LeasePlan verwacht lening met staatsgarantie snel af te lossen

Almere 1 april 2014
Leaseplan verwacht leningen snel af te lossen
LeasePlan verwacht volgende maand de laatste leningen met staatsgarantie af te lossen. Dat schrijft het bedrijf in zijn jaarverslag. Het mondiaal opererende bedrijf heeft haar hoofdkantoor in Almere. LeasePlan is niet alleen een leasebedrijf voor auto's, maar is ook een internetspaarbank. Het was de eerste financiële instelling die tijdens de financiële crisis in 2008 gebruikmaakte van de garantieregeling van de Nederlandse staat. De overheid stond garant voor leningen met een waarde van 4,6 miljard euro en 3 miljard dollar. De laatste aflossingen volgende maand zijn conform de eerder gemaakte afspraken met de staat.

1,3 miljoen auto's
Het bedrijf is wereldwijd in 32 landen actief en verleaste in 2013 zo'n 1,3 miljoen auto's. De onderneming zag vorig jaar haar winst stijgen van 241 miljoen in 2012 naar 326 miljoen euro. Die stijging wordt onder andere verklaard door een gestegen vraag naar voormalige lease-auto's, waardoor die tegen een hogere prijs verkocht konden worden.

Meer pensioen voor directie
Ook in 2013 stegen de vergoedingen aan de directie fors. De afgelopen jaren veroorzaakte deze post steevast commotie. In 2011 keerde het bedrijf de bestuurders miljoenen aan bonussen uit. Toenmalig minister van financiën Jan Kees de Jager besloot daarop om wetgeving te maken die bonussen aan bestuurders van bedrijven die staatssteun ontvangen verbiedt. Het jaar daarop bleek dat LeasePlan de directie geen bonussen had uitgekeerd, maar dat het salaris fors was gestegen. Vorig jaar steeg de totale post salarissen, pensioenen en secundaire arbeidsvoorwaarden aan de driekoppige directie met bijna 20% naar 2,8 miljoen euro. Volgens het bedrijf heeft dit te maken met een eenmalige aanvullende pensioenvoorziening voor twee leden van de directie.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer