advertentie
Flevoland
Door de zware windstoten in Flevoland zijn zondag een stuk of vijf bomen omgevallen op rijbanen en fietspaden. Ook dreigde een aantal bomen om te vallen op woningen. Die zijn door de brandweer omgezaagd.

Volgens de brandweer heeft de harde wind vooralsnog niet voor ongelukken gezorgd, maar is er wel sprake van ongemak. Zo rukte de brandweer uit voor een loszittende haak van een vlaggenmast op de Grote Markt in Almere en ging de brandweer af op een melding van losgelaten dakbedekking in Emmeloord.

Volgens het weerinstituut KNMI nemen de windstoten in de tweede helft van de avond af.

Nieuws in beeld
Gemeente wil door met extern adviseur windmolens
henk wil jij je landbouwsubsidies die je ontvangt ook delen met je collega's? Is wel zo eerlijk he?
6 vragen en antwoorden over de uitbreiding van Lelystad Airport
Alle voorspellingen ten spijt is er op dit moment niets te zeggen over het effect dat de luchthaven op de werkgelegenheid heeft. Feit is dat er op een luchthaven werk verricht moet worden. Denk a...
Auto's belanden in greppel na ongeval A6
dan schort er ook iets aan jou rijstijl. (geen genoeg afstand) juist de oudere man/vrouw van jou leeftijd heeft vaak zijn/haar nukken in het verkeer.
Wethouder noemt vertrek collega "heel verstandig"
?????? Hoge bomen vangen veel wind en zieke bomen zagen we om.
Batavia Stad zoekt 75 nieuwe werknemers
Goh en mijn nicht krijgt na haar derde verlenging nu geen vast contract om dat ze niemand meer 'nodig' hebben.. hmm apart!
Gemeente wil door met extern adviseur windmolens
Misschien hebben adviseurs ideeen voor een eerlijker verdeling van de subsidie op windenergie ......
Gemeente wil door met extern adviseur windmolens
Kan mij hierbij wel iets voorstellen, met huidige blunderende ambtenaren bestand van Dronten.
Wethouder noemt vertrek collega "heel verstandig"
Lekker met modder gooien naar Hans Engelvaart !! Altijd naar voren halen wat een persoon fout doet en over de goede dingen wordt niet gesproken kom op zeg. Bleeker loopt lekker voor zijn fouten weg...
Auto's belanden in greppel na ongeval A6
Man man man, het lijkt wel of mensen niet meer kunnen rijden. Gistermiddag ook al twee ongelukken gezien op de A6 en bijna iemand bij mij naar binnen gehad die niet op zat te letten :-((
Wethouder noemt vertrek collega "heel verstandig"
Wat een blaaskaak is Hans Engelvaart,de arrogantie drupt er vanaf,wees een vent en vertrek.
Lelystad
Op de snelweg A6 bij Lelystad zijn zondagmiddag twee auto's op elkaar gebotst. Dat gebeurde ter hoogte van afrit Lelystad Noord, op de rijbaan van Lelystad naar Emmeloord.

Door de aanrijding kwamen beide auto's in een naastgelegen greppel terecht, waarbij één van de auto's op de kop tot stilstand kwam.

Volgens een getuige zijn de twee automobilisten er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Wel zijn ze voor de zekerheid gecontroleerd door ambulancemedewerkers. Het verkeer kon gewoon doorrijden.

advertentie
Lelystad
Een magere 26 euro. Dat is de opbrengst van een benefietactie die zaterdag in Lelystad is gehouden voor de Make-A-Wish Foundation.

Internetradiostation Radio Muzikaal Nederland hoopte aardig wat geld op te halen met de optredens van Nederlandstalige amateurzangers. De toegang was gratis en iedereen trad belangeloos op. Het geld moest komen van een toeslag op de consumpties die bezoekers kochten.

Volgens het organiserende radiostation was de opkomst lager dan gehoopt doordat het Nederlands elftal gisteravond speelde. Make-A-Wish is desondanks hartstikke blij met de 26 euro. De organisatie gebruikt het geld om wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte te vervullen.

Oud-directeur vliegveld voorziet mooie toekomst Luchthaven Lelystad
1. Ik ook
2. Ik niet. Alleen maar geluidsoverlast en milieuschade
3. Geen mening
advertentie
Almere
Kickbokster Sarah Debaieb heeft zaterdagavond haar eerste partij van het seizoen gewonnen. In Leek was Kristy Ooms geen partij voor de Almeerse.

Debaieb nam vanaf het begin het initiatief. Ze hield Ooms, die iets zwaarder en groter is van postuur, voortdurend onder druk. De eerste twee rondes besliste Debaieb daardoor in haar voordeel. In de derde en laatste ronde was het verzet van Ooms gebroken. Na een reeks stoten op het lichaam en het gezicht moest haar tegenstander uit Brummen de handdoek gooien.

Debaieb last nu een pauze in om zich te concentreren op haar studie pedagogiek. De regerend wereldkampioene in de klasse tot 60 kilogram wil zich daarna voorbereiden op het verdedigen van haar wereldtitel in september in Duitsland.

Lelystad

Batavia Stad in Lelystad is op zoek naar 75 nieuwe werknemers. Om al die vacatures in te vullen organiseert het winkelcentrum op 22 april een zogenoemde Fashion Job Fair.

Tijdens deze banenbeurs worden alle sollicitanten uitgenodigd om te speeddaten met recruiters van internationale modemerken. Die personeelswervers gaan in gesprek met de kandidaten om te achterhalen of ze geschikt zijn voor de verschillende functies.

Personen die aan de slag willen in het outletcentrum moeten wel Engels kunnen spreken. Volgens Batavia Stad zijn de winkels inmiddels ook over de landsgrenzen bekend en komen klanten onder meer uit China, Israël en Rusland.

Lelystad
Lelystad Airport mag uitbreiden. Dat wordt dinsdag officieel bekend gemaakt. De belangrijkste vragen en antwoorden hieronder op een rij.

1 - Is er nog bezwaar mogelijk tegen het besluit?

Tegen het besluit is geen beroep mogelijk bij de bestuursrechter, maar wel bij de civiele rechter.

2 - In welk tempo gaat Lelystad Airport nu groeien?

De luchthaven groeit in drie fasen.

Fase 1 begint vanaf 1 april 2018 en biedt capaciteit aan maximaal 10.000 vliegbewegingen (een start en een landing), dus 5.000 vluchten. Dat zijn 13 vliegtuigen per dag. Aan het eind van deze fase verwerkt het vliegveld per jaar circa 1,5 miljoen passagiers. Bij fase 1 hoort de verlenging van de start/landingsbaan tot 2.700 meter (inclusief verharde veiligheidsstroken aan beide uiteinden), een verharde taxibaan en een terminal langs de Larserweg. Er zijn vier opstelplaatsen voor vliegtuigen. De investering bedraagt 58 miljoen euro.

Fase 2 is voorzien vanaf 2023 en leidt in 2033 tot groei naar 25.000 vliegbewegingen per jaar (34 vliegtuigen per dag) en circa 3,7 miljoen passagiers. De taxibaan wordt hiervoor verlengd en krijgt een extra toerit, wat de capaciteit vergroot. Het aantal opstelplaatsen verdubbelt naar acht. Ook komen er extra parkeerplaatsen. De investering bedraagt 12 miljoen euro.

Fase 3 start na evaluatie van de effecten van de eerste twee fasen. Rond 2033 wordt besloten of het vliegveld mag doorgroeien tot 45.000 vliegbewegingen (61 vliegtuigen per dag) en circa 6,7 miljoen passagiers. De terminal wordt dan uitgebreid en krijgt een pier langs de Larserweg, met in totaal 16 opstelplaatsen voor vliegtuigen. Ook komen er nog meer parkeerplaatsen. De investering bedraagt 20 miljoen euro.

3 - Komen er ook nachtvluchten?

Lelystad Airport is open vanaf 06.00 uur tot 23.00 uur, met een uitloop tot 24.00 uur voor vliegtuigen die door onvoorziene omstandigheden zijn vertraagd. Nachtvluchten - waar enkele maatschappijen om vragen - zijn niet toegestaan: de politiek is daar fel tegen gekant.

4 - Waar kan ik straks met het vliegtuig naar toe?

Dat is nog niet duidelijk, want nog geen enkele luchtvaartmaatschappij heeft toegezegd naar Lelystad te komen. Schiphol wil vakantievluchten naar Lelystad verplaatsen, die niet per se op de nationale luchthaven thuishoren.
De lengte van de start/landingsbaan bepaalt welke vliegtuigen er kunnen komen en waar zij naar toe kunnen. De meest voorkomende toestellen zullen de Boeing 737-familie en Airbus A320-familie zijn. Zij zullen vooral bestemmingen aan doen binnen circa 2.000 kilometer vanaf Lelystad Airport, naar verwachting vooral aan de Middellandse Zee. Intercontinentale vluchten staan niet gepland.

5 - Waar in Flevoland krijg ik straks vliegtuigen over mij heen?

De overlast is het meest merkbaar bij Dronten-West, Biddinghuizen en in het buitengebied van Zeewolde.

De definitieve vliegroutes moeten nog door staatssecretaris Mansveld worden vastgesteld, maar zullen naar verwachting grotendeels gelijk zijn aan de routes zoals die in 2014 zijn voorgesteld door kabinetsadviseur Hans Alders. De routes hangen af van de windrichting.

Bij westelijke wind: vliegtuigen stijgen op richting Almere, maken op circa 600 meter hoogte bij Almere Oosterwold een U-bocht en stijgt langs bedrijventerrein Trekkersveld bij Zeewolde naar het noordoosten door tot circa 4.500 voet (1.500 meter). Om het dalende Schipholverkeer niet te hinderen, mogen vliegtuigen vanaf Lelystad pas ter hoogte van Biddinghuizen door stijgen tot 6.000 voet (2.000 meter) om Flevoland bij Elburg te verlaten.
Landende vliegtuigen vliegen aan via het Ketelmeer. Op 3.000 voet hoogte passeren ze Dronten West en dalen dan in een rechte lijn door naar de luchthaven.

Bij een noordoostelijke wind: vliegtuigen stijgen tussen Dronten West en Swifterbant door en bereiken boven het Ketelmeer 6.000 voet.
Landend vliegverkeer komt Flevoland op 6.000 voet binnen bij Elburg en daalt langs Biddinghuizen, Trekkersveld Zeewolde en maakt boven Almere Oosterwold op circa 1.700 voet (600 meter) een U-bocht om tegen de noordoosten-wind in te landen.

6 - Blijven de kleine vliegtuigjes ook gebruik maken van Lelystad Airport?

De kleine luchtvaart wordt aan banden gelegd. Omdat voor Lelystad Airport verkeersleiding wordt ingesteld, moeten sportvliegers zich aan nieuwe routes houden en mogen zij niet meer overal komen. De luchthaven verwacht dat het aantal vliegbewegingen van de kleine luchtvaart afneemt van 110.000 nu tot 42.000 straks.
Almere
De mannen van De Almeerse Hockey Club hebben zondagmiddag in de overgangsklasse een belangrijke overwinning geboekt. Op bezoek bij Ring Pass Delft, de nummer acht uit de competitie, wonnen de Almeerders met 1-0.

Beide ploegen kregen tijdens de wedstrijd diverse goede kansen, maar wisten deze niet te verzilveren. In de slotfase besliste Dider Meijer het duel. Hij benutte een strafcorner van de Almeerders.

Door de overwinning blijven de Almeerders op koers voor de play offs. De ploeg van trainer Alex Verga staat met 42 punten uit 18 duels op de tweede plaats in de overgangsklasse. De eerste twee ploegen uit de competitie plaatsen zich voor de play-offs voor promotie naar de hoofdklasse.
Dronten

Het college van burgemeester en wethouders in Dronten wil door met een extern adviseur voor het windmolenbeleid . Dat kost de gemeente 90.000 euro.

De adviseur moet helpen bij de sanering van de windmolens. De oude molens gaan weg, en daar komen hogere windturbines voor terug. De gemeente werkt hierin samen met Zeewolde, Lelystad en de provincie Flevoland. Dronten speelt een bijzondere rol in dit proces, omdat windmoleneigenaren uit Dronten de plannen probeerden te dwarsbomen.

Sinds 2011 betaalt Dronten al voor advies over windmolens. Tot nu toe is daar al 160.000 euro voor betaald.


Almere

De gele en rode kaarten die in Almere worden uitgedeeld als afval niet juist wordt gescheiden houden juridisch geen stand. Dat blijkt uit een brief van het college van b en w aan de gemeenteraad.

De gemeente waarschuwde eind 2011 dat Almeerders die na twee waarschuwingen het afval nog niet goed scheiden, een boete krijgen. Maar dat gaat niet gebeuren. Het uitdelen van kaarten is voor de gemeente alleen aanleiding voor een gesprek met de 'overtreder'.

De gemeente wil onder het motto 'Almere, stad zonder afval' in 2020 terug naar 50 kilo restafval per inwoner. In 2014 was dat bijna nog 200 kilo per Almeerder.

Dronten

Wethouder Hans Engelvaart, kopstuk van het CDA in Dronten, noemt het klasse dat zijn partijgenoot Piet Bleeker zijn conclusies heeft getrokken, nu het wethouderschap niet is geworden wat Bleeker zich er van had voorgesteld.

In het tv-programma Over Flevoland Gesproken noemt Engelvaart het een heel verstandige beslissing, ook al was er nog voldoende politiek draagvlak voor Bleeker om aan te blijven.

Engelvaart spreekt er zijn waardering voor uit dat zijn collega-wethouder tot de slotsom is gekomen dat hij zichzelf en Dronten niet verder hielp. Hij erkent dat Bleekers politieke problemen een rol hebben gespeeld bij zijn besluit: "Daar moeten we eerlijk in zijn", aldus Engelvaart.

advertentie
© omroep flevolandsitemap | disclaimer