Leeftijdsgrens voor sporten in teamverband: 27-plussers balen

FLEVOLAND • Wo 3 maart 2021 | 16:16 • Woensdag 3 maart 2021 | 16:16

Sporters die jonger zijn dan 27, mogen vanaf woensdag weer in teamverband sporten. Dat is enorm balen voor sporters die dus net boven die grens vallen. Zoals Kees Tadema van FC Kraggenburg. Een maand geleden is hij 27 jaar geworden en daarom mag hij niet aansluiten bij zijn team.

"Ik ben net 27 geworden in februari. En als je dan de jongens ziet voetballen en je moet zelf langs de kant staan, dat is wel zuur", reageert Tadema. In overleg met zijn creatieve trainer kan Tadema bijvoorbeeld nog vliegende kiep zijn, maar duels zitten er voorlopig niet in.


Ook de 28-jarige voetballer Bas Leijten van VV Tollebeek baalt van de situatie. "Nou moet ik sport in een andere setting gaan zoeken. Wat heel lastig is als je al 23 jaar voetbalt. Het is wel even slikken." Zijn team mag nu weer in actie komen, maar Leijten en twee andere teamgenoten mogen vanwege hun leeftijd dus nog niet meedoen. "Dan steekt het wel bij jezelf, dat je niet mag." Hij zoekt zijn heil nu in andere sporten, maar "het liefste wat je doet is voetballen".

Dat de andere spelers in zijn team weer het veld op mogen, zorgt voor een dubbel gevoel bij Leijten. "Ik vind het heel mooi dat ze het weer kunnen, dat de jeugd wel weer mag. Graag zie ik het voor ons ook gebeuren, alleen dat mag helaas nog niet."


Bij gemeente om uitzondering gevraagd
De 30-jarige Raoul Boonstra van VV Zeewolde herkent het wrange gevoel wel. "Het is enorm balen natuurlijk. Zeker als je kijkt naar de gemiddelde leeftijd in mijn team. We zitten eigenlijk vooral tussen de 25 en eind dertig." Dat betekent dat ongeveer de helft van zijn team wel mag trainen, maar de andere helft nog niet het veld op mag.

De club heeft nog wel geprobeerd om de leeftijdsgrens lokaal op te rekken. "We hebben toch nog bij de gemeente gevraagd: goh, kunnen we niet een uitzondering maken, kunnen we die leeftijd niet nog een beetje oprekken? Maar de gemeente volgt gewoon het landelijke beleid. En dat is hun goed recht."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel