Theatervoorstelling over discriminatie moet voetballers aan het denken zetten

LELYSTAD • Wo 22 maart 2023 | 12:05 • Woensdag 22 maart 2023 | 12:05

Trainers en leiders van voetbalvereniging VV Unicum in Lelystad kregen dinsdagavond een theatervoorstelling over diversiteit en inclusie voorgeschoteld. Dat gebeurde vanwege de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Het toneelstuk 'Ik wou dat het weer weekend was' ging over incidenten die op het veld kunnen plaatsvinden. Dat moet voetbalclubs aan het denken zetten.

De voorstelling is onderdeel van de campagne 'Ons Voetbal Is Van Iedereen' van voetbalbond KNVB. Het moet antwoord geven op de vraag hoe iedereen zich thuis kan voelen bij een voetbalvereniging. "Dek die dikke, pak die rooie", was onder meer te horen in de kantine van Unicum. En: "Rennen zwarte piet!". "We willen graag dat de club nadenkt over hoe willen we hiermee omgaan", verklaarde Marlous Huijsen van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland.

Jeugdleider: 'Voorbeelden zijn sluimerend aanwezig'
"Wie roept er wel eens homo?", was een vraag aan het publiek. Een onderdeel van de voorstelling was om te praten over ervaringen met discriminatie en racisme. Jeugdleider Edwin Bleumer vond de avond een goed initiatief. "De voorbeelden die gegeven zijn dat zijn toch vaak voorbeelden die sluimerend aanwezig zijn", zegt hij. Bleumer ervaart zelf weinig tot geen problemen bij Unicum. "Ik moet eerlijk zeggen dat het bij ons in het team en langs de kant meevalt. Er wordt af en toe wel eens was geroepen en geschreeuwd en dat is niet wat je wilt horen."

Volgens Huijsen geeft Unicum met de avond een signaal af. Zij zegt dat de Lelystadse voetbalclub de onderwerpen serieus neemt door het gesprek aan te gaan. Daardoor kunnen spelers bij eventuele problemen bij de clubleiding terecht, verwacht zij. Binnenkort krijgen de voetballers van Unicum het theaterstuk ook voorgeschoteld, is de bedoeling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel