advertentie
Energie vergelijken: de voordeligste leverancier van stroom en gas in Flevoland vinden en in drie klikken overstappen. Vergelijk nu op Gaslicht.com
Flevoland
Wetenschappers zijn verdeeld over het nut van inzamelen van taxus voor de bestrijding van kanker. Toch wordt sinds drie jaar op verschillende plekken in Flevoland het snoeisel van de taxus ingezameld. De landelijke stichting 'Taxus voor Hoop' heeft in Zeewolde, Dronten, Almere en Lelystad bakken neergezet waar particulieren en hoveniers de jonge scheuten van de plant naartoe kunnen brengen.

In de naalden van jonge taxustakken zit het stofje baccatine 3. Dit wordt gebruikt als grondstof voor chemotherapie ter bestrijding van borst-, long-, maag-  en prostaatkanker. Na inzameling wordt het snoeisel gedroogd en verkocht aan de farmaceutische industrie. Van de opbrengst gaat een deel naar een kanker gerelateerd goed doel en wordt de stichting 'Taxus voor Hoop' draaiende gehouden.

Natuurlijk versus synthetisch
Wetenschappers in de medische wereld zijn er niet van overtuigd dat het nuttig is om jonge taxustakken in te zamelen. Volgens Jan Schellens, oncoloog en hoogleraar klinische farmacologie in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam is er geen tekort aan taxanen, de kankercel-remmende medicijnen waar baccatine 3 voor nodig is. De stof kan relatief goedkoop en simpel chemisch worden gemaakt. Vooral sinds het patent op het medicijn is vervallen, is de kostprijs een stuk naar beneden gegaan, aldus Schellens.

Ook internist-oncoloog Ferry Eskens van het Erasmus MC in Rotterdam twijfelt aan de noodzaak van taxusinzameling. Hij zegt dat bij de natuurlijke variant van baccatine 3 de zuiverheid en betrouwbaarheid niet te waarborgen zijn. Snoeisel kan vermengd zijn met aarde, ander groen of vogelpoep. Bij de synthetische variant is zeker dat de stof helemaal in orde is.

Beide medici benadrukken overigens dat het burgerinitiatief om taxus in te zamelen hartverwarmend is. Ook begrijpen ze heel goed dat kanker een ziekte is die veel mensen raakt waardoor de behoefte ontstaat te helpen deze ziekte te bestrijden.

"Taxus werkt het beste"
Wetenschapper Dr. Bob Ursem van de Technische Universiteit Delft is juist een groot voorstander van het gebruik van de baccatine 3 die uit taxus wordt gehaald. Ursem zegt dat de natuurlijke variant beter werkt dan de chemische. De structuur van de natuurlijke grondstof is volgens hem anders dan de synthetische en dat zorgt ervoor dat het meer effect heeft op tumorcellen. Chemotherapie waarbij de natuurlijke baccatine 3 als grondstof is gebruikt remt volgens de Delftse wetenschapper beter de deling van kankercellen. 
Internist-oncoloog Eskens zegt dat er geen klinische wetenschappelijke gegevens zijn dat dit ook werkelijk zo is.

Hoe veel taxus is er nodig?
Volgens 'Taxus voor Hoop' levert dertig meter heg een kubieke meter jong snoeisel op. Daar blijft na het drogen achttien gram werkzame stof van over, genoeg voor één sessie chemotherapie. De ingezamelde natuurlijke variant van baccatine 3 wordt volgens de stichting gebruikt bij vijftig procent van de chemokuren die baccatine 3 als grondstof nodig hebben. Het taxussnoeisel kan dit jaar nog tot 31 augustus worden ingeleverd.
minuu
Flevoland
De Flevolandse campings mogen dan goed bezet zijn, er is nog zeker ruimte voor meer dagjesmensen in onze provincie. Dat meent Toerisme Flevoland. Die begint dan ook een grote zomercampagne om meer mensen enthousiast te maken voor een dagje uit in Flevoland.

De campagne bestaat uit tien video's van verschillende attracties in ons gebied. Die worden getoond op onder meer Facebook en YouTube. De promotiefilmpjes zijn gericht op mensen die op campings rond Flevoland verblijven. Attracties die in de video's worden gepromoot zijn onder andere Walibi Flevoland, Fun Forest Almere en Netl de Wildste Tuin. De campagne duurt zes weken tot het eind van de zomervakantie.

Via de video's kunnen mensen op twee speciale sites komen: één is gericht op attracties en één site richt zich op het thema natuur/water . Toerisme Flevoland meet op de sites hoeveel mensen worden bereikt en wat zij op de sites doen, bijvoorbeeld het boeken van een uitje. Na afloop van de campagne wordt bekeken of de zomercampagne volgend jaar wordt herhaald. Hoeveel alles kost, wil Toerisme Flevoland niet bekendmaken.


 
"Boete voor schuilende jongeren in Schippergarage"
Mensen mensen. Wat ben ik blij dat niet iedereen erbij was zeg.Dan was het best druk geweest in de parkeergarage. Als iedereen weet dat daar veel hangjongeren zijn en zich niet veilig vielen doe da...
"Boete voor schuilende jongeren in Schippergarage"
Mee eens.In dit geval als het echt zo is als ze zeggen lijden de goede onder de kwade.
"Boete voor schuilende jongeren in Schippergarage"
Die ambtenaar moet ook is controleren in het gemeente huis. Daar hangen een heleboel mensen doelloos rond. Is het begrotingstekort ook opgelost. En doet deze ambtenaar is zinvol werk.
D66: 'Laat snelle elektrische fietsen weer op het fietspad toe'
Hahaha, deze mevrouw moeten we serieus nemen. De snelfietsers kunnen ook rustig aan doen op het fietspad. Ja hoor, en ik kan met m'n 50e met pensioen. Hoe serieus moet je zo'n politica neme...
Overval op restaurant, verdachten (15, 24) aangehouden
U denkt dat ze daar altijd mee thuis komen? Helaas zijn er veel ouders onwetend van wat hun kinderen uitspoken. Jongeren die normaal opgevoed zijn doen soms hele stomme dingen als ze onder elkaar ...
Feestelijke start Parkwijk Lelystad
Het verkeersinfarct Lelystad wordt door de aanleg van deze wij in ieder geval niet meer opgelost, bedankt Jop. Fijne groene carré, wat is er groen aan, alleen maar verkeer wat niet door kan ri...
"Boete voor schuilende jongeren in Schippergarage"
ja.... ze horen niet in de parkeergarage.... er gebeuren te veel dingen daar die het daglicht niet kunnen verdragen. Misschien hadden ze geen kwaad in de zin maar ja dan is het dat de goeie on...
"50Plus kan tempo AP/OPA partij niet bijhouden"
Zou AP/OPA het nieuws gemist hebben dat voor de komende verkiezingen lijstverbindingen zijn afgeschaft? Kennelijk gaat de Eerste Kamer te snel voor AP/OPA!
D66: 'Laat snelle elektrische fietsen weer op het fietspad toe'
"Toen gaf het college aan de situatie te laten zoals die is en wetenschappelijk onderzoek af te wachten over de gevaren van snelle fietsen op de rijbaan. Maar Van Bemmel wil daar niet op wacht...
"50Plus kan tempo AP/OPA partij niet bijhouden"
Naar later zou blijken. Een strategische vergissing. Foor gebruik te maken van de naam 50+, maskt men kans op meerdere zetels. Nu mag Johan blij zijn als hij herkozen wordt
Live: Dit is Flevoland
advertentie
Lelystad

Tamar Vedder uit Lelystad is dinsdag in Amerika vijfde geworden tijdens de UCI BMX World Championships. Ze veroverde deze plek in de categorie Cruiser, 17-29 jaar. 

Vedder streed in de finale tegen zeven Amerikanen en verdedigde de wereldtitel, die ze vorig jaar behaalde. 

Vrijdag komt ze ook nog in actie in de categorie 20 inch.
 

Almere
De Almeerse kickbokser Remy Bonjasky maakt op zondag 29 oktober zijn comeback in de ring. De drievoudig winnaar van de K-1 World Grand Prix neemt het bij de World Fighting League (WFL) in het Topsportcentrum Almere op tegen Melvin Manhoef. Voor de Almeerder betekent het zijn rentree, voor Manhoef zijn afscheidsduel.

Bonjasky maakte al eerder bekend dat hij plannen had voor een comeback. Maar de 41-jarige Almeerder wachtte op een goede tegenstander en dat moment is er volgens hem gekomen. "Melvin is een sterke vechter, tegen zo'n tegenstander wil ik altijd wel vechten", zegt Bonjasky, die sinds 2014 geen wedstrijden meer gevochten heeft.

Manhoef besloot in april om afscheid te nemen van het kickboksen. Hij herinnerde zich dat hij bij zijn laatste ontmoeting met Bonjasky in de ring heeft verloren. "Ik wil tegen hem strijdend afscheid nemen. Mijn afscheid is niet tegen één of andere pannenkoek."

Bonjasky liet begin dit jaar ook doorschemeren dat hij het gevecht wilde aan gaan tegen de huidige wereldkampioen Rico Verhoeven. Maar plannen voor dat duel zijn volgens Bonjasky nog niet concreet geworden. Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Flevoland vinden en in drie klikken overstappen.

Vergelijk nu op Gaslicht.com

Almere
Drie bestuursleden van de BMX-Baan Almere hebben hun handtekening gezet onder een akte van een nieuwe stichting. Ronald Slink, Arthur van Velden en Valerie Steffie zijn de initiatiefnemers van de baan aan de Muziekdreef in de stad. Doordat er nu een stichting is kan de baan makkelijker gerealiseerd worden. 

De crossbaan is nu nog in ontwikkeling. Het bestuur wil samen met de vrijwilligers er een succes van maken. Op de plek waar de baan nu komt was er in de jaren tachtig ook één, maar die is helemaal vergaan.

BMX is een olympische sport waarbij met een speciale fiets over zanderige en heuvelige terreinen wordt gefietst.
Lelystad
Een deel van het werkeiland in Lelystad moet worden aangewezen als gemeentelijk monument. Dat is het voornemen van het college van burgemeester en wethouders van de stad. 

Het werkeiland was het eerste bewoonde deel van het toen nog niet ingepolderde Oostelijk Flevoland. Hier woonden de dijk- en polderwerkers in barakken. Het college wil vanwege het cultuurhistorisch belang een aantal panden en terreinen van het gebied aanwijzen als gemeentelijk monument. Ook het feit dat de gemeente dit jaar viert dat 50 jaar geleden de eerste inwoners in Lelystad kwamen te wonen, speelt mee in de afweging.

Vier kenmerkende gebieden
Het is de bedoeling dat vier gebieden van het werkeiland worden aangewezen als gemeentelijk monument. Het gaat om de gebieden het Houten Kamp, het Stenen Kamp, het sluizencomplex met het gemaal Wortman en de historische woningen ten noordoosten van het gemaal. 

Het Houten Kamp is het gebied waarin in 1951 de eerste houten barakken werden geplaatst. Die dienden als huisvesting voor de eerste arbeiders. Ze stonden op de plek waar nu de jachthaven van Lelystad Haven ligt. In 1952 kwamen er stenen gebouwen, die samen het Stenen Kamp vormden. Die gebouwen staan er nog steeds. 

Gemaal Wortman werd in november 1956 in gebruik gesteld. Het is één van de drie gemalen die werden gebruikt bij het droogmaken van Oostelijk Flevoland. De andere twee zijn het gemaal Lovink bij Harderhaven en het gemaal Colijn bij Ketelhaven. Het gemaal Wortman is een dieselgemaal, de twee andere zijn elektrisch. De huizen ten oosten van het gemaal werden vooral bewoond door werknemers die het gemaal bouwden. 

Definitief besluit 
Als de status 'gemeentelijk monument' definitief wordt is het volgens de gemeente de eerste plek in Lelystad die deze titel krijgt. Voordat het college een definitief besluit neemt, wordt advies gevraagd aan de gemeentelijke Erfgoedcommissie. Op basis van het advies van de Erfgoedcommissie, mogelijk aanvullend onderzoek en de reacties van belanghebbenden, neemt het college in het najaar een definitief besluit over de aanwijzing tot gemeentelijk monument.
Almere
Voor een rondje op het terras in Almere betaal je gemiddeld € 21,45. En dat is vijf procent meer dan vorig jaar. In 2016 was je een euro minder kwijt voor hetzelfde rondje. Almere hoort landelijk gezien bij de grootste stijgers. Dat blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van horeca-adviesbureau van Spronsen & Partners onder de 21 grootste steden. 

Het adviesbureau onderzocht welke prijs je kwijt bent voor 2 koffie, 2 fris, 2 bier en 2 rosé. Amsterdam is voor het derde jaar op rij de duurste terrasstad. Daar kost deze bestelling € 24,25. Almere zit nog wel onder het landelijk gemiddelde van € 22,10.

Volgens Spronsen & Partners is het traditionele fluitje bier wel het goedkoopst in Almere. Je bent daarvoor gemiddeld € 2,36 kwijt.  


Almere
50Plus gaat in Almere niet meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Dat zegt Johan de Leeuw, lijsttrekker van de lokale partij AP/OPA, die van plan was een lijstcombinatie aan te gaan met 50Plus.

Dat gaat volgens De Leeuw niet door, omdat 50PLUs er niet in geslaagd is voor de zomervakantie duidelijkheid te bieden over haar plannen voor Almere. 
 "50Plus houdt ons tempo niet bij", laat de lijsttrekker weten.

Dat De Leeuw zelf in het regiobestuur van 50Plus Flevoland zit, is volgens hem geen probleem. "Binnen 50Plus komen dubbelfuncties wel vaker voor. Zo is een 50Plus-bestuurder ergens anders ook wethouder voor een andere partij"

De voorman van AP/OPA wil ook voorzichtig zijn met het koppelen van de naam 50Plus aan zijn lokale partij, omdat 50Plus niet altijd positief in het nieuws komt. 
Almere
De profs van Almere City FC hebben dinsdagavond een oefenduel tegen De Graafschap verloren. De superboeren uit Doetinchem, die net als City uitkomen in de Jupiler League, waren met 2-1 te sterk voor de Almeerders.

De Graafschap kwam in de vijfde minuut al op voorsprong door een treffer van Anthony van der Hurk. In de 24e minuut was het opnieuw raak. Oud City
speler Fabian Serrarens kon van dichtbij de bal binnenschieten. Vlak voor rust kon Arsenio Valpoort namens City iets terugdoen.

Het was voor de Almeerders de zesde wedstrijd in deze oefencampagne. City begint op 18 augustus met een uitduel tegen NEC Nijmegen aan de competitie in de Jupiler League.
 
advertentie
Almere
Vanwege een brand bij lunchroom De Kleine Lunchfabriek in Almere Haven moesten omwonenden hun huis korte tijd verlaten. 

De brand ontstond aan het begin van de avond in de keuken van het restaurant aan de Marktgracht. Volgens de brandweer was het vuur snel onder controle. 

Uit voorzorg evacueerde de brandweer de zes bovenliggende woningen. Bij een aantal woningen kwam geen reactie. De brandweer heeft daarom de deur opengebroken. Een slotenmaker heeft de deuren van nieuwe sloten te voorzien. 
 
advertentie
© omroep flevolandsitemap | disclaimer