Olympisch kampioene 500 meter schaatsen begon carrière op ijs Leisure World

DRONTEN • Zo 13 februari 2022 | 16:18 • Zondag 13 februari 2022 | 16:18

De Olympisch kampioene op de 500 meter schaatsen Erin Jackson uit de Verenigde Staten begon haar schaatscarrière op de ijsbaan Leisure World in Dronten.

Vijf jaar geleden bond ze voor het eerst de schaatsen onder. Ze was meegenomen door marathonschaatsster Bianca Roosenboom. Jackson logeerde in het najaar van 2016 bij haar in Heerenveen omdat ze wilde leren skeeleren. "Laten we kijken of je schaatsen leuk vindt", stelde Roosenboom volgens de NOS voor.

De eerste meters waren krabbelend. Roosenboom: "Ze kon net aan staan, leek wel een beginner." Dat was Jackson natuurlijk ook. Ze pakte het schaatsen snel op en in slechts vijf jaar wist ze zich naar de wereldtop te schaatsen.

Skeeleren
Zestien jaar geleden zagen Roosenboom en Jackson elkaar voor het eerst in Ocala, Florida. Bianca was 16, op eigen houtje naar de Verenigde Staten gevlogen om te trainen bij een toonaangevende skeelersschool. Erin was 13 en stond pas net op skeelers.

"Ik weet nog dat ze de baan opkwam", vertelt Roosenboom. "Ze had de oudste skeelers en geen geld, ze kwam uit een heel arm gezin. Eten kopen was al moeilijk." Daarnaast was Erin Jackson mantelzorger voor haar moeder die ernstig ziek werd. Ook het naar schoolgaan leed daaronder. Om haar zinnen te verzetten ging ze op een lokale baan rolschaatsen en later skeeleren. Ze had talent.

'Wil om te schaatsen'
Mede dankzij het contact met inline-coach Renee Hillebrand was ze geregeld in Nederland en logeerde ze in Heerenveen, waar ze de overstap maakte naar de schaats: "Ze had altijd de wil om te schaatsen", zegt Roosenboom, maar vanwege de zorg voor haar moeder en haar studie in Florida kon dat niet. "Ze zei: dat maak ik eerst af."

Jacksons moeder overleed in 2013. En in 2015 studeerde Jackson cum laude af van haar studie toegepaste natuur- en scheikunde aan de Universiteit van Florida. Daarna kon ze zich volledig op het schaatsen richten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel