Wereldkampioen Badloe pakt ticket voor Spelen

LELYSTAD • Za 29 februari 2020 | 1:17 • Zaterdag 29 februari 2020 | 1:17

Kiran Badloe heeft zich zaterdag bij het WK windsurfen in Australië gekwalificeerd voor de Olympische Spelen deze zomer in Japan. De Lelystedeling eindigde in de afsluitende medalrace op de vijfde plaats. Dorian van Rijsselberghe waarmee Badloe streed om een ticket voor de Spelen finishte als eerste. Toch hield Badloe net genoeg marge over om het WK te winnen en om zich te plaatsen voor de Spelen.

Badloe reageerde opgelucht: "Het was retespannend, tot op het laatst. Ik moest er hard voor werken". De laatste drie WK’s waren voor de twee Nederlandse surftoppers doorslaggevend voor een startbewijs in Japan. Voorafgaand aan dit WK stonden de heren gelijk dus was het WK in Sorrento beslissend.

Met een minimaal verschil mag Badloe naar de Spelen. Tweevoudig Olympisch kampioen Van Rijsselberghe kan hierdoor zijn medaille in Japan niet verdedigen. Maar daar treurt hij niet echt over: "Raar genoeg is het een hele opluchting, ik ben blij dat Kiran het mag overpakken".

Winnaar Badloe kijkt tevreden terug op het WK. Hij is blij dat zijn familie en vriendin ook naar Australië waren gekomen. "Dat geeft me een vertrouwd gevoel en dat had ik wel nodig. Nu even een feestje vieren en dan gelijk kijken wat verbeterd kan worden. Ik ben er nog lang niet".

Coach 'trotser dan trots'
Dit scenario had je niet kunnen bedenken", was de eerste reactie van zeilcoach Aaron McIntosh na de spannende ontknoping in de strijd om het olympisch ticket tussen de windsurfers Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe. Badloe besliste de 'battle' in zijn voordeel door voor de kust van het Australische Sorrento de wereldtitel te veroveren met slechts 2 punten voorsprong op Van Rijsselberghe. Het goud betekende dat Badloe naar de Spelen in Tokio mag. "Ik ben trotser dan trots. Het is uniek, speciaal en ik hou van deze mannen."

Badloe was de titelverdediger in Sorrento, Van Rijsselberghe de tweevoudig olympisch kampioen. De twee spraken enkele jaren geleden met coach McIntosh af dat de beste windsurfer over de laatste drie WK's het ticket voor Tokio zou krijgen. Van Rijsselberghe was de wereldkampioen in 2018, Badloe greep het goud in 2019. Degene die dus het beste was op dit WK, mag komende zomer naar de Spelen. "Het is een prachtig verhaal. Het kwam neer op een super spannende battle verdeeld over drie WK’s. En dat het dan op de laatste race van de trials aankomt, 'head to head', wat een scenario."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel