Voetbalclubs Batavia '90 en Unicum zien niks in plan om te trainen bij concurrentie: 'Absurd voorstel'

LELYSTAD • Vr 21 juni 2024 | 6:37 • Vrijdag 21 juni 2024 | 6:37

De voetbalclubs Batavia '90, VV Unicum en SV Lelystad '67 zijn niet te spreken over de verspreiding van hun wedstrijden en trainingen op velden van andere clubs. De gemeente presenteerde vorige week het idee in een huisvestingsplan voor sportverenigingen, maar de clubs moeten er niks van weten.

Voetbalclubs Batavia '90 en VV Unicum kampen al lange tijd met enorme toestromen van nieuwe leden en vragen al langere tijd om meer velden. Het is inmiddels zo erg dat er nauwelijks nieuwe voetballers meer kunnen worden toegelaten bij beide clubs.

Verspreidingsplan
De gemeente stelt daarom voor om beide clubs uit te laten wijken naar velden op sportpark Langezand, waar SV Lelystad '67 voetbalt. Die club heeft namelijk nog capaciteit over voor meer voetballers op hun velden en heeft niet te maken met problemen door ledengroei.

Volgens de gemeente is dit is een eerste stap in het op lossen van de capaciteitsproblemen. "Het is een denkrichting om te kijken hoe we al onze capaciteit optimaal kunnen benutten", zegt wethouder Grimbergen. "En tegelijkertijd wil je daarin geen enkele club tekort doen." Theoretisch zou dat kunnen betekenen dat clubs voetballen op velden van andere clubs.

Absurd voorstel
De drie clubs voelen zich overvallen door dit plan. "Dat is natuurlijk een absurd voorstel", zegt Igor van Tulden, secretaris bij Batavia '90. "Het levert organisatorisch veel gedoe op. Wie regelt de scheidsrechters, welke kleedkamers kunnen we gebruiken en krijgen wij dan een rekening daarvoor?"

Ook VV Unicum ziet niet in hoe dit plan moet gaan werken. "Er zijn leden van Unicum die weigeren op Langezand te gaan voetballen", zegt Bert Westhoff, wedstrijdsecretaris bij VV Unicum. "Anders waren zij wel lid geworden van SV Lelystad '67.

En SV Lelystad '67 zit helemaal niet te wachten op spelers van andere clubs op hun velden, zegt voorzitter Roy Oostwegel van die voetbalvereniging. "Het is de eerste keer in de historie dat deze drie clubs het ergens over eens zijn", zegt hij.

Niet besproken
Wat de clubs ook tegen het borst stuit is dat dit plan niet vooraf met hen is besproken. Voorzitter Rieks Doornbos van VV Unicum zegt geschrokken te zijn van het plan. Ook vinden de clubs het vervelend dat er in het plan veel over, maar niet met hen is gesproken. "De feedback, vragen en opmerkingen hebben wij niet teruggezien in het advies van de gemeenteraad," zegt Van Tulden van Batavia '90. "Het adviesbureau heeft de papieren werkelijkheid goed op orde, maar staat op afstand van wat de werkelijke problemen zijn hier in de stad."

Wethouder Grimbergen reageert verbaasd op de reactie van de clubs. Volgens hem zijn de clubs volledig betrokken geweest. "Wij nodigen de clubs uit om gezamenlijk die verkenning te doen."

Andere oplossing
Desondanks zien de clubs liever dat voorzieningen, zoals de velden, kleedkamers en kantines worden aangepakt. "Het enige wat wij zien gebeuren is dat het absoluut noodzakelijke wordt gedaan", zegt Van Tulden. "Maar er worden geen renovaties en toekomstplannen uitgerold. Als ze nou de voorzieningen zouden aanpakken zouden we op korte termijn doorkunnen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel