advertentie
Kraggenburg
De Voorstersluis bij Kraggenburg is gestremd in verband met hoog water. Volgens de provincie is de maatregel nodig om te voorkomen dat de bediening van de sluis beschadigd raakt.

Het instrumentarium bevindt zich in de kelder van de sluis en die ligt bij de Voorstersluis lager dan bij andere sluizen.

De provincie verwacht dat de sluis dinsdagochtend weer in gebruik kan worden genomen.
Almere
De Grote Markt in Almere is dit jaar voor het eerst in kerstsfeer. Op het horecaplein staat een grote dennenboom, er is een houten chalet met glühwein en het plein is verlicht met lampjes.
Het initiatief om de Grote Markt in navolging van de rest van het centrum van Almere Stad in kerstsfeer te brengen komt van Bernhard Schnieders, eigenaar van Brasserij de Bergerrie.

Sinds kort zijn de ondernemers op het plein lid van de OVSA (Ondernemers Vereniging Stadscentrum Almere). Schnieders hoopt dat door de aansluiting van de Grote Markt het centrum als geheel nog aantrekkelijker is geworden voor bezoekers.

De 15 meter hoge boom blijft tot en met 6 januari op het plein staan. Tot die tijd worden er ook diverse activiteiten omheen georganiseerd.
Stomdronken man rijdt toeterend door Lelystad
Hij heeft zijn medeweggebruikers gewaarschuwd door te toeteren dat er gevaar dreigde, dat siert hem.
Cultuurprijs voor oud-stadsbouwmeester Houben
Overdreven zeg... 150000 euro... Dat van mensen die denken dat er culturele dingen van worden gesponsord.
Rechtbank Lelystad behoudt grote rechtszaken
ik zou zeggen geef het CDA een ballon.
Stomdronken man rijdt toeterend door Lelystad
Dat wordt een EMA...
Rechtbank Lelystad behoudt grote rechtszaken
Wat een blijheid. Ik kwam en kom nooit in een rechtbank. Waarom moet ik er dan één dichtbij hebben?
TSN Thuiszorg krijgt uitstel van betaling
Klinkt als uitstel van executie. Als leveranciersniet worden betaald kun je al snel geen zorg meer verlenen, want je gaat hulpmiddelen missen.
TSN Thuiszorg krijgt uitstel van betaling
en wanneer krijgen de mensen iets te horen van de gemeente omtrent dit gebeuren, we kunnen wel zo leuk een verlenging krijgen tot eind 2016 voor de rest horen we niks hierover.
PVV wil opheldering over vervanging directeur Floriade
Deze man heeft een reputatie, in het verleden wel vaker misbruik gemaakt van zijn positie als "top"ambtenaar" nou zo top was hij dus ook weer niet. waar zit hij nu overigens binnen ...
Rechtbank Lelystad behoudt grote rechtszaken
Dank aan het college van B&W van Lelystad voor de actie en lobby !
PVV wil opheldering over vervanging directeur Floriade
Deze directeur heeft rondom het overleg met de camping Waterhout bewezen dat hij niet in staat was om te communiceren. Typisch een geval van een schoolverlater die als 35 jaar op het stadhuis rondl...
Nieuws in beeld
advertentie
Almere

Oud-stadsbouwmeester van Almere Francine Houben heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2015 gekregen. De architect kreeg de prijs van 150.000 euro uit handen van koningin Máxima.

Houben ontwierp de bibliotheek van de Engelse stad Birmingham en had een hand in de renovatie van de Martin Luther King jr. Memorial bibliotheek in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. In Nederland was ze verantwoordelijk voor de stationshal in Delft.

In Almere was Houben stadsbouwmeester van 2003 tot 2007. Ze pleitte er toen onder meer voor om de kustzone van Almere beter te benutten en het idee van meerdere stadskernen los te laten.

Roken op het schoolplein moet kunnen
1. Eens, het is immers buiten
2. Oneens, het is veel te schadelijk voor de jeugd
3. Er moet een algeheel rookverbod komen!

Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Flevoland vinden en in drie klikken overstappen.

Vergelijk nu op Gaslicht.com

Lelystad
De rechtbank in Lelystad behoudt grote rechtszaken. Dat hebben de Raad voor de Rechtspraak en de rechtbankpresidenten besloten. Ook zes andere gemeenten behouden een volwaardige rechtbank. Het besluit is genomen nadat de Tweede Kamer het kabinet had opgeroepen genoeg geld uit te trekken om de rechtbanken volledig open te houden.

In plannen die eind augustus verschenen, stond dat zeven rechtbanken waaronder die in Lelystad, zouden worden uitgekleed. Grote rechtszaken zouden van Lelystad naar Utrecht worden verplaatst. Zo zou worden bezuinigd op zittingszalen, cellenblokken en beveiliging.

De plannen stuitten op groot verzet van onder meer de gemeente Lelystad, rechters en advocaten.
Almere

Het foute verkeersbord op de A6 zal voorlopig niet worden vervangen. Dat heeft Rijkswaterstaat aangegeven. Eerst wordt onderzocht wat de landelijke richtlijnen zijn rondom dit soort incidenten.

Afgelopen weekend ontstond er verwarring over het verkeersbord van Almere Poort. Op het bord op de A6 staat een koppelteken ('Almere-Poort'),maar op andere borden die verwijzen naar stadsdelen van Almere staat een spatie ('Almere Poort').

De gemeente Almere heeft inmiddels op Twitter aangegeven dat de benaming op het verkeersbord onjuist is.

UpdateLelystad
De van doodslag verdachte Sylvana W. ontkent dat zij Nikki Lawalata om het leven heeft gebracht. Dat bleek maandagochtend in de rechtbank in Lelystad. Wel bekende ze betrokken te zijn geweest bij het wegwerken van sporen. Lawalata werd twee jaar geleden dood gevonden aan de Torenvalkweg bij Lelystad.

Sylvana W. vertelde dat zij op de dag van de moord gebeld werd door haar ex-vriend, die op dat moment een relatie had met Lawalata. Naar eigen zeggen vond ze het levenloze lichaam van Lawalata in de woning van haar ex. Vervolgens heeft ze samen met haar voormalige vriend het lijk in de auto gelegd, de sporen gewist en het lichaam naar Lelystad gebracht.

'Advocaat van W. is terrorist'
De vriend van Lawalata, die geen verdachte meer is, wilde niet veel zeggen. Hij verklaarde dat hij Lawalata niet om het leven heeft gebracht. Daarnaast schold hij de advocaten van Sylvana W. uit voor 'terroristen'. Eerder diende hij al een klacht in tegen Geert-Iem Roos, de advocaat van Sylvana W.

Het lichaam van de 27-jarige Nikki werd op 4 september 2013 gevonden langs de Torenvalkweg in een drooggevallen greppel aan de rand van het bos tussen Almere en Lelystad. De verdachte heeft gedeeltelijk bekend. Ze heeft sporen van het misdrijf uitgewist en het stoffelijke overschot van Nikki weggewerkt. Het Openbaar Ministerie denkt dat de vrouw ook verantwoordelijk is voor de dood van Nikki. Ze zou Nikki met een karaf tegen het hoofd hebben geslagen en hebben gewurgd.

Eerder werd de verdachte door het OM beschuldigd van moord, maar dit is veranderd in doodslag omdat niet kan worden bewezen dat de verdachte het misdrijf van tevoren heeft gepland. De verdachte zit niet meer vast. Zij mocht van het gerechtshof haar proces in vrijheid afwachten.

Vriend Lawalata onschuldig
Vlak na de vondst van het lichaam van Nikki werd haar Almeerse vriend gearresteerd. Zij hadden sinds enkele maanden een relatie. Na onderzoek van kwam volgens het Openbaar Ministerie in april van dit jaar vast te staan dat hij niets met de zaak heeft te maken. Hij was die dag op het vermoedelijke tijdstip van Nikki's dood op zijn werk. Er is wel een link tussen Nikki's vriend en de verdachte.

Verdachte is ex-vriendin
De 41-jarige vrouw die vandaag en morgen terecht staat, is een ex-vriendin en een collega van de vriend van Nikki. Hun verhouding is gestopt als Nikki in beeld komt. Omroep Flevoland bezit een deel van de dossierstukken. Uit het politie-onderzoek komt verschillend belastend materiaal tegen haar naar voren. Het roept het beeld op van een stalkende ex. Zo zou ze vele anonieme telefoontjes hebben gepleegd naar het restaurant in Amsterdam waarvan Nikki mede-eigenaar is. Een getuige heeft de verdachte bij de schutting van de woning zien luisteren terwijl Nikki en haar vriend in de tuin zitten. Op haar laptop worden foto's gevonden van de auto en het paspoort van Nikki. Verder wordt haar DNA op het lichaam van Nikki gevonden en blijkt haar bloed samen met het bloed van Nikki in de badkamer aanwezig te zijn. Ook worden in haar auto DNA-sporen van Nikki gevonden.

Verdwijning
Op zaterdagochtend 31 augustus 2013 zegt de vriend van Nikki haar voor het laatst in zijn huis in Almere Poort te hebben gezien. Hij gaat die ochtend naar zijn werk en Nikki zou later naar het muziekfestival VOLT in Amsterdam-Noord gaan. Daar komt zij nooit aan. Een dag later wordt ze door haar familie als vermist opgegeven. Nog een dag later vindt haar vriend de auto van Nikki op een ongebruikelijke plek in de buurt van zijn woning. De recherche besluit daarop zijn huis te onderzoeken. Uit dossierstukken blijkt dat bloedsporen in de woning zijn gevonden. Voor de politie het teken zijn dat er iets mis is. In de badkamer worden de meeste bloedspatten aangetroffen. Een glazen karaf in de keuken blijkt onder de bloedspetters en vegen te zitten. Duidelijk wordt ook dat geprobeerd is de bloedsporen te verwijderen door de woning schoon te maken.

Verklaring Sylvana W.
De verdachte verklaarde tegenover de politie niet betrokken te zijn geweest bij de dood van Nikki. Eerder ontkende ze überhaupt iets met de zaak te maken te hebben, maar later legt ze alsnog een bekentenis af. Ze verklaart dat haar ex-vriend haar vroeg of ze langs wilde komen. Zij zegt dat ze hem in zijn woning aantrof met het lichaam van Nikki. Ze verklaart de auto van Nikki te hebben verplaatst en samen met haar ex-vriend de woning te hebben schoongemaakt. Ook hebben ze samen Nikki met haar auto vervoerd naar de Torenvalkweg. Tijdens haar verhoren beroept ze zich geregeld op haar zwijgrecht, legt ze tegenstrijdige verklaringen af en kan ze zich zaken niet meer herinneren.

Tuchtklacht
Het wijzen naar de vriend van Nikki krijgt mogelijk nog een staartje voor de Almeerse advocaat Geert-Iem Roos, die de verdachte bijstaat. Nikki's vriend is boos op hem en heeft een tuchtklacht ingediend. Roos zou aan de Nieuwe Revu selectief informatie hebben verschaft, waardoor een onjuist beeld van de zaak ontstond. Deze zaak dient bij de Raad van Discipline.

Nader onderzoek
Bij de laatste strafzitting in mei bepaalde de rechtbank dat er nog nader onderzoek gedaan mocht worden. Advocaat Roos wilde zeven getuigen opnieuw horen, onder wie Nikki's vriend. Roos laat weten dat hij geen vragen aan hem heeft kunnen stellen omdat Nikki's vriend een beroep deed op zijn verschoningsrecht.
Ook zou nog nader onderzoek worden gedaan of de handpalm van Sylvana W. op de glazen karaf staat. Een verzoek van het Openbaar Ministerie om de verdachte bij het Pieter Baan Centrum te laten onderzoeken, werd afgewezen.

Tweets uit de rechtbank
Verslaggever Richard Schuurman volgt deze zaak. Volg hem op Twitter via @rschuur voor updates vanuit de rechtszaal.


Flevoland
TSN Thuiszorg heeft uitstel van betaling gekregen. Het bedrijf met vestigingen in Lelystad en Almere hoeft voorlopig alleen salarissen, hypotheken en belastingen te betalen. Andere schuldeisers moeten wachten op hun geld.

Bij de huishoudelijke hulp van TSN werken landelijk 12.000 mensen. De hulp gaat voorlopig gewoon door. De rechtbank in Almelo heeft twee bewindvoerders benoemd. Die bekijken of TSN een doorstart kan maken.

De PVV in Almere heeft schriftelijke vragen over de situatie bij TSN gesteld. De partij wil van het college van burgemeester en wethouders weten hoeveel cliënten er door een mogelijk faillissement van TSN getroffen zouden worden. Ook vraagt de PVV wat het college gaat doen om te zorgen dat deze mensen bij een faillissement toch huishoudelijke hulp houden.
Almere

De politie heeft vier Almeerders aangehouden in verband met de overval op een bloemenwinkel aan het Insulindeplein in Almere. Op donderdagmiddag 19 november gingen twee jongens de winkel binnen en bedreigden daar het personeel met een wapen.

Het tweetal maakte een onbekende hoeveelheid geld buit en wist vervolgens te ontsnappen. Onderzoek van de politie leidde naar vier verdachten.

De dag na de overval werd al een jongen van 17 aangehouden. Afgelopen vrijdag werden nog drie verdachten van 15 opgepakt. Alle verdachten zitten nog vast.

Almere

De PVV in Almere wil weten waarom topambtenaar Henk Meijer niet langer de directeur is van de projectorganisatie Floriade Almere 2022. De politieke partij gaat schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders of het onderwerp bespreken op de Politieke Markt.

Fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV twijfelt aan de verklaring dat Meijer is vervangen omdat het project de uitvoeringsfase is ingegaan.

Daarnaast vindt Van Dijk het vreemd dat de gemeenteraad niet op de hoogte is gebracht van deze ontwikkeling. Hij wijst erop dat het om een groot project gaat waar veel gemeenschapsgeld mee is gemoeid.
Noordoostpolder
De opvarende die zondagmiddag is gevonden voor de kust van Noordoostpolder is een 68-jarige man uit Amsterdam. Dat meldt de politie.

De man was te water geraakt nadat zijn schip gezonken was in het IJsselmeer. Er zou nog een andere man aan boord zijn geweest. De zoektocht naar deze tweede vermiste is uitgesteld vanwege slechte weersomstandigheden. Er kan nu niet met sonar gezocht worden. Zodra het weer opklaart kan er weer gezocht worden.

De boot zonk vrijdag tussen Urk en Lemmer. Het wrak is zaterdag geborgen en naar een loods in Lelystad gebracht. 

Volgens de politie is nog niet duidelijk waardoor het jacht vrijdag is gezonken. Er wordt rekening gehouden met twee scenario's. Of een aanvaring met een ander schip, of het zonk door een andere oorzaak en daarna is er een ander schip overheen gevaren. Volgens een woordvoerder kan dat gebeurd zijn zonder dat de schipper dat door heeft gehad.

advertentie
© omroep flevolandsitemap | disclaimer