advertentie
Urk
Eigenaresse Anja Keuter van visbedrijf Gebroeders Keuter uit Urk heeft aangifte gedaan wegens smaad tegen sportvisser René van den Brug uit het Friese Anjum. Van den Brug beschuldigt Keuter ervan dat zij het Friese Lauwersmeer leegvist.

De kotter van visbedrijf Gebroeders Keuter vist in juli en augustus op paling in het Lauwersmeer. Alle andere vissen moeten teruggezet worden. Volgens Van den Brug gebeurt dit niet. Daardoor zouden de Urker vissers grote schade toebrengen aan de flora en fauna van het Lauwersmeer.

Volgens Keuter liegt Van den Brug, die ook visgids is voor andere sportvissers. Volgens haar houden de Urker vissers zich netjes aan de regels. Keuter zegt dat ze dinsdag nog gecontroleerd is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en dat die geen misstanden heeft geconstateerd.

Emmeloord
Wie doet als laatste het licht uit in de Boei? Dat is de vraag die de laatste twee bewoners van het flatgebouw in Emmeloord bezighoudt. De Boei wordt begin volgend jaar samen met de andere portiekflats Tros, Anker en Meerpaal gesloopt. Op twee huurders na zijn alle bewoners van de Boei vertrokken.

Woningcorporatie Mercatus heeft bijna alle ramen en deuren dichtgetimmerd met houten platen. Maar Melanie Dalemans denkt nog niet aan verhuizen. Ze had haar flat in de Boei net opgeknapt toen het bericht van de sloop op de deurmat viel. Ze weet zeker dat ze op tijd een andere woning zal vinden. Maar tot dan wil ze nog even genieten van haar huisje.

Op de plaats van de flats komt voorlopig een parkje.

Stijging pachtprijzen funest voor biologische boer
Crowdfunden die handel.
Jorritsma: We doen voortdurend aan bureaucratiebestrijding
Is dat erg? De tijd dat je met twee zwartwitjes naar het gemeentehuis kon, en je er met zo'n in zwart linnen gekaft boekje, met de foto's met van die ronde nietjes erdoor een uurtje later weer uit ...
5 vragen over het nieuwe pachtsysteem
Zo werkt ondernemen nou eenmaal. Gezonde bedrijven overleven en ongezonde bedrijven gaan terecht failliet. Dat gratis geld moet nou maar eens afgelopen zijn voor die boertjes.
Populieren in Galjoen en Jol worden gekapt
Misschien dan toch iemand die handtekeningen na-checken?
5 vragen over het nieuwe pachtsysteem
heel veel meelij heb ik niet met de boer. ze zorgen dat ze altijd op 0 uitkomen, krijgen dan flink wat subsidies. slimme mensen die boeren....
Populieren in Galjoen en Jol worden gekapt
Was er dan ooit een oude SP wedjouder?
Stijging pachtprijzen funest voor biologische boer
Ik lees trouwens nergens dat hij klaagt.
5 vragen over het nieuwe pachtsysteem
... over de reacties. Niet best hoeveel burgervolk denkt dat die boeren zwaar gesubsidieerd zijn. Tijd voor een cursusje of een posbus 51 campagne want dit is echt zorgwekkend...
Auto over de kop op Europalaan
Als je dit kruispunt met 50+ nadert en op het laatste moment jezelf pas gerealiseerd dat je voorrang moet verlenen aan fietsers en automobilisten die op die rode strook rijden, dan is meestal het k...
TV-opnames verdwijnen uit Almere
Pand staat al bijna een jaar te koop. Lekker actueel nieuws dus
nieuws in beeld
advertentie
Lelystad
De Boeing 747 op het Aviodrome in Lelystad wordt zaterdag gebruikt als locatie voor opnamen van de nieuwe Nederlandse speelfilm Kidnep.

Regisseur Diederik Ebbinge en zijn acteurs zullen in het vliegtuig diverse scenes voor deze film opnemen.

De film gaat over een rijkeluis-jongetje dat alleen op reis gaat en wordt ontvoerd door een klunzige kidnapper. De film draait volgend voorjaar in de bioscopen.

Er moet een jaarlijkse herdenking komen voor slachtoffers vlucht MH17
1. Ja, dat is een mooi initiatief
2. Nee, dat is een privé-aangelegenheid van de nabestaanden
advertentie
Almere
Meer dan 200 leerlingen van de basisscholen in Almere beginnen deze week met de Zomerschool van de Almeerse Scholen Groep. De kinderen krijgen twee weken lang onderwijs tijdens hun zomervakantie.

De lessen worden gegeven in de middelbare school Echnaton. Het is voor de vijfde keer dat in Almere een Zomerschool wordt gehouden. Ze is bedoeld voor kinderen voor wie de zomervakantie van zes weken eigenlijk te lang duurt.

Zij kunnen hun vaardigheden in taal en rekenen weer wat bijspijkeren voordat het nieuwe schooljaar begint.

Lelystad
Een 34-jarige man, die dinsdagochtend gewond raakte bij een steekpartij in De Veste in Lelystad, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie. Een 24-jarige man is als verdachte aangehouden.

De steekpartij gebeurde in een woning in de wijk De Veste. Rond 10.15 uur kreeg de politie een melding binnen dat er iemand gewond in de woning lag. Personeel van de traumahelikopter werd opgeroepen om assistentie te verlenen.

De precieze toedracht van de steekpartij is nog niet duidelijk.
Almere
Het Leger des Heils, met het hoofdkantoor in Almere, staat in de top tien van zorginstellingen met de laagste financiële reserves. Ook heeft het samen met nog vier instellingen vorig jaar het meeste verlies geleden.

Het Leger des Heils sloot het jaar 2013 af met een verlies van bijna tien miljoen euro. Dit blijkt uit een onderzoek van NRC Handelsblad onder de veertig grootste zorginstellingen in Nederland. Het Leger des Heils zegt het verlies nog op te kunnen vangen met donaties.

Wel zet de instelling zich schrap voor de Rijksbezuinigingen, volgend jaar komt daardoor twintig miljoen euro minder binnen.


Almere
De heren van De Almeerse Hockey Club willen komend seizoen opnieuw in de subtop van de overgangsklasse eindigen. Deze ambitie heeft coach Alex Verga uitgesproken tijdens de eerste training in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Het afgelopen seizoen werd deze ambitie bij lange na niet gehaald. Pas op de laatste speeldag werd lijfsbehoud veilig gesteld. Volgens Verga vielen de prestaties tegen omdat de aanvallende acties van zijn team veel te weinig rendement hebben opleverden. Hij gaat proberen daar komend seizoen verandering in te brengen.

De Almeerders zullen de ambities moeten waarmaken zonder Stijn Jolie. Hij vertrekt naar hoofdklasser Hurley. Volgens Verga zullen drie nieuwe spelers het gemis van zijn sterspeler opvangen.

Almere
De Almeerse schrijfster Mariëtte Middelbeek heeft een nieuw boek uitgebracht, de jeugdthriller Strandwacht. Eerder schreef ze chicklits en non-fictie verhalen voor volwassenen. Nu een boek voor meiden vanaf tien jaar.

Het gaat over een tweeling op vakantie in Frankrijk waar ze een blind date regelen voor de leidster van het animatieteam. Dat gaat helemaal mis. Schrijven voor jongeren was moeilijker dan Middelbeek dacht. Het mag niet te kinderachtig zijn maar ook weer niet te ingewikkeld.

Ze hoopt dat het gelukt is. Het verhaal is pure fantasie. Het boek ligt in de boekhandel. Het is de eerste van een aantal jeugdthrillers. De volgende is in de maak.
Flevoland

De Land- en Tuinbouworganisatie, LTO, luidt de noodklok vanwege flink stijgende pachtprijzen. Dit komt doordat de Rijksoverheid landbouwgrond sinds kort verpacht aan de hoogste bieder. Zogeheten ‘geliberaliseerde pacht’. Vijf vragen over dit onderwerp.

1. Wat is pachten?
Het land dat boeren gebruiken om hun gewassen op te verbouwen is lang niet altijd in hun eigen bezit. Ze huren, oftewel pachten, de grond van iemand anders. In dit geval de Rijksoverheid.

De traditionele vorm van pachten kent een looptijd van minimaal 6 jaar. De prijs die de eigenaar van de grond mag vragen is aan een maximum gebonden. Voor Flevoland is dat op dit moment 941 euro per hectare.

De eigenaar van de grond kan de pachtovereenkomst uiterlijk één jaar voor het einde daarvan opzeggen. Gebeurt dat niet, dan wordt de pachtovereenkomst automatisch met 6 jaar verlengd.

2. Wat is geliberaliseerde pacht?
Geliberaliseerde pacht is een stuk flexibeler dan reguliere pacht. De looptijd kan bijvoorbeeld zelf worden bepaald. Als deze minder dan 6 jaar is geldt er géén wettelijke maximumprijs. De hoogste bieder wint en mag de kavel pachten.

De pachtovereenkomst eindigt op de afgesproken datum en wordt niet automatisch verlengd.

Geliberaliseerde pacht levert de Rijksoverheid meer geld op dan normale pacht.

3. Waar is de LTO bang voor?
Doordat er geen maximumprijs geldt kunnen boeren flink op kosten gejaagd worden. Bij een proef vorig jaar bood de hoogste bieder maar liefst 2.365 euro per hectare.

Het gaat om kortlopende overeenkomsten. Boeren weten dus niet of ze een stuk grond over 5 jaar nog steeds kunnen gebruiken.

Daardoor zullen boeren geen investeringen meer doen in de grond. Dat zorgt er volgens LTO voor dat de kwaliteit van de grond er op achteruit gaat.

4. Waarom maakt het waterschap zich zorgen?
Het Waterschap Zuiderzeeland vreest ook dat de kwaliteit van de landbouwgrond achteruitgaat. Dit doordat boeren de grond veel intensiever moeten gebruiken. Dat brengt nadelige gevolgen met zich mee voor de waterhuishouding.

Stikstoffen, fosfaten en bestrijdingsmiddelen zullen sneller van het land wegspoelen en in het oppervlaktewater terechtkomen.

5. Om hoeveel landbouwgrond gaat het?
Geliberaliseerde pacht vindt nog niet op grote schaal plaats. Na een kleine proef vorig jaar is besloten om 300 hectare (zo’n 300 voetbalvelden) op deze manier te verhuren. Een groot deel van deze 300 hectare ligt in Flevoland, een klein gedeelte betreft landbouwgrond in Noord-Holland.

Volgens LTO krijgen 14 boeren in Flevoland op dit moment te maken met de gevolgen van de geliberaliseerde pacht. Dit worden er in de toekomst meer omdat geliberaliseerde pacht vaker voor gaat komen.

Lelystad
Zwemmer Frank Roovers uit Lelystad gaat zwemmen bij het CTO Eindhoven. De 16-jarige Roovers gaat een talentontwikkelingsprogramma van de zwembond volgen.

Het zwemtalent komt in het Regionale Trainingscentrum Eindhoven ook Nederlandse topzwemmers tegen zoals Ranomi Kromowidjojo die daar één niveau hoger met de nationale selectie traint. Roovers verwacht dat hij met de nationale toppers ook mee mag op trainingsstages.

Roovers is dinsdag met een Nederlandse jeugdploeg afgereisd naar Hongarije. Hij doet daar mee aan een internationaal zwemtoernooi waarbij hij zijn krachten kan meten met Europese toptalenten. Qua sterkte is het toernooi te vergelijken met de Jeugd Olympische Spelen.

advertentie
© omroep flevolandsitemap | disclaimer