Icedôme zegt financiering rond te hebben maar krijgt meer tijd

Almere 10 april 2014
De KNSB en het NOC*NSF gunnen de initiatiefnemers voor Icedôme in Almere meer tijd om hun plannen volledig uit te werken. De partijen zetten hun samenwerking voort om te komen tot het gebruik van Icedôme als topsportlocatie voor het Nederlandse schaatsen. Dat meldt de KNSB, Volgens de schaatsbond worden de afspraken binnenkort in een overeenkomst vastgelegd. Oorspronkelijk had Icedôme tot 1 april de tijd gekregen.

Volgens initiatiefnemer Folkert Buiter moesten er veel hobbels genomen worden en was daarvoor simpelweg iets meer tijd nodig. De afgelopen periode zijn volgens hem vooral wederzijdse waarborgen en garanties uitgewisseld. De komende weken gaan zijn geldschieters ook rechtstreeks met de bonden spreken over de nadere invulling van de exploitatie van het complex.

Buiter zegt de financiering op hoofdlijnen rond te hebben, maar Icedôme moet op een paar terreinen nog kiezen met welke partij er verder wordt gegaan. Eind juni komt volgens Buiter meer duidelijkheid: "De deuren van de Icedôme gaan op 1 oktober 2016 hoe dan ook open".

Gemeente Almere
De Gemeente Almere is blij dat de KNSB en NOC*NSF de samenwerking met het consortium Icedôme Almere bekrachtigen. De gemeente vindt het goed om te horen dat zij deze stap gezamenlijk zetten en er voortgang zit in de totstandkoming van deze gewenste voorziening in Almere. Uiteraard blijft de gemeente actief meedenken, aldus een verklaring op de website van de gemeente.

Thialf
Directeur Eelco Derks van ijsstadion Thialf in Heerenveen noemt de onduidelijke situatie rondom Icedôme slecht voor de sport. Hij heeft twijfels over de financiering van de plannen in Almere. Ook zorgt de vertraging in de besluitvorming voor problemen bij de verdere plannen van het Friese ijsstadion. Zolang niet duidelijk is welke koers de KNSB en NOC*NSF varen kan Thialf niet verder met het businessplan, aldus Derks.

TranSportium
Frank Heijerman, projectleider van het TranSportium in Zoetermeer, meldt "dat onze jurist hiernaar kijkt". Heijerman sprak eerder zijn onvrede uit over de gang van zaken. Hij ergerde zich aan de radiostilte van de KNSB en NOCNSF de voorbije 2 weken. Thialf en TranSportium gaven vorige week al aan, als Icedôme het financiële plaatje niet rond zou krijgen, de krachten te willen bundelen en met elkaar samen te willen werken.

Plannen Icedôme
Icedôme Almere hoopt jaarlijks tussen de 1,2 en 2 miljoen bezoekers te trekken. Het complex dat bouwbedrijven BAM en Van Vlijmen voor 183 miljoen euro willen realiseren, is gesplitst in een deel voor topsport en een deel voor wedstrijden en recreatiesport.

Voor wedstrijden is een baan van 400 meter gepland met 20.000 tribuneplaatsen. Een tweede baan van 30 bij 60 meter, met bijbehorende tribune voor 4000 toeschouwers, is bedoeld voor onder meer shorttrack, ijshockey en kunstrijden. Ter ondersteuning van de laatste sport voorziet het complex ook in een turnhal.

De schaatshal biedt daarnaast nog diverse faciliteiten voor onder meer krachttraining, sportmedische toepassingen en wetenschappelijk onderzoek naar sport.

De gemeente voorziet dat de komst van de hal 250 directe arbeidsplaatsen oplevert en ook veel indirecte werkgelegenheid met zich meebrengt.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer