advertentie
Energie vergelijken: de voordeligste leverancier van stroom en gas in Flevoland vinden en in drie klikken overstappen. Vergelijk nu op Gaslicht.com
Flevoland
Statenleden zijn overwegend positief over het plan om verschillende natuurparken in Flevoland tot één Nationaal Park te vormen. Dat bleek woensdagavond bij de presentatie van de plannen. 

Het natuurpark moet Nationaal Park Nieuw Land gaan heten en bestaat uit de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en een deel van het Markermeer. De provincie verwacht dat dit park veel bezoekers gaat trekken en het imago van Flevoland zal verbeteren. Om de Nationaal Park status te realiseren, doet de provincie mee aan een wedstrijd van het ministerie van Economische Zaken.

Unieke natuurgebieden
De provincie benadrukt in de plannen het unieke karakter van de natuurgebieden. Het gaat om natuur die is ontstaan op land dat door mensen is gemaakt, en die zich nog volop ontwikkelt.

Op 15 september worden de plannen ingeleverd bij het ministerie. Dan is ook een website voor het  Nationaal Park Nieuw Land en komt er een promotiefilmpje. Het publiek moet daarna het Mooiste Natuurgebied van Nederland kiezen. Ook is er een vakjury die de ideeën beoordeelt.

De winnaar van de wedstrijd wordt in november bekendgemaakt. 
minuu
Nieuws in beeld
Gesnapte snelheidsduivels zijn rijbewijs kwijt
De trend is meer dat de auto kwijt raakt en dat een diender er een leuk autootje aan heeft. De auto van een derde kan niet verbeurd verklaard worden. De rijbewijzen hebben ze binnen een week weer i...
Gemeente werkt voortaan alleen op afspraak
Gemeente werken???nee de mensen werken niet staan daar onbekend,want aanvragend duurt te lang
Gemeente werkt voortaan alleen op afspraak
Simpel ipv dat je eerder naar de balie ging om je paspoort, ga je nu naar de balie om een afspraak te maken. Tenzij je een afspraak moet maken om een afspraak te maken, dan moet je wel eerst even e...
Kadavers kijken in Kuinderbos
En een veehouder die 2 km verder woont mag een dood kalf niet onbedekt buiten laten liggen vanwege ziekten.
Conflict over mestbassin voor Raad van State
Wat is meten? Op de rand van de Urkervaart tegenover de Pallasstraat, Emmeloord ligt een mestbassin. Nooit gemeten door gemeente?
Groenhorst Lelystad populairder dan ooit
Misschien is dit een reactie van ouders op de voorgenomen plannen om van de overige 3 scholen van lelystad n.l. de arcus, rietlanden en SGL één grote school te maken met meer dan 2000 lee...
Gesnapte snelheidsduivels zijn rijbewijs kwijt
Wat een arrogante dominerende reactie, als je dondersgoed weet hoe het verkeer vandaag de dag reilt en zeilt!!. Beheersen wordt als goed rijgedrag ervaren!!. "Door alle bedenkende sukkels op d...
Kadavers kijken in Kuinderbos
Fijn de autocorrect..... Kinderboek = Kuinderbos
Groenhorst Lelystad populairder dan ooit
En dat terwijl de gemeenteraad nog steeds denkt dat de andere scholen samen moeten in 1 grote school. Lopen een beetje achter daar in die gemeenteraad, groot groter grootsts is allang bewezen niet ...
Kadavers kijken in Kuinderbos
Dit laat een andere kant van de natuur zien, leven door en van de dood van andere beesten. Luguber? Misschien, maar het is wel de kringloop van de natuur, het deel waar men liever niet mee geconfro...
Lelystad

Over tien jaar zal Lelystad de 80.000ste inwoner verwelkomen. Dat blijkt uit prognoses van de gemeente. Die zijn bijgesteld, want vorig jaar ging Lelystad er nog van uit dat de 80.000-grens pas in 2030 gepasseerd zou worden. 

Lelystad heeft nu ongeveer 77.000 inwoners. Vorig jaar groeide de bevolking harder dan verwacht en er komt op korte termijn ook meer nieuwbouw in de stad, waardoor het aantal inwoners iets sneller zal toenemen. 

Volgens de prognose neemt ook de gemiddelde leeftijd in Lelystad toe: van 39 jaar nu, naar 42 jaar in 2032. Dat komt de groter wordende groep 65-plussers. 

advertentie
Flevoland

Ruim twintig miljoen euro wil de provincie Flevoland uitgeven voor het ondersteunen van ondernemers die kunnen en willen groeien. Provinciale Staten zijn woensdagavond akkoord met het plan.

Gedeputeerde Jan Nico Appelman verwacht dat het steunen van groeiende bedrijven de meeste banenwinst op zal leveren en de economie het snelste zal laten groeien. Ook denkt hij dat ondernemers die willen groeien tegen veel obstakels oplopen.

De financiële steun van de provincie voor bijvoorbeeld scholing en advies moet ondernemers daarbij gaan helpen. Van het bedrag moet zes miljoen euro uit Brussel komen. Volgens de gedeputeerde ligt er een goed plan om de Europese subsidie mee binnen te kunnen halen. 

Lelystad
De agrarische school Groenhorst Lelystad is het nieuwe schooljaar met meer leerlingen dan ooit tevoren begonnen. De school telt nu 400 vmbo-leerlingen. Om die te huisvesten, is deze week de nieuwbouw met vijf extra lokalen in gebruik genomen.

Volgens directeur Erik Wijtsma is de school zo populair omdat zij kleinschalig is. Daardoor is er veel aandacht voor de leerlingen, wat zich vertaalt in goede resultaten. Zo slaagden in 2014 alle leerlingen voor het eindexamen. De meeste leerlingen komen tegenwoordig uit Lelystad zelf, waar ze voorheen vooral elders uit de polder kwamen.

Hoewel Groenhorst agrarisch en groen onderwijs geeft, kiest maar een derde van de leerlingen uiteindelijk voor deze richting. De rest stroomt na het vmbo door naar mbo of havo op een andere school in Lelystad. Groenhorst verwacht de komende jaren te groeien tot maximaal 500, maar groei is geen doel op zich. 

Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Flevoland vinden en in drie klikken overstappen.

Vergelijk nu op Gaslicht.com

Noordoostpolder

De zeldzame aardappelziekte PSTVd is opgedoken bij een kleine kweker in Noordoostpolder. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 

De ziekte zorgt ervoor dat aardappelen minder goed groeien of misvormd raken. Volgens de NVWA gaat het in Noordoostpolder om een kleine besmetting. Er zijn maar vier aardappelplanten besmet. 

Die aardappelplanten worden vernietigd. De kweekvelden en apparatuur worden gereinigd. Er is volgens de NVWA geen risico voor de teelt van pootgoed en consumptieaardappelen. Dat komt omdat de besmetting in Noordoostpolder in een vroeg stadium is ontdekt bij een routinetest. Om welk bedrijf het gaat, is niet bekendgemaakt. 

Marknesse

Een akkerbouwer uit Marknesse en de gemeente Noordoostpolder hebben elkaar woensdag getroffen voor de Raad van State in de hoop een einde te maken aan een slepend conflict. 

De boer en de gemeente kunnen het niet eens worden over een mestbassin, dat vanwege stankoverlast minstens 100 meter van de buren vandaan moet liggen. In eerste instantie was dat 95 meter. Daarop heeft de boer de opslagbak vijf meter teruggebracht.

Nieuw meetpunt
Toen vanwege een klacht opnieuw werd gemeten, kwam de afstand ineens op 91 meter uit. Er werd vanaf een ander punt gemeten. Daarop stapte de akkerbouwer naar de rechter, die hem in het gelijk stelde.

Noordoostpolder is vervolgens in hoger beroep gegaan om duidelijkheid te krijgen over de vraag vanaf welk punt een mestbassin moet worden gemeten.

De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.

Bant
Wat doet de natuur met dode dieren? Staatsbosbeheer wil dat in het Kuiderbos bij Bant graag duidelijk laten zien. Daarom is er een speciale plek gemaakt waar wandelaars kunnen kijken hoe kadavers vergaan. Het idee komt van boswachter Harco Bergman. 

"In het verleden was het zo: als ik een ree ergens dood vond, dan sleepte ik hem vijftig meter het bos in en liet hem daar achter. Dan kon alleen ik dat proces volgen. En ik gun het zoveel meer mensen die het ook fascinerend vinden."

Vooral kinderen vinden het volgens Bergman heel spannend om het ontbindingsproces te zien. Ouders zijn volgens hem vaak wat terughoudender.

De plek waar de kadavers liggen, ligt expres niet pal naast het wandelpad. Zo kunnen alleen mensen die er echt voor kiezen, de kadavers zien. 
Urk
De eigenaar van Café Het Haventje van Urk looft een beloning van 1000 euro uit voor het opsporen van twee inbrekers.

Het café heeft op sociale media beelden gezet van het tweetal, dat in de nacht van dinsdag op woensdag bij het café naar binnen drong en er met onbekende buit vandoor ging.  De politie denkt dat zij mogelijk door fietsers in de Torenstraat zijn opgemerkt .

Het Haventje van Urk is niet de enige horecagelegenheid die bezoek kreeg. Ook bij vishandel Baarssen aan de Klifweg op Urk werd in de nacht van dinsdag op woensdag een inbraak gepleegd.
Dronten

Inwoners van de gemeente Dronten kunnen vanaf volgende week alleen nog op afspraak terecht bij de publieksbalies voor bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs. Het heeft dus geen zin meer om op de bonnefooi naar het gemeentehuis te gaan.

Op internet of via de telefoon kan een afspraak worden gemaakt. Deze wordt per e-mail bevestigd. Voordeel van het nieuwe systeem is dat er geen wachtrij meer is en dat je altijd door de juiste medewerker wordt geholpen. Inwoners kunnen hun afspraak ook gemakkelijk zelf annuleren.

Volgens de gemeente gaat het niet om een bezuinigingsmaatregel. De balies blijven op dezelfde tijden beschikbaar voor afspraken.
 

Almere
Een recordaantal van 2600 triatleten doet volgend weekend mee aan de Challenge Almere-Amsterdam. Bij de vorige editie waren dat er nog 2350.

De Long Distance, de belangrijkste wedstrijd binnen de Challenge Almere-Amsterdam , telt dit jaar 400 deelnemers. Vorig jaar waren dat er iets meer: 440. De Long Distance bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen.  
 
Zowel bij de halve Triathlon, de junioren en de Relay-wedstrijden is het aantal deelnemers gestegen ten opzichte van de editie van 2015. Zondag doet een recordaantal van 100 ondernemingen mee aan de bedrijvenwedstrijd.

De winnaar van vorig jaar, de Duitser Markus Fachbach, zal zaterdag niet zijn titel niet verdedigen. Ook Almeerder Tjardo Visser, vorig jaar nog beste Flevolander, ontbreekt op de startlijst.

600 vrijwilligers worden ingezet om het sportevenement in goede banen te leiden.
 
advertentie
© omroep flevolandsitemap | disclaimer