Komst Icedôme uiterst onzeker

Almere 30 maart 2014
Komst Icedôme nog uiterst onzeker
De komst van schaatscomplex Icedôme in Almere is uiterst onzeker. Uiterlijk dinsdag 1 april willen de KNSB en NOC*NSF weten of het de initiatiefnemers gelukt is een financierder en exploitant te vinden. Die financierder moet bereid zijn 183 miljoen euro op tafel te leggen om het project te realiseren. 

Omroep Flevoland zocht de afgelopen maanden samen met Follow the Money naar de miljoenen achter Icedôme. Deskundigen binnen de bouwwereld geven aan dat het een bijna onmogelijke opgave is om in deze economische tijden een investeerder te vinden. 

Gemeenschapsgeld 
Dat kan volgens velen alleen als de gemeente Almere bereid is aan het project bij te dragen. "Het kan alleen rendabel zijn als de overheid steun gaat geven. Linksom of rechtsom, er moet steun van de overheid komen." Zegt Tsjalle van der Burg, sporteconoom aan de Universiteit Twente.De gemeente Almere zegt echter stellig niet mee te willen betalen aan Icedôme. Volgens Van der Burg zijn er ook andere manieren voor de gemeente om het project te steunen. "Ze kunnen bijvoorbeeld de komst van een casino mogelijk maken." Dat zorgt dan voor een inkomstenbron naast het schaatsen.

Bouwbedrijven 
"Van schaatsen alleen kan zo'n project nooit leven. Nooit." zegt Rob de Jong. De Jong is consultant en oud-directeur van bouwbedrijf BAM Vastgoed. BAM is ook de partij die het stadion wil gaan bouwen. Samen met Van Wijnen. 

Het geld moet echter van een externe financierder komen. BAM en Van Wijnen kunnen dit niet zelf opbrengen volgens De Jong. En dat wordt lastig omdat banken niet staan te springen geld uit te lenen voor risicovolle projecten. De Jong heeft er een hard hoofd in dat het plan gerealiseerd wordt. "Ik denk dat alle huidige uitgangspunten er niet komen. En dat het dus een 2.0 versie wordt. Dat zou mijn voorspelling zijn."

Concurrentie
Een Icedôme 2.0 die een stuk goedkoper en minder ambitieus is. Maar de vraag is of de plannen wel gewijzigd kunnen worden. Concurrenten Thialf en het Transportium in Zoetermeer willen ook nog steeds dé plek voor het Nederlandse topschaatsen worden.

Een wijziging van de plannen geeft ze de kans om dat via de rechter alsnog te bereiken. En dat maakt de positie van Icedôme alleen maar onzekerder. Het is dus nog maar zeer de vraag of het stadioncomplex er in 2016 ook daadwerkelijk staat.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer