advertentie
Energie vergelijken: de voordeligste leverancier van stroom en gas in Flevoland vinden en in drie klikken overstappen. Vergelijk nu op Gaslicht.com
Lelystad
Ondanks vele twijfels is een meerderheid van de provinciale politieke partijen woensdagavond toch akkoord gegaan met de plannen voor Batavialand en het Nieuw Land Erfgoedcentrum. De provincie trekt 10 miljoen euro uit voor het project. 

Het is de bedoeling het huidige Nieuw Land Erfgoedcentrum in tweeën te splitsen. Het archief gaat verder als ‘Het Flevolands Archief’ en het museum wordt onderdeel van Batavialand. Samen met de Bataviawerf en De Rijksdienst Cultureel Erfgoed moet dit één nieuwe organisatie worden.

Hoewel alleen de PVV en 50Plus tegen de plannen stemden, uitten andere partijen wel hun bedenkingen. Zo zijn er twijfels over het businessplan van Batavialand. Met de toezegging dat de provincie streng toezicht zal houden op het project kwamen ze uiteindelijk toch op een ‘ja’ uit.
minuu
Nieuws in beeld
Regio wil garanties over luchthaven
Leg dan maar eens uit waar die klepel hangt, want dat heb ik van nog niemand gehoord. Vage berekeningen, nog vagere beloften en alleen voordeel voor enkele welgestelde inwoners die regelmatig naar ...
Rechter buigt zich over komst crematorium
Ik zou toch ook niet graag in een rouwstoet willen rijden over Trekkersveld, laverend tussen geparkeerde opleggers en wachtende vrachtwagens, om maar te zwijgen over de Polen (over het algemeen) di...
allGo nieuwe naam voor busvervoer
Ik vrees dat er veel minder bussen gaan rijden ... En de prijs? Komt er nog iets terug als de Maxx meerreizenkaart?
Bomen toekomstig Van der Valkterrein deze week gerooid
Vreetschuur? Zeker nog nooit in een Van der Valk geweest???
allGo nieuwe naam voor busvervoer
Ik heb toch andere gedachten bij een metro. Een bus is een bus, doe toch eens normaal. We willen weer bij de grote horen. Amsterdam, Rotterdam hebben een metro en moet Almere het ook weer hebben. Z...
allGo nieuwe naam voor busvervoer
Metrolijnen met de bus, wie had er teveel gedronken toen ze dit bedachten? Laat me raden, voor de klanten zal het wel weer duurder worden. Misschien kunnen we het wel vluchten noemen in plats van m...
allGo nieuwe naam voor busvervoer
Las op Almere vandaag dat ze controleurs in kleinere ploegjes laten controleren. Dat lijkt mij een goed plan want nu is de pakkans 0,1%. Ik ben dit jaar nog geen een keer gecontroleerd terwijl ik d...
Feestje vanwege heropening vernieuwde Kubus
Ik zou zeggen dat de ingang juist van de zijkant naar de voorkant is verplaatst. Weet nog dat ik me rot zocht om tot ontdekking te komen dat de ingang op de zijkant zat... met dat kleine bekrompen...
allGo nieuwe naam voor busvervoer
En hoe dan met kinderwagens??? Zelfsbij Connexxion worden er al regelmatig mensen geweigerd omdat er geen plek is :-o
Beheer Oostvaardersplassen overgedragen aan Flevoland
Dit geeft hoop op een einde aan de jaarlijks terugkerende ellende in de Oostvaardersplassen. Dan komt er ook een einde aan de steeds weer terugkerende discussies en kan dit natuurgebied zich herste...
Urk
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig maand terecht drie van de vijf grote koelcellen op de Urker visafslag op slot gedaan, nadat daar condensvorming was aangetroffen. Dat antwoordt minister Edith Schippers op schriftelijke vragen van de VVD .

Boete
Volgens de minister speelt het probleem van de condensvorming op Urk al sinds 2011 en heeft de NVWA de visafslag herhaaldelijk gewaarschuwd. In 2013 is er zelfs een boete opgelegd omdat het probleem nog steeds niet was opgelost.

Hoge kosten
Tijdens een bezwaarprocedure tegen die boete zou de visafslag erkend hebben dat er technische oplossingen voor het condensprobleem bestaan, maar dat daaraan wel hoge kosten verbonden zijn. Dat de visafslag sindsdien geen stappen tot verbetering heeft gezet, noemt de minister 'een keuze voor eigen risico en rekening'. 

Geen bacteriën
Landelijke richtlijnen bepalen dat in ruimtes waar vis wordt behandeld of bewaard geen condens mag zijn. Dat er in de condens op de Urker visafslag niet daadwerkelijk bacteriën zouden zijn aangetroffen, doet volgens de minister niets af aan het gevaar voor de voedselveiligheid.

Geen uitzondering
In haar beantwoording stelt Schippers dat de afwezigheid van condens een algemene regel is om de voedselveiligheid te kunnen produceren. Ze ziet dan ook geen reden om voor de Urker visafslag een uitzondering te maken. Het bedrijf zal volgens haar zelf de problemen moeten oplossen. Tot die tijd mogen de koelcellen niet voor de productie van levensmiddelen worden ingezet. Doet het bedrijf dat wel, dan kan de NVWA een dwangsom opleggen.
advertentie
Almere
Het busvervoer in Almere zal vanaf december volgend jaar door het leven gaan als allGo. Dat heeft vervoersbedrijf Syntus woensdagavond bekendgemaakt. Syntus neemt het busvervoer over van Connexxion, maar zet dus de naam allGo op alle bussen en haltes.

'Metrolijnen'
Ook de buslijnen krijgen nieuwe namen. Syntus gaat het metrolijnen noemen. Zo wordt lijn 1 in de toekomst M1 Havenmetro. Voor het nachtnet heeft het bedrijf de naam nightFlo bedacht.

Meer bussen tijdens de spits
Tijdens de spits zal op de drukste lijnen elke vijf minuten een bus rijden. Dat zijn twaalf bussen per uur. Buiten de spits neemt dat aantal af naar acht of vier bussen per uur. De nieuwe bussen waarmee Syntus gaat rijden, krijgen een iets kleinere capaciteit dan de huidige.

Geen contant geld
Het betalen met contant geld wordt afgeschaft. Wel kunnen passagiers kaartjes kopen bij automaten die in de bus staan. De precieze dienstregeling wordt op een later moment bekendgemaakt.

Een overzicht van de nieuwe buslijnen:
M1 havenmetro
M2 buitenmetro
M3 muziekmetro
M4 poortmetro
M5 dansmetro
M6 noorderplassenmetro
M7 parkmetro
Flevoland
Luchtverkeersleiding Nederland moet duidelijk aangeven welk soort vliegverkeer er in 2018 op Lelystad Airport mogelijk is, ook al gaat de luchthaven waarschijnlijk pas een jaar later open voor grote vliegtuigen.

Dat hebben de provincie en gemeente Lelystad woensdagavond duidelijk gemaakt in een extra overleg van de Alderstafel Lelystad. Daarin zijn alle partijen die bij het vliegveld betrokken zijn vertegenwoordigd.

Jaar uitstel door Luchtverkeersleiding
Vorige week werd bekend dat Lelystad Airport niet per 1 april 2018 maar pas per april 2019 open gaat voor groot vliegverkeer. Dit omdat Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) niet klaar is met de vliegroutes . LVNL komt nog voor de kerst met een exactere planning.

Stevig gesprek
Volgens de Lelystadse wethouder Jop Fackeldey hebben de betrokken overheden en het bedrijfsleven in een stevig gesprek hun onvrede uitgesproken over de vertraging. Tegelijk hebben ze geaccepteerd dat de nieuwe directeur van LVNL zelf werd opgezadeld met een achterstand op het project Lelystad Airport. De regio wil dat de luchthaven in elk geval bereikbaar is voor vliegtuigen die de onderhoudsbedrijven willen gebruiken.

De directeur van LVNL en Hans Alders wilden na het overleg niet op de inhoud van het gesprek ingaan.

Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Flevoland vinden en in drie klikken overstappen.

Vergelijk nu op Gaslicht.com

Noordoostpolder

De politie heeft in een zeecontainer van een man uit de Noordoostpolder 450 kilo illegaal vuurwerk ontdekt. De container stond op een bedrijventerrein in Zwartsluis.

Volgens de politie werd het vuurwerk ontdekt na een anonieme tip. In de container lagen onder meer zogenoemde nitraten, vlinders en siervuurwerk.

De verdachte heeft zich dinsdag zelf bij de politie gemeld. Het vuurwerk is in beslag genomen.

Zeewolde

Heeft de provincie terecht een vergunning afgegeven voor een crematorium op bedrijventerrein Trekkersveld? Dat wil de gemeente Zeewolde graag van de bestuursrechter horen. Ook zou de rechter nog een keer moeten kijken naar bezwaren van omliggende bedrijven, die de komst van een crematorium helemaal niet zien zitten.

Zeewolde weigerde vorig jaar de vergunning voor het crematorium, maar de initiatiefnemer wist die bij de provincie alsnog te krijgen. De gemeente was bang dat logistieke bedrijven op Trekkersveld hinder zouden ondervinden van rouwstoeten. De provincie veegde dat bezwaar van tafel, omdat de overlast mee zou vallen.

De gemeente vindt dat de provincie veel te kort door de bocht is gegaan en stapt daarom naar de rechter. Die zal op 16 januari een oordeel over de provinciale vergunning geven.
 

Lelystad
Muziek, hapjes, drankjes en zelfs een dansoptreden. Woensdagmiddag werd alles uit de kast gehaald om te vieren dat de Kubus in Lelystad geheel is gerenoveerd. Het culturele centrum is volgens directeur Akke Wiersma weer 'helemaal klaar voor de 21e eeuw'.

De meest opvallende verandering is de entree. Die is verplaatst naar de zijkant, waardoor Kubus nu uitkijkt op het Agoratheater. Ook is er nu een grote foyer waar publiek terecht kan voor een een hapje of een drankje. Daarnaast is de parkeerplaats voor het gebouw opgeknapt. 

Samen met burgemeester Ina Adema verrichtte directeur Wiersma de officiële openingshandeling. Ze zetten symbolisch het laatste meubelstuk in elkaar.
Flevoland
Inmiddels hebben al ruim 300 Flevolandse huurders de enquête over het onderhoud van huurhuizen ingevuld. Omroep Flevoland blijft ook deze week reacties verzamelen. Daarna gaan we de resultaten onderzoeken en hopen we daar voor kerst een reportage over te kunnen maken. We doen dat in samenwerking met de NOS en de andere regionale omroepen.

We onderzoeken hoe goed huurhuizen in Nederland onderhouden worden en waar het beter kan. Rotte kozijnen, slecht sluitende deuren, schimmel op het plafond in de badkamer of lekkages?

>>> VUL DE ENQUÊTE HIER IN <<<

We zijn ook benieuwd hoe het contact met de verhuurder loopt en hoe makkelijk je iets kunt laten repareren.  Het gaat om huizen in de vrije én de sociale huursector. Meedoen kost slechts een paar minuten. Vul daarom onze enquête in!

 
Lelystad

Op een voormalige paardenweide in de wijk Kempenaar in Lelystad moeten 9 nieuwe seniorenwoningen komen. Ze worden gebouwd naast 18 woningen die al eerder door de stichting Seniorenbouw zijn neergezet. De nieuwe huizen worden zogenoemde patiowoningen. In dit type woning zijn ook de slaap- en badkamer op de begane grond.

Voor er gebouwd mag worden, moet de bestemming van het perceel gewijzigd worden van 'groen' naar 'wonen'. Volgens de gemeente neemt die procedure een half jaar in beslag. De eerste paal gaat dan ook op z'n vroegst komend najaar de grond in. 

De stallen die op de paardenweide stonden, zijn al gesloopt. Tot de bouw begint, zal het stuk grond als openbaar groen in gebruik blijven.

advertentie

Paralympisch atleet Jelmar Bos uit Lelystad twijfelt over voortzetting van zijn Olympische carrière. Hij blijft voorlopig wel meedoen aan internationale topwedstrijden, maar hij kan het niet opbrengen om zich de komende vier jaar te richten op deelname aan de Paralympische Spelen in 2020 in Tokio.

De sprinter deed vier jaar geleden in Londen voor het eerst mee aan de Paralympische Spelen. Afgelopen zomer was hij er ook bij in Rio de Janeiro. Beide keren slaagde Bos er niet in om op de 100 meter sprint de finale te bereiken.

Bos wil alleen meedoen aan de Spelen als hij echt kans maakt op een medaille. Door de toegenomen concurrentie wordt dat volgens hem steeds moeilijker. 

advertentie
© omroep flevolandsitemap | disclaimer