Triatleten met vertrouwen naar WK in eigen stad

ALMERE • Wo 8 september 2021 | 17:11 • Woensdag 8 september 2021 | 17:11

De komende vier dagen staat Almere in het teken van het WK triatlon. Momenteel wordt de Esplanade in de stad omgebouwd tot finishlocatie. Er worden tribunes geplaatst en er hangen al nationale vlaggen van de deelnemers.

Oorspronkelijk was het idee om het WK triatlon twee weken te laten duren. Maar omdat het laten doorgaan van alle geplande wedstrijden te veel druk zou geven op de hulpdiensten, werd het WK ingekort naar vier dagen. Vanwege het coronavirus ging er in 2020 ook al een streep door het sportevenement.

Ook Flevolanders doen mee aan het wereldkampioenschap. Ilona Eversdijk en Milan Brons uit Almere kijken uit naar het evenement in hun eigen stad. Het tweetal komt komende zondag in actie op de hele triatlon.

Vertrouwen
Brons heeft vertrouwen in zijn wedstrijd na een lange voorbereiding. "Ik heb het al een paar jaar in mijn hoofd zitten om hier te starten", kijkt hij uit naar de wedstrijd van zondag. "Vroeger keek ik als kind al naar de wedstrijd. Straks gaat het dan écht gebeuren." Volgens de triatleet is het in zijn voordeel dat hij vaak op het parcours van de wedstrijd kan trainen.

De Almeerder heeft nog niet veel last van spanning. Brons heeft namelijk vertrouwen dat zijn vorm in orde is. "Ik heb hard getraind om zondag goed te zijn. De voorbereiding is voorspoedig gegaan, ik ga van mijn eigen krachten uit."

Vanwege de coronabeperkingen is het afwachten of het publiek rijendik langs het parcours mag staan. "Tijdens het zwemmen ben je onder water, dus dan hoor je al niet veel", relativeert Brons. Toch verwacht hij dat zijn naam vaak genoeg gescandeerd wordt vanaf de kant. "Het is altijd een gaaf evenement geweest met klappend publiek dat je aanmoedigt", zegt de triatleet over de enthousiaste supporters.

Voordeel uit parcours halen
Brons is niet de enige Almeerder die aan de start staat. Ook triatlete Ilone Eversdijk waagt een poging op het wereldkampioenschap in eigen stad. "Het is superleuk en bijzonder dat het WK hier gehouden wordt. Ik woon hier en ken het parcours op mijn duimpje." Ook de Almeerse verwacht daarom een voorsprong te hebben op de rest. "Als er bijvoorbeeld wind staat, dan weet ik tijdens de race uit welke richting die komt."

Toch hoopt Eversdijk ook te genieten. "Het moet een mooie dag worden. Er kan van alles gebeuren, maar ik ga gewoon kijken wat ik kan doen in dit veld."

Programma
Het WK triatlon begint morgen met de juniorenrace. De jongste triatleten leggen dan een zwem- en loopparcours af. De fietsroute is geschrapt.

Vrijdag staat de halve triatlon op de planning, waarna de volledige versie zondag gehouden wordt. Dan moeten de deelnemers 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel