Leerlingen komen in beweging met Shuffle Sports

ALMERE • Zo 27 februari 2022 | 13:07 • Zondag 27 februari 2022 | 13:07

Een groot deel van de Nederlanders sport te weinig waardoor overgewicht kan ontstaan. Een aanzienlijk deel van deze inactieve sporters bestaat uit jongeren tussen de 12 en 17 jaar. In Almere is een project gestart om daar verandering in te brengen: Shuffle Sports.

Het project Shuffle Sports is een initiatief van NOC*NSF en de sportbonden. De eerste pilot van dit project draait in Almere Haven. Jongeren van scholengemeenschap De Meergronden maken kennis met dit nieuwe fenomeen waarbij twee verschillende sporten worden gecombineerd waardoor er een nieuwe vorm ontstaat. Zo hebben de leerlingen kennis gemaakt met voetbasketbal, laserskaten en honkhockey. De buurtsportcoaches van welzijnsorganisatie De Schoor uit Almere zijn nauw betrokken bij het project dat volgens hen in een grote behoefte voorziet.

Volgens buursportcoach Erwin Duits van De Schoor stoppen kinderen met sporten om uiteenlopende redenen: ‘’Veel jongeren hebben bijbaantjes waardoor we al een uitval zien op 12-13 jarige leeftijd. Ze zitten vaak met vrienden op een sport. Als die vrienden dan stoppen, dan overwegen zij ook om dit te doen. Of ze krijgen een vriendje of een vriendinnetje en worden verliefd waardoor ze stoppen. Of ze krijgen een bijbaantje. Met het project Shuffle Sports kunnen de jongeren weer lekker gaan bewegen en ze kunnen dat samen met hun vrienden doen.”

Volgens projectmedewerker Gijs Haasnoot van NOC*NSF richt Shuffle Sports zich in eerste instantie op het VMBO. Haasnoot: ‘’Slechts 44 procent van de VMBO leerlingen voldoet aan de beweegnorm. In vergelijking met HAVO/VWO-leerlingen die 58 procent scoren is dit te laag. Daarom richten we ons in eerste instantie op het VMBO.’’

Kayano Person uit Almere Poort is één van de leerlingen die naast dat hij op voetbal zit, graag meedoet aan Shuffle Sports. ‘’Het gaat mij om gewoon plezier te hebben in sport. Maar als ik een belangrijke voetbalwedstrijd hebt is het wel leuk als je die dan wint. Dan doe je wel je best. Dan is het wel goed dat je dan je best doet.’’ Ook de 13-jarige Roxanne Bronstijn die op dansles zit is graag van de partij bij Shuffle Sports. ‘’Ik vind het leuk om te bewegen, dus ik meld me elke week wel aan. Ik vind het belangrijk dat je in beweging bent. Het is voor je lichaam heel gezond.’’

Jongeren in Nederland bewegen veel te weinig. Dit geldt ook voor de jeugd in Flevoland. Omroep Flevoland zendt in februari vier reportages uit waarin deze problematiek en de gevolgen daarvan worden uitgelegd. Daarnaast is te zien hoe op verschillende plekken in onze provincie activiteiten worden georganiseerd om hier iets aan te veranderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel