City FC wint van FC Utrecht en schrijft geschiedenis

ALMERE • Za 30 september 2023 | 18:48 • Zaterdag 30 september 2023 | 18:48

Almere City FC heeft zaterdagavond zijn eerste zege ooit in de eredivisie geboekt. In stadion De Galgenwaard schreef de ploeg van Alex Pastoor geschiedenis door FC Utrecht met 0-2 te verslaan. De twee Almeerse goals vielen laat in de 2e helft en kwamen op naam van de Fransman Thomas Robinet en Rajiv Van la Parra. Door de zege zijn de Almeerders geen hekkensluiter meer in de eredivisie.

Vroeg in het duel was er een op de tribune ingezet applaus ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietincidenten van donderdag in Rotterdam. Scheidsrechter Edwin van de Graaf legde het duel er even voor stil.

Beide ploegen verzuimen om op voorsprong te komen in 1e helft

Daarna was het lang wachten op de eerste serieuze kansen. FC Utrecht begon halverwege de eerste helft iets dreigender te worden: na 25 minuten kon City doelman Nordin Bakker een fraaie afstandsknal van Ole Romeny keren en even later was de keeper opnieuw attent toen Mats Seuntjens alleen voor hem opdook na een vrije trap. In de slotfase van de eerste helft was Almere City dichtbij de 0-1, maar spits Thomas Robinet zag zijn inzet van dichtbij gekeerd door doelman Barkas. Uit de corner die volgde kopte Damian van Bruggen op de lat. Zo was het bij rust 0-0.

In het begin van de 2e helft kreeg FC Utrecht direct een megakans op de voorsprong. Na een lange bal van doelman Barkas was Mats Seuntjens sneller dan aanvoerder Damian van Bruggen, maar schoot de aanvaller van dichtbij naast. Vervolgens was Almere gevaarlijk via een knal van invaller Cathline, die met moeite gekeerd kon worden door keeper Barkas.

FC Utrecht verder met 10 man

Na iets meer dan een uur spelen kwam City spits Kitala goed weg dat hij geen tweede gele kaart kreeg na een overtreding op Jensen. Even later moest FC Utrecht wél verder met 10 man na de tweede gele kaart voor invaller Novoa. Ondanks dat mannetje minder op het veld kreeg de thuisploeg na 72 minuten een grote kans: Fraulo schoot hard in het zijnet, nadat Mbe Soh de bal zomaar bij hem inleverde.

City pakt winst in slotfase en verlaat laatste plaats

Met elf tegen tien ging Almere City in de slotfase op jacht naar de eerste driepunter van het seizoen. Tien minuten voor tijd kreeg de ploeg loon naar werken: de Franse spits Thomas Robinet mocht op aangeven van zijn landgenoot Mbe Soh de 0-1 binnenkoppen. Het werd nog mooier voor de Almeerders: vlak voor tijd mocht Rajiv van La Parra op aangeven van invaller Kornelius Hansen van dichtbij de 0-2 binnentikken. Deze klap kwam de thuisploeg niet meer te boven. Almere City FC heeft nu 4 punten uit zeven duels en is dus geen hekkensluiter meer. FC Utrecht heeft 3 punten en houdt alleen Volendam nog onder zich. Volgende week zaterdag speelt de formatie van Alex Pastoor een thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Wedstrijdverloop:

94. Afgelopen: 0-2

89. GOAL: Van La Parra mag op aangeven van Hansen van dichtbij de 0-2 maken.

80. GOAL Almere: Thomas Robinet kopt op aangeven van Mbe Soh de 0-1 binnen.

72. Mbe Soh levert de bal zomaar in. Almere City FC mag van geluk spreken dat Fraulo de bal in het zijnet knalt.

70. Wissel Almere

63. FC Utrecht moet verder met 10 man na de tweede gele kaart voor invaller Novoa.

60. Invaller Cathline met een hard schot dat maar ternauwernood gekeerd kan worden door FC utrecht doeleman Barkas.

57. Wissel Almere:

50. Wat een kans op de 1-0 voor de thuisploeg. Na een lange bal sprint Seuntjens Damian Van Bruggen eruit, maar vervolgens schiet hij de bal langs de verkeerde kant van de paal.

46. De 2e helft is begonnen in Utrecht.

45+2 Rust 0-0

45. City aanvaller Kitala krijgt geel.

45. Weer is City gevaarlijk. Damian van Bruggen kopt op de lat na de corner.

45. Wat een kans voor Almere vlak voor rust: Robinet stuit op aangeven van Van la Parra op doelman Barkas. Wel een hoekschop.

38. Geel voor Ryan Flamingo van FC Utrecht na een harde overtreding op Van La Parra.

27. Wat een kans voor FC Utrecht: Seuntjens weet een vrije trap geweldig onder controle te brengen, maar faalt oog in oog met Bakker.

26. Volgende gele kaart voor Almere City: ook basisdebutant Mbe Soh krijgt een prent vanwege vasthouden.

25. City doelman kan een fraaie knal van Romeny pareren.

22. Captain Damian van Bruggen van Almere City pakt vroeg geel na vasthouden.

12. Een voorzet van FC Utrecht vanaf links met een vervelende stuit kan maar net door Sherel Floranus weggekopt worden.

9. Schotpoging van Peer Koopmeiners wordt op de rand van de zestien van FC Utrecht geblokt.

3. Stadion De Galgenwaard klapt massaal voor de slachtoffers die afgelopen week vielen bij het drama in Rotterdam. Het spel ligt stil, ook de spelers tonen hun respect.

1. De wedstrijd is begonnen in stadion De Galgenwaard.

Opstellingen:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel