Hof wijst verzoeken verdediging zaak grensrechter af

Almere 26 augustus 2013
Er komt geen genetisch onderzoek in het hoger beroep over de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Ook komt er geen 3D-reconstructie en wordt er geen rechtspsycholoog gehoord. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden maandag bepaald. Tijdens een regiezitting eerder deze maand konden advocaten en het Openbaar Ministerie hun onderzoekswensen indienen.

De verdediging had gevraagd om genetisch onderzoek, omdat volgens hen een erfelijke ziekte aan de bloedvaten van de grensrechter de oorzaak zou kunnen zijn van zijn dood, in plaats van de mishandeling. Ook wordt er geen rechtspsycholoog gehoord. Hij zou duidelijkheid moeten geven of getuigen zijn beïnvloed door foto's in de media. Wel mogen de verdachten in elkaars zaken worden gehoord als getuige.

De verdachten, van wie zes minderjarig en één meerderjarig, zijn eerder dit jaar door de rechtbank in Lelystad veroordeeld voor het medeplegen van doodslag.

Het hoger beroep van de grensrechterzaak dient in de periode tussen 14 oktober en 9 november. Omdat zes van de zeven verdachten minderjarig waren toen Nieuwenhuizen werd mishandeld, behandelt het hof de zaak achter gesloten deuren. En de zaak tegen iedere verdachte wordt apart behandeld.

De pers mag slechts een deel volgen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer