advertentie
Energie vergelijken: de voordeligste leverancier van stroom en gas in Flevoland vinden en in drie klikken overstappen. Vergelijk nu op Gaslicht.com
Zeewolde
Het ministerie van Economische Zaken is met Groot Nieuws Radio (GNR) en eigenaar Novec in gesprek over een toekomstige rol van het middengolf zenderpark in Zeewolde. Of die gesprekken iets opleveren, is nu nog niet te zeggen. Dat antwoordt minister Kamp op vragen van de ChristenUnie, SP, PvdA en CDA.

Huur
Novec heeft de huur van het zenderpark per 31 augustus opgezegd, omdat steeds minder omroepen via de middengolf uitzenden. De partijen in Kamer vinden dat er een goede middengolfzender moet blijven bestaan voor onder meer de uitzendingen van GNR.

Alternatieven
Volgens Kamp weet GNR al sinds 2015 dat de huur in Zeewolde is opgezegd en had het radiostation zelf op zoek kunnen gaan naar alternatieven. Bovendien is GNR ook via de nieuwe digitale zender DAB+ te ontvangen. Kamp benadrukt dat het niet aan het ministerie is om te zorgen voor een oplossing, maar aan GNR.

Over de middengolfzender loopt een juridische procedure bij de Autoriteit Consument en Markt.
Nieuws in beeld
'Initiatiefnemers komst Formule 1 voldoen niet aan voorwaarden'
Hahaha, OMALA, Floriade, Flevokust.... allemaal plannen zonder enige gedegen onderbouwing en haalbare businesscase. Zelfs het AirPort dreigt een overheismalaise te worden te gevolge het onvoldoende...
'Gemeente gaat niet goed om met toekenning uren Wmo'
Professionele zorg moet er zijn en zeker blijven. Denk daarnaast aan zorg, begeleiding, ondersteuning en hulp vanuit het eigen netwerk. Een waarde- en liefdevolle aanvulling vanuit eigen kracht v...
SV Urk na strafschoppen uit het bekertoernooi
Tja, je bent niet goed op de hoogte. Fred de Boer heeft een contract bij ACV, ook voor volgend seizoen. Deze trainer was al een paar keer eerder in beeld bij SV urk, maar de partijen konden het nie...
'Gemeente gaat niet goed om met toekenning uren Wmo'
Iedereen mag zelf weten hoe zij hun huisje inrichten. Hoe zou jij het vinden als een andere persoon jou indeling gaat bepalen. Deze mevrouw ken ik. Ze heeft een dochter met schoonzoon. Beide werke...
Syrische Jean (13) hit met optreden in The Voice Kids
Volgens mij zei hij dat hij nu in Deventer woont/verblijft. Toch? Maar goed, hij is wel heel goed en hoop dat hij zijn dromen waar kan maken. Elk talent krijgt aandacht, dus hij terecht ook.
Syrische Jean (13) hit met optreden in The Voice Kids
Volgens mij zei hij dat hij nu in Deventer woont/verblijft. Toch? Maar goed, hij is wel heel goed en hoop dat hij zijn dromen waar kan maken. Elk talent krijgt aandacht, dus hij terecht ook.
Frehé droomde van eigen fietsenzaak
Waardering voor een nieuwe startende ondernemer.
Boek met typisch Urker gewoonten in de maak
Ik dan ook geen echte urker moat vind het wel leuk dat tipysche urker succes
Leefbaar wil steun voor omwonenden Houtribweg
Het naviduct bij Enkhuizen heeft 15 jaar terug 62 miljoen euro gekost. Het was het eerste ter wereld, dus er is ongetwijfeld heel wat geld aan de planvorming besteed. Nu kun je dat plan behoorlijk ...
Verplaatsen supermarkt Stedenwijk stuit op verzet
Scheelt wel hangjongeren, wat niet fijn en veilig voelt.
Lelystad

Initiatiefnemer Ed Wassenberg van het sport- en evenementenpark iChallenge gelooft er heilig in dat Max Verstappen in 2025 op de poldergrond in Lelystad zal racen. Maar volgens de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland moet er nog een heleboel gebeuren willen de dromen van Wassenberg werkelijkheid worden.

Niet voldoen aan voorwaarden
Dat het Formule 1-circus eens in de drie jaar in Lelystad neerstrijkt klinkt te mooi om waar te zijn. Een beeld dat door de overheden wordt bevestigd. Het college van burgemeester en wethouders laat in een brief aan de mensen achter iChallenge weten dat zij bij lange na niet voldoen aan de voorwaarden om een dergelijk megapark te realiseren. Eerder liepen pogingen in de gemeenten Almere, Dronten en Noordoostpolder spaak omdat een goede financiële onderbouwing ontbrak.

Negatief advies
De gesprekken met de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland lopen al geruime tijd. In het voorjaar van 2016 werd het voorstel van iChallenge door de Stuurgroep Nieuwe Initiatieven van de gemeente bekeken en voorzien van een negatief advies. En dat heeft het dagelijks bestuur overgenomen.

Twee hobbels
Het college benadrukt dat in de huidige onderbouwing van de plannen de (financiële) haalbaarheid niet kan worden aangetoond. Ook bestaat er geen overeenstemming met de provincie als het gaat om de inpasbaarheid in het omgevingsplan. Pas als deze twee hobbels zijn genomen, wordt het project opnieuw bekeken. Een woordvoerder laat weten dat de provincie diverse keren tevergeefs om een businessplan heeft gevraagd.


 

advertentie
Rutten
Ruim 50 inwoners van Rutten wonen vanavond de raadsvergadering bij om te horen of ze 3,5 miljoen euro krijgen. Dat geld is voor de bouw van een multifunctionele accommodatie bij de sportvelden. In één colonne vertrekken ze rond half zeven naar Emmeloord.

In de MFA is ruimte voor sportverenigingen, scholen, kinderopvang en naschoolse opvang. De oude gebouwen gaan plat zodat er bouwkavels beschikbaar komen. Nu is er geen kavel meer te koop op het dorp.

De dorpsgemeenschap steekt 300.000 euro in de MFA. Over twee jaar moet de accommodatie klaar zijn.
Urk
"IJ proat niet eut een paarsoofd.", "Dat skit een oend as ie t voor z'n gat et." en "IJ lopt op de skuifies ." Het zijn drie Urker uitdrukkingen die zomaar eens terug kunnen komen in het nieuwe boek 'Typisch Urk'. Mandy van Dijk, samensteller van de Urker Spreukenkalender, schrijft het boek. 

Van Dijk heeft al drie jaarkalenders met spreuken en Urker gebruiken volgeschreven, maar er is meer dan genoeg voor het boek. "Het is een dialect van meer dan duizend jaar oud. Er gebeurt heel veel", vertelt ze. "Niet alleen de visserij, de kerk, maar ook de creativiteit, de betrokkenheid en de humor komen in het boek voor. Je krijgt een breder beeld van wat Urk Urk maakt."

Op een afstandje
De schrijfster is zelf opgegroeid op het voormalige eiland. Op haar achttiende vertrok ze naar Zwolle voor een studie. "Eenmaal daar begon ik Urk steeds meer te waarderen. Op een afstandje merk je hoe mooi het is. In Zwolle kreeg ik veel vooroordelen over Urk te horen. 'Iedereen zit in de vis', 'allemaal coke-verslaafden' en 'iedereen heeft een bijbel'. Daarom ben ik de spreukenkalenders gaan samenstellen."

Grappig
Haar man komt niet van Urk. Dus veel Urker gebruiken en spreuken komen in haar huishouden niet voor. "Maar soms zeg ik wel eens wat en dan weet mijn man niet wat ik bedoel. Dat is wel grappig." Van Dijk heeft een kind. Gaat zij de kennis die zij heeft over het Urker dialect overbrengen? "Misschien wel, maar omdat mijn man het niet spreekt, denk ik dat het bij een paar dingen blijft."

G'nacht
Er zijn heel wat gewoonten op Urk die Van Dijk mooi vindt. "Denk aan g'nacht zeggen. Dat is een heel liefdevolle traditie. Het is meer dan alleen maar goedenacht wensen. Er zit meer liefde en bezorgdheid in. Je zegt het niet alleen als je uit de kroeg vertrekt of op huis aan gaat. Je zegt het tegen je geliefden om ze het allerbeste te wensen."

Suggesties
Het boek Typisch Urk is bijna klaar, al kan Van Dijk altijd nog goede suggesties gebruiken. "Ik vind het ook mooi om te weten of Urker families bepaalde familietradities hebben bijvoorbeeld", aldus de schrijfster. Zij wil het boek rond Moederdag af hebben.

Om de kosten zo laag mogelijk te houden, hoopt Van Dijk dat veel bedrijven en Urkers het boek bestellen. "Het boek is natuurlijk vooral ook leuk voor niet-Urkers."

Betekenis
En wat betekenen die eerste drie spreuken aan het begin van dit artikel dan?

IJ proat niet eut een paarsoofd.
Hij weet waar hij het over heeft.

Dat skit een oend as ie t voor z'n gat et.
Dat is de moeite niet waard, het is een kleinigheid. 

IJ lopt op de skuifies
Hij komt langs als hij denkt dat er iets lekkers te halen valt
Skuivies betekent iets toegeschoven krijgen. 
 

Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Flevoland vinden en in drie klikken overstappen.

Vergelijk nu op Gaslicht.com

Lelystad
Steeds meer ondernemers in onze provincie durven het weer aan om een eigen zaak te beginnen nu de economie aantrekt. Dat geldt ook voor de 31-jarige Tom Frehé uit Lelystad. Na jaren als fietsenmaker in loondienst te hebben gewerkt, heeft hij nu besloten om voor zichzelf te beginnen in het Lelycentre in Lelystad.

Net geopend in Lelycentre
Zijn fietsenwinkel ging afgelopen zaterdag officieel open. Frehé zegt te zijn benaderd door de verhuurder van het Lelycentre, dat de afgelopen tijd werd geteisterd door leegstand en brand. Om het winkelcentrum aantrekkelijker te maken was de verhuurder onder meer op zoek naar een fietsenmaker.

Ruim assortiment 
Frehé heeft verschillende soorten nieuwe en tweedehandse fietsen. Ook verkoopt hij veel fietsaccessoires als manden, tassen, kinderzitjes en fietspompen. In zij winkel heeft hij een plek ingericht voor reparaties van fietsen.

Grote kansen
Frehé had altijd de ambitie om voor zichzelf te beginnen. Verder maakt hij zich geen zorgen over de toekomst. Hij ziet grote kansen omdat hij geen concurrenten heeft in het winkelcentrum en in de nabije omgeving.
Dronten
De gemeente Dronten houdt zich niet aan de wet wat betreft de toekenning van het aantal uren huishoudelijke hulp. Dat zegt jurist Roy van Niftrik. De gemeente hanteert volgens hem de regel dat een huis 'schoon en leefbaar' moet zijn en dit dat binnen een maximum aantal uur per week lukt. Dit heet resultaat gericht indiceren en dat mag volgens de jurist niet. 

Maatwerk
Van Niftrik staat de 75-jarige Gerrie Segveld uit Dronten bij. Die krijgt drie uur per week huishoudelijke hulp. Volgens Van Niftrik is dat veel te weinig, omdat haar huis vanwege haar longziekte COPD stofvrij moet zijn. De gemeente zou in haar geval maatwerk moeten leveren.
 
Extra hulp
Volgens de jurist heeft Segveld 1,5 uur per week extra hulp nodig, zodat iemand twee keer in de week langs kan komen. Samen met Anneke Popa van de SP in Dronten is ze bij Van Niftrik terecht gekomen. Die staat haar bij in de procedure om meer uren hulp te krijgen. Popa wil alle mensen die te weinig uren krijgen bijstaan. 

Bezwaar
Segveld heeft een tijdje terug bezwaar gemaakt op de drie uur hulp die ze per week krijgt. Daarom is de gemeente onlangs bij haar geweest om te kijken hoe groot het huis is en of het daarom mogelijk is meer uren hulp te krijgen. Toen is geconcludeerd dat de drie uur genoeg moeten zijn. Van Niftrik en Segveld zijn het daar niet mee eens en gaan verdere stappen ondernemen. De gemeente Dronten wil nog niet reageren.
Almere

De bewoner van een huis aan de Pinksterbloemweg in Almere Buiten is zondagavond onwel geworden, nadat een pan op het vuur was gaan roken.

Volgens de brandweer stond het huis vol rook omdat de bewoner de pan was vergeten. Er is geen brand ontstaan. Het slachtoffer is behandeld door ambulancepersoneel en voor controle naar het ziekenhuis gebracht. 

De brandweer heeft de woning geventileerd. Er was verder geen schade.

Almere
De badmintonners van BV Almere zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale om het landskampioenschap. De formatie van coach Erik Staats verloor ook het tweede play off-duel van DKC: 3-5.

BV Almere keek in de eigen sporthal Raggers al snel tegen een 1-4 achterstand aan, waarmee de uitschakeling dichtbij was. De Almeerders vochten zich nog wel terug tot 3-4, maar verloren de laatste en beslissende mixwedstrijd alsnog waardoor uitschakeling een feit is.

De finale om het landskampioenschap gaat daardoor tussen DKC en Velo.
Lelystad

Leefbaar Lelystad wil dat de gemeente zich inspant om de geluidsoverlast van de Houtribweg te verminderen. De partij wil dat burgemeester en wethouders de kwestie bij de provincie aankaarten.

De aanleiding is een item bij Omroep Flevoland , waarin bewoners van het naastgelegen Golf Resort en Golfpark klaagden over 'onaccepabel veel herrie' door het verkeer op die weg. Ook zien ze er graag een inhaalverbod. Zij vinden de maatregelen die de provincie neemt onvoldoende.

Leefbaar Lelystad wil nu dat B en W met de provincie gaat praten over gepaste maatregelen om de geluidsoverlast terug te dringen. Ook wil de partij weten hoeveel die maatregelen kosten. Volgens haar wordt deze weg in de toekomst alleen maar drukker.

advertentie
Almere
De ongeneeslijk zieke Melvin Swart uit Culemborg had nog een paar wensen. Hij wilde graag met zijn muzikale helden op de foto en een handtekening van ze. De Almeerse zanger Lloyd de Meza hielp hem daarbij en deed zelfs nog meer. 

Bucketlist
De zanger gaf Melvin de mogelijkheid een bucketlist te maken. Melvin kwam met vijf dingen die hij nog graag wilde doen. Zo wilde hij een statement maken over kanker, een lied met Lloyd zingen, samen met hem een nieuw nummer maken, verschillende andere muzikale helden van hem ontmoeten en samen op de foto.

Videoclip
Zaterdagavond kwam het nummer en de daarbijbehorende videoclip officieel uit. Dat gebeurde tijdens een releaseparty in Almere. Veel artisten waar Melvin veel naar luistert kwamen speciaal voor hem langs en traden op.

Van het geld wat met het lied 'All about you' wordt opgehaald gaat een deel naar de stichting Fight Cancer.  


advertentie
© omroep flevolandsitemap | disclaimer