer te doen. "Af en toe heb ik wat krachttraining gedaan en ik heb gegeten wat ik wilde." Maar na een maand stond ze weer op de baan. "Ik wil het en het is mijn leven." Ze zag dan ook geen reden om het stoppen nog langer vol te houden. "Ik heb nu wel wat opstartproblemen met mijn lichaam en ik moet weer wennen dat ik op mijn eten moet letten. Het is nog niet zoals het was, maar ik zit nu weer in het ritme. Daarbij komt dat ik nu ook weet hoe het voelt om geen topsporter meer te zijn, dat scheelt ook".

Verslaving
Nu de atlete weer lekker in haar vel zit voelt ze dat ze weer beter kan trainen en veel harder kan gaan lopen. Ook de versoepelde limieten van de Atletiekunie voor het WK spelen een rol, want de kans dat Baak mee kan doen aan het wereldkampioenschap is daardoor groter geworden. "Ik wil op het EK, WK en de Olympische Spelen staan. Dat laat me niet los, het zit er ingebakken. Het trekt nog te veel, ik kan er niet mee kappen. Het is een soort verslaving."

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert