Energie vergelijken: de voordeligste leverancier van stroom en gas in Flevoland vinden en in drie klikken overstappen. Vergelijk nu op Gaslicht.com
Almere
Deze week wordt een belangrijke stap gezet in de verbreding van de A6. Boven de Waterlandseweg in Almere worden de komende drie nachten 46 liggers geplaatst voor het nieuwe viaduct. De weg is daarom op maandag, dinsdag en woensdag tussen 20.00 en 6.00 uur afgesloten.

"De liggers worden door een hijskraan opgetild en op de betonnen funderingen geplaatst", legt verkeersmanager Kim Pennings uit. Doordat de zwaarste liggers 64 ton wegen, is Rijkswaterstaat uit veiligheidsoverwegingen genoodzaakt om de Waterlandseweg af te sluiten. "Het zou niet veilig zijn om verkeer onder de liggers door te laten rijden. Daarnaast is het een breed viaduct, dus hebben we echt wat tijd nodig."

Het verkeer van en naar Almere Stad moet op de A6 omrijden via de afritten Buiten-West en Haven. "Dat zal enkele minuten vertraging opleveren", aldus Pennings. Het verkeer over de A6 heeft geen last van de werkzaamheden.

Het nieuwe viaduct zal in de toekomst een heel stuk toegankelijker worden. "Zoals je al kan zien is het nieuwe viaduct een heel stuk breder. Er zal daarom ook ruimte komen voor een fietspad."
minuu
Flevoland
Wie in Flevoland een intakegesprek wil bij een GGZ-vestiging moet daar relatief lang op wachten. De wachtlijst voor zo'n gesprek is ruim zes weken. Daarmee staat Flevoland landelijk op de derde plek van provincies met langste aanmeldwachttijden, zo blijkt uit onderzoek van Reporter Radio . 

Wie zich bij de huisarts meldt met klachten en wordt doorverwezen, zou maximaal vier weken moeten wachten op een gesprek bij de GGZ-instelling. Dat is vastgesteld in de zogenoemde Treeknormen. 

De hoogste wachttijd geldt voor de groep adolescenten, zegt Reporter Radio. Die moet gemiddeld 8,27 weken wachten op een intakegesprek. In Overijssel en Drenthe moeten adolescenten nog langer wachten; ruim tien weken. 
Dit is Flevoland
Flevoland
De gemeenteraden van Almere en Urk worden na de verkiezingen op 21 maart groter. Het aantal raadszetels neemt toe omdat de inwonersaantallen zijn gestegen. 

Almere is inmiddels een gemeente met meer dan 200.000 inwoners. Het aantal raadszetels groeit van 39 naar het maximum van 45. Urk is de grens van 20.000 inwoners voorbij en telt na de verkiezingen 19 raadszetels in plaats van de huidige 17 raadszetels. 

In totaal telt Nederland op dit moment 335 gemeenten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er 21 gemeenten die door de veranderingen in de bevolkingsaantallen recht hebben op meer zetels in de gemeenteraad. 3 gemeenten moeten zetels inleveren. Dat zijn Bergen in Noord-Holland, Delfzijl en Loppersum in Groningen.

In 45 gemeenten worden volgende maand geen verkiezingen gehouden, omdat deze als gevolg van een gemeentelijke herindeling op een ander moment worden of zijn gehouden.
Dronten
De slechtziende Codee Richards-Jones uit Dronten heeft sinds kort een hulphond en drie uitlaatbuddy's. Ze heeft een zicht van slechts 5% en kan daarom niet zelfstandig haar hond uitlaten.

Om in aanmerking te komen voor een hulphond moest ze kunnen aantonen dat ze hem dagelijks kan uitlaten. Via het internet-platform  Vraagelkaar  heeft ze drie uitlaatbuddy's gevonden die haar hond elke dag uitlaten.

Ze plaatste een oproep en een jaar later kon ze haar hulphond eindelijk in haar armen sluiten. Codee kan zich geen leven meer voorstellen zonder haar hond Don.

 

Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Flevoland vinden en in drie klikken overstappen.

Vergelijk nu op Gaslicht.com

Almere

CDA Almere wil een deel van de ligplaatsen in de Almeerse Havenkom reserveren voor museumboten van de Federatie Varend Erfgoed Nederland . Er zijn volgens te partij te weinig ligplaatsen voor deze schepen. 

"Er zijn allerlei prachtige boten in Nederland. Het zou de haven sieren als deze schepen daar kunnen liggen en Almeerders er een kijkje kunnen nemen", zegt raadslid Johan van der Kroef

In de havens van Leeuwarden en Hoorn liggen volgens de christelijke partij ook zo'n 5 a 6 boten. Dat zou het CDA ook graag in Almere zien. Het voorstel wordt donderdagavond op de Politieke Markt besproken.

Lelystad
Diverse smeden hebben dit weekend hun kunsten getoond op de werf Batavialand in Lelystad. Zij bereidden zich daar voor op de Internationale Smedendagen. Die worden dit jaar op 11 en 12 mei gehouden op Slot Schaesberg in Landgraaf.

De smeden maakten een vuurkorf en nagels voor de muurankers van een nieuw slot dat in het Limburgse Schaesberg wordt gebouwd.

Het internationale treffen in Schaesberg wordt op touw gezet door Het Nederlands Gilde van Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden. Die wil de passie voor het eeuwenoude ambacht verder verspreiden.
Biddinghuizen
FlevOnice in Biddinghuizen vormde dit weekend en maandag het decor voor het NK korte baan. De nationale sprintwedstrijd op de 140 en 160 meter vindt normaal gesproken op natuurijs plaats, maar door het uitblijven van een lange vorstperiode wordt er net als vorig jaar uitgeweken naar kunstijs.

Onder heerlijke winterse omstandigheden werd zondag de wedstrijd bij de B junioren gehouden. De 15 jarige Sylke Kas uit Almere was de enige Flevolandse deelnemer. Het talent van de Almeerse Schaats Vereniging genoot van haar debuut, maar wist uiteindelijk net niet door te dringen tot de laatste 16.

Maandag komen nog de A junioren en de Neo-senioren in actie. Oud Olympisch kampioen Michel Mulder (goud in Sotchi) zal dan aan de start staan tijdens de wedstrijden in Biddinghuizen.
Flevoland
Flevolands goud is vooraf al uitgesloten, er doen dit jaar geen sporters uit Flevoland mee aan de Olympische Winterspelen. Om het toch een beetje spannend te houden, heeft Omroep Flevoland de Winterspelen-pool in het leven geroepen. Twintig vragen om te voorspellen, hier houden we de stand bij.

De tussenstand wordt zo snel mogelijk aangepast en op onze website gepubliceerd. Dit is de derde tussenstand van zondag 18 februari. Een klein groepje van vijf deelnemers heeft nu 80 punten.

Maar drie van de bijna 300 voorspellers aankomen dat Kramer het podium ging missen op de 10 km. Het grote vertrouwen is de Oostenrijkse skiër Hirscher werd wel uitbetaald. De halve Nederlander won zijn tweede goud en 69% van de deelnemers had dat goed.

Maandag volgt een nieuwe tussenstand. Dan weten we hoe de 500 meter is gegaan bij de mannen.


De hoofdprijs is 100 euro en de nummers twee en drie krijgen respectievelijk 50  en 20 euro, plus een Omroep Flevoland-verrassingspakket! 

Uitkomsten
De vragen in verkorte vorm. Het goede antwoord is vetgedrukt. Achter het antwoord het percentage deelnemers dat hiervoor koos. Als je niet meer weet wat je he\ebt ingevuld, stuur dan even een e-mail met je naam. Dan sturen we de gegeven antwoorden op.

1. Hoe doet Claudia Pechstein (45) het op de 3km schaatsen?
- Ja, ze wint een medaille op de 3km (12%)
- Nee, maar ze eindigt wel in de top zes (69%)
- Nee, en ze haalt ook de top zes niet​ (19%)
Pechstein werd 9e.

2. Wint Sjinkie Knegt een medaille op de 1500m shorttrack?
- Ja, zelfs goud (47%)
- Ja, zilver of brons (45%)
- Nee, hij grijpt naast het eremetaal (8%)
Knegt won zilver.

3. Wie wint de 1500 meter bij de mannen?
- Kjeld Nuis, Joey Mantia(VS) of titelverdediger Zbigniew Brodka (POL) (51%)
- Koen Verweij, Denny Morrison (CAN) of Sverre Lunde Pedersen (NOR) (39%)
- Een andere schaatser (10%)
Kjeld Nuis won het goud.

4. Wint Ireen Wüst voor de vierde keer op rij goud op een individueel onderdeel?
- Ja (60%)
- Nee, maar wel een medaille (38%)
- Nee, zelfs geen medaille (2%)
Ireen Wüst won de 1500 meter.

5. Wint Sven Kramer de 10km?
- Ja (74%)
- Nee, maar wel zilver of brons (25%)
- Nee en hij mist ook het podium (1%)
Sven Kramer werd zesde.

6. Hoe doet de Nederlandse Ghanees het bij skeleton?
- Hij eindigt in de top 10 (11%)
- Hij eindigt in de top 20, maar niet hoger dan plaats 11 (28%)
- Hij plaatst zich niet voor de 4e run en eindigt buiten de top 20 (61%)
Frimpong werd drie keer laatste en plaatste zich niet voor de 4e run. 

7. Wint Tina Weirather (Liechtenstein) de Super G?
- Ja, ze wint goud op de Super G (12%)
- Nee, Lindsay Vonn (VS) wint goud op de Super G (55%)
- Nee, iemand anders dan Weirather of Vonn wint (33%)
De Tsjechische Ledecka won voor Weihrather (brons) en Vonn (5e) 

8. Welke skiër is het snelst op het onderdeel reuzenslalom?
- Oostenrijkers Hirscher of Feller (69%)
- Ted Ligety (VS), Pinturault (FRA) of Kristoffersen (NOR) (22%)
- Een andere skiër (9%)
De halve Nederlander Hirsher won zijn tweede goud. Kristofferson en Pinturault wonnen zilver en brons.

9. Wint Jorien ter Mors komt uit bij het langebaanschaatsen én shorttrack. Wint ze een medaille?
- Ja, in beide disciplines (21%)
- Ja, maar in één discipline (70%)
- Nee (9%)
Goud op de 1000m langebaan, geen medaille bij het shorttrack.

10. Hoeveel gouden medailles wint Nederland?
- 6 of meer (39%)
- 4 of 5 (57%)
- 3 of minder (4%)
Halverwege waren er al 6 gouden medailles. Voor Achtereekte, Kramer, Wüst, Nuis, Ter Mors en Visser

Voorwaarden en spelregels
1. Maximaal 1 deelname per persoon.
2. Over de uitslag van de Winterspelenpool wordt niet gecorrespondeerd.
3. Als meerdere deelnemers na afloop van de Olympische Spelen dezelfde hoogste score hebben, dan wordt er door Omroep Flevoland geloot.
4. Bij onvoorziene gebeurtenissen of een fout in de vraagstelling behoudt Omroep Flevoland zich het recht om een vraag niet mee te laten tellen in de uitslag.
5. Als de Olympische Spelen zijn afgesloten worden er geen aanpassingen meer gedaan aan bijvoorbeeld de medailleverdeling na dopinggevallen.
6. Medewerkers van Omroep Flevoland en hun huisgenoten mogen niet meedoen.
Almere
Ski-talent Kiara Derks maakt zich op voor het jeugd NK alpineskiën, dat vanaf volgend weekeinde wordt gehouden in het Oostenrijkse Sankt Johann. De 16-jarige Almeerse is titelverdediger op maar liefst vier onderdelen.

Derks is al vanaf jonge leeftijd bezig met de skiën. Om te trainen verblijft ze een groot deel van het jaar in het buitenland. De Almeerse zit momenteel in 5 havo van het Echnaton. Ze doet dit jaar drie examenvakken en volgend jaar de resterende drie. Dat kan omdat ze een NOC*NSF-status heeft en de school volledig meewerkt aan de sportieve prestaties van Derks.

Haar uiteindelijke doel is om mee te mogen doen aan World Cup-wedstrijden en de Olympische Winterspelen.
 
Emmeloord

Emmeloord krijgt er een nieuw festival bij. Namelijk het fotografiefestival Fotofest. Dit tweedaagse festival moet de ambacht van fotografie weer op een voetstuk krijgen.

Fotofest is een idee van fotograaf Pim van der Maden uit Emmeloord. Door de komst van digitale camera's is de drempel om te fotograferen volgens hem steeds kleiner geworden. Tijdens het weekend worden verschillende workshops en lezingen gegeven door vakfotografen, om foto's naar een volgend level te brengen.

Het festival wordt gehouden op 7 en 8 april. Tickets zijn online verkrijgbaar .

© omroep flevolandsitemap | disclaimer