Bekeravontuur SV Urk eindigt tegen Katwijk

URK • Do 12 januari 2023 | 20:59 • Donderdag 12 januari 2023 | 20:59

De voetballers van SV Urk zijn donderdagavond in de tweede ronde van de KNVB beker uitgeschakeld. De ploeg van trainer Gert Jan Karsten verloor voor eigen publiek met 0-3 van tweededivisionist Katwijk. Bij de rust stonden de Urkers met 0-1 achter.

De circa drieduizend toeschouwers zagen dat de gasten in de zesde minuut al op voorsprong kwamen. Na balverlies van de Urkers kon Tim Freriks de 0-1 langs doelman Richard Strijker schieten.

In de 8e en de 16e minuut probeerde Joël Tol namens Urk iets terug te doen. Maar zijn afstandsschoten werden onschadelijk gemaakt door Katwijk-doelman Jean Paul van Leeuwen. De grootste kans was in de 21e minuut voor Katwijk. Ahmed el Azzouti kon van dichtbij vrij uithalen, maar doelman Richard Strijker kon zijn inzet keren. Tien minuten voor tijd kreeg Urk nog een kans op de gelijkmaker. Maar het schot van Riekelt Nentjes verdween langs de buitenkant van de paal.

In de tweede helft kon Katwijk in de 73e minuut uitlopen naar 0-2. Een afstandsschot van Killian van Mil werd van richting veranderd waardoor Richard Strijker kansloos was. In de slotfase wordt het dan ook nog 0-3 door de doorgebroken Alljereau Mercera.

De bekerwedstrijd was beladen omdat in het verleden ongeregeldheden plaatsvonden tijdens de wedstrijd. In 2000 verloor Urk nipt de landelijke titel om de beker van VV Katwijk. Reclameborden werden vernield en fans kwamen destijds na een doelpunt het veld op. Het duel werd korte tijd stilgelegd.

Gezien het grote aantal Zuid-Hollanders dat naar het duel op Urk wilde komen, besloot SV Urk strenge maatregelen te nemen. Zo moesten de Katwijkers met de bus komen en was de Vormtweg afgesloten. Urkers werd gevraagd met de fiets of de speciale pendelbussen te komen. De circa 450 bezoekers uit Katwijk werden voor de wedstrijd begeleid naar een afgesloten supportersvak.