Almere: PVV blijft grootste, D66 en SP grote stijgers

Almere 19 maart 2014
Zetelverdelng 1
Zetelverdeling 2
De PVV blijft in Almere de grootste partij met 9 zetels, maar levert wel iets in. In 2010 haalde de PVV nog 21,6% van de stemmen, nu is dat 20,6%. Niettemin vierden Geert Wilders en lijsttrekker Toon van Dijk de uitslag als een belangrijke overwinning.

D66 boekt een forse winst en wordt de tweede partij van Almere. De partij gaat van 3 naar 6 zetels. Lijsttrekker René Peeters wil graag meedoen aan een nieuw college, maar wacht af hoe de PVV als grootste partij de onderhandelingen aanpakt.

Collegepartijen PvdA en VVD hebben fors verloren. De PvdA gaat van 8 naar 5 zetels en de VVD van 7 naar 5. De lijsttrekkers van beide partijen wijten de nederlaag aan het kabinetsbeleid van hun Haagse collega's.

Andere winnaars in Almere waren Leefbaar Almere en de SP. De leefbaren gaan van 3 naar 4 zetels en de socialisten verdubbelen, van 2 naar 4 zetels.

Het opkomstpercentage in Almere is wel fors lager, 48% van de Almeerders nam de moeite om naar het stembureau te gaan. Vier jaar geleden was dat nog 59%.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer