Van Sprang en Youssifou pakken zilver bij WK roeien

FLEVOLAND • Ma 26 september 2022 | 13:38 • Maandag 26 september 2022 | 13:38

Niki van Sprang uit Almere heeft zondag met de Holland Acht op de WK roeien in Tsjechië de zilveren medaille veroverd. De Nederlandse ploeg was ondanks een sterk tweede deel net iets minder snel dan Groot-Brittannië, dat ruim 1 seconde eerder finishte in 5.24,41. Australië pakte op ruimere afstand het brons.

Van Sprang zit nog maar kort in de mannen acht ploeg. Hij heeft een plek helemaal achterin de boot. Vlak voor hem zit Lennart van Lierop waarmee hij in juni in de ’twee zonder’ nog een zilveren medaille won bij een wereldbeker wedstrijd in het Poolse Poznan. Helemaal voor in de boot zit Guillaume van Krommenhoek waarmee Van Sprang vorig jaar in de ‘twee zonder’ nog meedeed aan de Olympische Spelen in Japan. Het duo won daar de B-finale en kreeg daarvoor een olympisch diploma.

In het Tsjechische Racice met stuurvrouw Dieuwke Fetter roeiden Abe Wiersma, Niki van Sprang, Lennart van Lierop, Guillaume Krommenhoek, Michiel Mantel, Jacob van de Kerkhof, Mick Makker en Guus Mollee al vanaf het begin van de race in de top 3. In het tweede deel van de race ging de Nederlandse boot Australië voorbij, maar Groot-Brittannië bleek net te sterk. De Nederlandse ploeg had de finale gehaald via de herkansingen.

De acht veroverde vorige maand op de EK in München na een slechte start ook al verrassend het zilver, ook toen achter Groot-Brittannië.

Ook Laila Youssifou van roeivereniging Pampus was succesvol bij het WK roeien. Met haar teamgenote Roos de Jong in de dubbel twee won zij de zilveren medaille.