Harde klappen voor PvdA en VVD

Flevoland 20 maart 2014
Harde klappen voor de VVD en PvdA en winst voor vooral lokale partijen, D66, ChristenUnie en de SP. Dat is het beeld van de gemeenteraadsverkiezingen 2014 in Flevoland.

De verwachte monsterzege van de PVV in Almere bleef uit. De partij is de grootste van de stad, maar kreeg procentueel minder stemmen dan in 2010. Grote winnaar in Almere is D66, dat het aantal zetels verdubbelde tot zes. Ook Leefbaar Almere en de SP boekten winst, terwijl de kiezers de PvdA, VVD en GroenLinks afstraften.

In Lelystad bleef de VVD ondanks verlies de grootste, al scoorde de Inwonerspartij met vijf evenveel zetels. De PvdA verloor fors ten koste van de SP, dat het aantal zetels verdubbelde. De Partij voor Lelystad en OPA Plus komen nieuw in de raad.

In Dronten boekte het CDA tegen de landelijke trend in winst en won één zetel. De VVD en PvdA verloren, terwijl er winst was voor de ChristenUnie, D66 en nieuwkomer SP.

Ook in Noordoostpolder bleef het CDA de grootste partij, ondanks een zetel verlies. ChristenUnie/SGP boekten winst en zijn nu de tweede partij. De SP komt uit het niets met drie zetels in de raad. PvdA/GroenLinks en VVD werden afgestraft, terwijl van de lokale partijen ONS Noordoostpolder licht verloor en Politieke Unie licht won.

In Zeewolde is Leefbaar Zeewolde ondanks verlies van één zetel de grootste gebleven. Winst was er voor de ChristenUnie, D66 en nieuwkomer Zeewolde Liberaal. Ook hier leverden VVD en PvdA/GroenLinks in.

Op Urk ging de winst naar de SGP, die de ChristenUnie achter zich liet. Verlies was er voor Hart voor Urk en het CDA. Nieuwkomers VVD en Beter voor Urk kregen te weinig stemmen voor een raadszetel.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer