Voetballer Ilias El Ghamarti beproeft zijn geluk in Engeland

ALMERE • Wo 7 oktober 2020 | 21:13 • Woensdag 7 oktober 2020 | 21:13

Het verhaal van Almeerder Ilias El Ghamarti leest als een jongensboek. De 20-jarige voetballer speelde in de jeugd van onder meer Buitenboys, Sporting Almere en SV Waterwijk. Afgelopen maand voetbalde hij zijn eerste betaalde voetbalwedstrijd. Onder contract bij Kidderminster Harriers FC in het Engelse Kidderminster, Worcestershire.

El Ghamarti staat op de pitch van de Harriers als hij zijn verhaal vertelt. In het typisch Engelse stadion -met tribunes tot aan de reclameborden en een grasveld zo glad als een biljartlaken- voelt hij zich inmiddels thuis. "Ik woon met een paar andere voetballers in een huis van de club. Dat gaat heel goed", vertelt hij. "Natuurlijk mis ik mijn familie in Almere Buiten. Maar we Facetimen heel vaak en mijn vrienden spreek ik ook iedere dag."

'Breed'
De Almeerder is een rechtsbuitenspeler. Of zoals hij zelf zegt: een dreigende speler die van één op één-acties houdt. Als jeugdspeler konden maar weinigen voorspellen dat hij een profcontract in de wacht zou slepen. Laat staan een contract in de vijfde divisie in de Engelse competitie. "Ik was breed", lacht hij, doelend op zijn overgewicht als kind. Op z'n vijftiende komt er een omslag. "Ik wilde keihard aan de slag, wilde mijn conditie verbeteren."

Kenzo Biyong
Wanneer hij in contact komt met ex-profvoetballer Kenzo Biyong gaat het snel. Biyong heeft een voetbalacademie. "Ik ging keihard aan de slag. Ik trainde van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Dat maakte mij niet alleen fysiek sterker, maar ook technisch." El Ghamarti mocht, na vorig jaar te hebben gespeeld voor tweedeklasser RKKV Teylingen in Sassenheim, op stage in Engeland. Daar zagen ze hem wel zitten.

Het wonderlijke pad dat de Almeerder heeft afgelegd naar het Engelse betaald voetbal, kunnen ook anderen afleggen, aldus de jonge voetballer. "Heel veel jonge spelers hebben talent, maar alleen daar red je het niet mee. Besteed tijd aan je voeding en je fysiek. Je moet topfit zijn om professioneel voetbal te kunnen spelen. Werk heel hard. Omring je met de juiste mensen die jou willen helpen om jouw doel te bereiken."

Almere City FC
En hoe ziet hij zijn toekomst, ziet hij zichzelf bijvoorbeeld bij Almere City spelen? "Jazeker, het is zeker een club waar ik naar opkijk. Maar eerst wil ik het maximale uit mijn verblijf in Engeland halen."

Aankomende zaterdag hoopt hij op een basisplek in de uitwedstrijd tegen Darlington FC. Als de wedstrijd doorgaat, want bij een coronabesmetting gaat het feest niet door.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel