Flevolanders begonnen aan Olympische Spelen

FLEVOLAND • Do 22 juli 2021 | 23:18 • Donderdag 22 juli 2021 | 23:18

Zes Flevolandse sporters zijn sinds vrijdag op jacht naar eremetaal bij de Olympische Spelen in Japan. Omroep Flevoland volgt de verrichtingen van de atleten op de voet. Op werkdagen is er elke ochtend om 07.30 uur op radio en tv in 'FlevOlympia' een update van de prestaties van onze sporters. In een sportbericht op de website van Omroep Flevoland zijn de meest recente verrichtingen van de Flevolanders terug te vinden.

Welke Flevolanders doen mee?
Lilian de Geus uit Almere en Kiran Badloe uit Lelystad gaan voor goud bij het windsurfen in de RSX-klasse. Bij het roeien komen de Almeerders Niki van Sprang en Laila Youssifou in actie. Jonas de Geus uit Almere gaat met het Nederlands hockeyteam op jacht naar goud. Net als plaatsgenote Martine Smeets met het Nederlands dames handbalteam.

Naast deze 'echte' Flevolanders doen er ook nog enkele andere sporters mee die op één of andere manier sterke binding hebben met onze provincie. Zo komen oud-Almeerder Björn van den Ende en oud-Drontenaar Mechiel Versluis bij het roeien met de Holland Acht bij de Spelen in actie. Het duo was in aanloop naar de Spelen met hun teamgenoten regelmatig te vinden op het water bij roeivereniging Pampus in Almere.

Badmintonspeler Aram Mahmoud doet ook mee aan de Spelen in Tokio. De oud-speler van BV Almere mag met het vluchtelingenteam van het IOC naar Tokio. Mahmoud vluchtte zes jaar geleden uit Syrië en kwam via verschillende asielzoekerscentra in Almere te wonen. In Almere ging hij spelen voor eredivisieclub BV Almere. Met die vereniging won hij vorig jaar het landskampioenschap. Mahmoud speelt komend seizoen niet meer in Almere, hij is op zoek naar een nieuwe club.

Speelster Cheryl Seinen van BV Almere komt samen met haar dubbelpartner Selena Piek ook in actie tijdens de Olympische Spelen. Seinen woont in Roermond, maar ze speelt al zeven seizoenen in de eredivisie bij de Almeerse badmintonclub.

De 'echte' Flevolanders
De Flevolandse windsurfers Lilian de Geus en Kiran Badloe doen als favoriet voor het goud mee aan de Spelen in Tokio. Lilian de Geus is drievoudig wereldkampioen. Tijdens de Spelen van Rio in 2016 eindigde de Almeerse door tegenslag op de vierde plaats. Ze hoopt deze keer minimaal het podium te halen.

Lilian de Geus

Datzelfde kan ook gezegd worden over Kiran Badloe uit Lelystad. Om zich te plaatsen voor de Spelen moest hij eerst afrekenen met tweevoudig Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe. Badloe presteerde tijdens de laatste drie WK's net ietsje beter dan Van Rijsselberghe. Daarom mag hij nu Nederland vertegenwoordigen bij de Spelen. Badloe is de regerend Europees- en wereldkampioen in de RS:X-klasse en gaat daarom als favoriet voor het goud van start.


Kiran Badloe

Het wordt voor de 23-jarige Jonas de Geus uit Almere zijn eerste deelname aan de Olympische Spelen. De Almeerse hockey-international die jarenlang voor De Almeerse Hockey Club speelde, heeft maar één missie met Oranje in Tokio: het winnen van goud. Oranje werd onlangs nog Europees Kampioen, nadat het in een zinderende finale Duitsland versloeg na shoot-outs. Toch is het volgens De Geus, die nu bij Kampong speelt, lastig te zeggen wie de grote favoriet is voor het hockeygoud: "België en Duitsland zijn gewoon toplanden. Tijdens het EK wonnen wij van deze landen na shoot-outs, maar op de Spelen kan dit zo maar anders zijn. Daarnaast heb je ook nog Australië, Argentinië en India. Dan noem ik al zes landen, het zit gewoon heel dicht bij elkaar. Als wij in goede doen zijn, dan weet ik dat wij van iedereen kunnen winnen. Maar goed.. dan moet je wel in goede doen zijn, dus daar doen we nu alles voor".


Jonas de Geus

Niki van Sprang uit Almere zal met zijn teamgenoot Guillaume Krommenhoek debuteren bij de Spelen in de M2-, oftewel de ''twee-zonder''. Het duo verzekerde zich in mei van een Olympisch startbewijs door het Olympisch Kwalificatietoernooi in het Zwitserse Luzern te winnen.


Niki van Sprang

Ook Laila Youssifou komt bij het roeitoernooi in actie. De Almeerse neemt plaats in de boot van de dames dubbel vier die regerend Europees kampioen zijn.


Laila Youssifou (Foto: Ellen de Monchy)

Handbalster Martine Smeets uit Almere is met Oranje ingedeeld bij Japan, Korea, Angola, Noorwegen en Montenegro. Van de zes teams in een poule plaatsen vier zich voor de kwartfinales, die gespeeld worden op 4 augustus. De halve finale staat gepland op 6 augustus. Twee dagen later, op 8 augustus, is de finale. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Yoyogi National Stadium in Tokio.


Martine Smeets

Wanneer gaan de Flevolanders van start?

Vrijdag 23 juli:

01.30 uur Roeien - Laila Youssifou met de dames dubbel vier (W4x).

Zaterdag 24 juli:

01.30 uur Roeien - Niki van Sprang met Guillaume Krommenhoek in de 'twee zonder' (M2-).

03.00 uur Badminton - Aram Mahmoud, heren enkelspel.

04.45 uur Hockey - Jonas de Geus met Nederland tegen België.

11.40 uur Badminton Cheryl Seinen, dames dubbel.

Zondag 25 juli:

02.00 uur Handbal - Martine Smeets met de Nederlandse handbaldames tegen Japan.

Vanaf 02.00 uur Roeien -

M8+ Björn van den Ende en Mechiel Versluis in Holland Acht;

M2- - Van Sprang/Krommenhoek in de 'twee zonder';

W4x - Laila Youssifou in de dames dubbel vier.

05.00 uur Windsurfen RS:X heren - Kiran Badloe.

08.05 uur Windsurfen RS:X dames - Lilian de Geus.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel