advertentie
Dronten 24 april 2017
Een avondklok voor asielzoekers instellen kan helemaal niet. Dat zegt hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen in dagblad Trouw . Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen stelde een avondklok voor asielzoekers voor naar aanleiding van de rechtszaak over  de verkrachting van een 17-jarig meisje in Kampen . Een 33-jarige man, die destijds in het asielzoekerscentrum in Dronten woonde, staat nu terecht voor die verkrachting in september vorig jaar. Hij hoorde vorige week 11 jaar cel tegen zich eisen. Burgemeester Koelewijn sprak met de ouders van het slachtoffer, die gaven aan het onbegrijpelijk te vinden dat een getraumatiseerde asielzoeker 's nachts dronken op straat loopt. Burgemeester Aat de Jonge van Dronten liet eerder weten een avondklok verwerpelijk te vinden . Volgens hoogleraar Brouwer kunnen burgemeesters grote groepen asielzoekers niet verplichten 's nachts binnen te blijven. Dat komt neer op ‘wederrechtelijke vrijheidsberoving’. "Je moet dan hardmaken dat alle asielzoekers crimineel zijn, en dat een oorlogstrauma altijd leidt tot verkrachtingen. Dat is onmogelijk."
Urk 24 april 2017
Urker vissers die de vissen opschrikken met stroomstootjes, willen deze methode blijven gebruiken. Op deze pulskorvisserij  bestaat een Europees verbod, maar dertig Urker kottervissers hebben sinds 2015 een ontheffing.  Vijf jaar lang mogen ze deze vangst met elektrische schokjes toepassen. Nu de helft van deze periode erop zit, hopen de vissers dat Brussel de komende tijd besluit om het verbod op te heffen. "We zouden niet anders meer willen", zegt visser Jan de Boer. Zeebodem In tegenstelling tot de gangbare boomkorvisserij worden bij de pulskormethode geen sleepnetten over de zeebodem getrokken. Zo kunnen de vissers 40 procent op de brandstofkosten besparen en dat betekent volgens de ondernemers het verschil tussen winst en verlies.  In de tijd dat de dieselprijzen hoog waren, kon alleen dankzij de pulskormethode rendabel worden gevist. De investeringen die nodig waren, hebben ze al terugverdiend. Platvissen De techniek is vooral geschikt voor platvissen als schol en tong, soorten die zich in de bodem ingraven. Er zouden minder ongewenste bijvangsten zijn dan bij het traditioneel gebruik van sleepnetten. Bovendien zijn de vangsten groter. De pulsen waarmee de vissen worden opgeschrikt, zijn vergelijkbaar met stroomstootjes die fysiotherapeuten gebruiken. Naar de effecten op lange termijn wordt wetenschappelijke onderzoek gedaan. Tot nu toe zijn er geen ongewenste effecten vastgesteld, volgens de vissers staan alle seinen op groen. Tegenwerking De kottervissers zien dan ook geen reden om over ruim twee jaar weer terug te gaan naar de oude methode. Maar De Boer vermoedt tegenwerking van "landen rond Nederland die met jaloerse blik naar onze innovaties kijken".  Vooral Frankrijk maakt in Brussel bezwaar tegen de pulskorvisserij. De Boer: "Het is nog geen gelopen race".
Biddinghuizen 24 april 2017
Een chalet op chaletpark De Klink aan de Bremerbergdijk in Biddinghuizen is in de nacht van zondag op maandag volledig uitgebrand. Dat meldt de brandweer.  Er was niemand aanwezig in het chalet toen de brand uit brak. Er raakte dan ook niemand gewond. De brandweer had het vuur snel onder controle. Omliggende huisjes raakten niet beschadigd.  De oorzaak van de brand is nog onbekend.
advertentie
advertentie
Urk 24 april 2017
De oud-bestuurders en toezichthouders van het Berechja College op Urk worden niet aansprakelijk gesteld voor de financiële problemen op de school. Dat zegt het ministerie van Onderwijs na lang wikken en wegen. De onderwijsinspectie schreef vorig jaar in een onderzoeksrapport dat de aanbesteding van de bouw onrechtmatig was. Het project had Europees aanbesteed moeten worden. Dat is niet gebeurd. Ook was er bij de nieuwbouw sprake van belangenverstrengeling. De bouw en het toezicht daarop werd door bedrijven gedaan met dezelfde eigenaar.  Reactie ministerie OCW De woordvoerder van minister Bussemaker laat weten dat er juridisch onderzocht is of maatregelen tegen de oude schoolleiding genomen konden worden. Hij schrijft: "De voormalige bestuurders en toezichthouders hebben fouten gemaakt en daarom is het goed dat deze zijn vertrokken. Het ministerie heeft niet de juridische middelen om hen aansprakelijk te stellen. De enige die dat zou kunnen is de huidige bestuurder van het Berechja College." Verwijtbare schade moeilijk aan te tonen De huidige bestuurder geeft echter aan hier niet aan te willen beginnen. Hij wil de volle prioriteit geven aan het herstel van Berechja. De advocaat van de overheid steunt hem daarin. "Het kost zeer veel tijd en ook veel geld. Het blijft moeilijk aan te tonen dat de oud-bestuurders en -toezichthouders verwijtbaar schade aan het Berechja hebben toegebracht", zo laat de landsadvocaat via de woordvoerder van het ministerie weten.  Reddingsoperatie  In 2014 bleek dat de nieuwbouw van de school miljoenen duurder uitviel dan gepland. Ook liep het aantal leerlingen terug, waardoor het Berechja technisch failliet werd verklaard. Er kwam een reddingsoperatie. Het Rijk, de provincie en de gemeente legden 2,5 miljoen euro op tafel om de school van de ondergang te redden.
Almere 23 april 2017
Twee Almeerse mannen staan centraal in een documentaire over alternatieve vormen van ouderschap. De film volgt Maarten en Elliot (beiden 30) in hun zoektocht naar een vrouw met wie ze een kind op de wereld willen zetten.  De makers leggen nu de laatste hand aan de documentaire, die de naam 'Gedeeld door drie' heeft gekregen. Tijdens de vier weken die de opnamen duurden, vonden de getrouwde mannen de 38-jarige Kim uit  Amsterdam. Als het goed gaat wordt zij de moeder van hun kind. Afwisselend De documentaire vertelt hoe de wensmoeder werd gevonden. Ook komt de afweging aan de orde wie van de mannen de echte vader wordt. Dat maken ze overigens niet bekend. De bedoeling is dat het kind afwisselend wordt opgevoed door de moeder en het mannenpaar. De studenten Evita Mac-nack en Maxime de Vries willen met de documentaire begrip kweken voor vormen van 'roze ouderschap'. Sinds het eerste contact met de mannen is er veel gebeurd, zeggen de makers. "Toen we elkaar leerden kennen, was er nog geen partner. Een paar maanden later is daar ineens Kim." Praktische zaken De documentaire geeft ook inzicht in praktische zaken. Zo moet goed op papier komen te staan wat er gebeurt als zich in het leven van de drie ouders grote veranderingen voordoen. Evita en Maxime: "Stel dat Kim een partner krijgt. En hoe gaat het als Maarten en Elliot uit elkaar gaan?" Het onderwerp heeft volgens de documentairemakers “grote maatschappelijke urgentie”. De wens tot erkenning van ouderschap met meer vaders en moeders, komt de laatste tijd vaker naar voren door de komst van alternatieve samenlevingsvormen. Wettelijke mogelijkheden Eind vorig jaar adviseerde een staatscommissie voor meer wettelijke mogelijkheden voor niet gangbare vormen van ouderschap.  De eerste vertoning is op het CampusDoc-filmfestival van de Hogeschool in Utrecht, dat in juni wordt gehouden.
Almere 23 april 2017
De reorganisatie van het ambtenarenapparaat moet de gemeente Almere 6 miljoen euro opleveren. Al eerder werd duidelijk dat de gemeentesecretaris Richard Wielinga de organisatie wil veranderen. Ook wil hij van meerdere top-ambtenaren af.   Almere heeft laten onderzoeken wat andere gemeenten uitgeven aan de ambtenarij. De uitkomst is dat Almere gemiddeld meer uitgeeft.   Vooral financiële ambtenaren moeten efficiënter werken, zegt een woordvoerder. Deze ambtenaren zijn nu nog verspreid over verschillende afdelingen. Door deze afdelingen samen te voegen, worden kosten bespaard.   Inmiddels zijn de gemeenteraad en de ambtenaren geïnformeerd. De PVV laat weten dat het verbolgen is dat de details van de reorganisatieplannen via Omroep Flevoland naar buiten zijn gekomen. De politieke partijen worden over drie weken door de gemeentesecretaris bijgepraat.
Zeldzame oehoe gespot
Denk het niet! Tenzij je het dier pest zoals het met de "terror" Oehoe is gebeurt. Ik denk dat je dit dier kan lokken met een leren handschoen en een eendagskuiken. Die handschoen heb je ...
Reorganisatie gemeente moet 6 miljoen euro opleveren
Dus top ambtenaren zijn enkel heren... Dit zegt voldoende over de rest van uw betoog.
Chalet volledig uitgebrand
Knap werk van de brandweer. Die chalets staan ongelofelijk dicht op elkaar gepakt.
Visvangst met stroomstootjes "economisch succes"
Ja hallo, Positief nieuws over visserij. Maar dat kan zomaar niet. Ik zeg nieuwe sancties hierop. Duurzaamheid dat werkt in Nederland kan natuurlijk niet.
Reorganisatie gemeente moet 6 miljoen euro opleveren
Het zou fantastisch zijn als we zonder ambtenaren konden..
Visvangst met stroomstootjes "economisch succes"
Grotere vangsten dus de zee nog eerder leeg stop ermee nu
"Winkelcentra hebben meer spontaniteit nodig"
Beste Poldering, ik hoor de consument niet klagen! Zij hebben zelf de keuze al gemaakt om online te kopen. En weg die bijna niet meer is terug te draaien.
Geen juridische stappen tegen oude top Berechja
Het kan in Nederland.
Wethouder: Omslag jeugdhulp krijgt te weinig tijd
Bedankt voor jouw tip Nu nog de wachttijd flink bekorten voordat er daadwerkelijk een beschikking is! ZEKER Als je hulp vooor je kind buiten Lelystad wilt! HET CJG EN DE JGT'S doen het redelij...
"Winkelcentra hebben meer spontaniteit nodig"
Beste Poldering, ik hoor de consument niet klagen! Zij hebben zelf de keuze al gemaakt om online te kopen. En weg die bijna niet meer is terug te draaien.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer