Almere City zet goede stap richting promotie na zege op FC Emmen

ALMERE • Di 6 juni 2023 | 21:56 • Dinsdag 6 juni 2023 | 21:56

Almere City heeft een goede eerste stap gezet richting promotie naar de Eredivisie. De ploeg van trainer Alex Pastoor won het eerste finaleduel van de play-offs van FC Emmen met 2-0. Lance Duijvestijn was de grote man met twee doelpunten.

Almere City begon in de eerste helft gelijk furieus aan de wedstrijd en kreeg na twee minuten al een levensgrote kans. Een corner van Jorrit Smeets werd door de Fransman Théo Barbet op doel gekopt, maar Lorenzo Burnet haalde de bal van de lijn. Vervolgens kopte Joey Jacobs de bal uit een corner over en een leep tikje van de Spanjaard Pascu werd gered door Emmen-doelman Mickey van der Hart. Eigenlijk had City zichzelf moeten belonen in de beginfase.

Emmen pas na eerste kwartier gevaarlijk
De eerste kans voor FC Emmen was pas na 18 minuten. El Messaoudi kreeg na een mooie combinatie met Živković een dot van een kans, maar keeper Nordin Bakker stond op de goede plek. Emmen kreeg vervolgens een kans door Ole Romeny, maar zijn schotje was ongevaarlijk.

Het laatste kwartier voor rust was minder enerverend dan het eerste halfuur. Wel waren er drie gele kaarten te noteren voor Álvaro Peña, Jorrit Smeets (Almere City) en Lorenzo Burnet (FC Emmen).

City op voorsprong door strafschop
Ongewijzigd kwamen beide ploegen uit de kleedkamer. Na twee kleine kansjes voor FC Emmen, kwam Anhony Limbombe in de ploeg voor Jochem Ritmeester van de Kamp. De Belg zorgde wel voor het nodige extra gif dat Almere in het eerste kwartier na rust ontbeerde. In de 62ste minuut kwam City op voorsprong. Rajiv van la Parra werd onnodig onderuit gehaald in de zestien meter door Richairo Živković. Lance Duijvestijn faalde vervolgens niet vanaf elf meter: 1-0.

Na die treffer kreeg Emmen een korte opleving via schoten van Romeny en El Messaoudi, maar doelman Bakker redde knap. Almere City had vervolgens de wedstrijd onder controle en kwam zelfs op 2-0 door opnieuw Duijvestijn. Hij kopte de bal raak na een voorzet van de Spanjaard Pascu.

In de laatste vijf minuten ging FC Emmen vol op de aanval spelen. Een schitterend schot van Mike te Wierik werd stijlvol gered door Bakker. In de absolute slotfase kwam City niet meer in de problemen.

Return aankomende zondag
Aankomende zondag om 18.00 uur vindt het tweede finaleduel van de play-offs plaats, dan in Emmen. De winnaar over twee wedstrijden promoveert naar of handhaaft zich in de Eredivisie.