Akkoord omgangsvormen gemeenteraad bijna rond

Almere 15 april 2014
Politieke partijen in Almere die deelnemen aan de coalitie dienen de voorstellen te steunen die in overeenstemming zijn met het college-akkoord. En de gemeenteraad stuurt de wethouder of het college niet naar huis als een voorstel wordt afgewezen. Dit staat in de zogeheten Bestuursintentie gemeenteraad Almere 2014-2018. Dat is een geheim stuk dat in handen is van Omroep Flevoland.

De bestuursintentie is opgesteld door D66 en telt dertien punten. Deze partij leidt de college-onderhandelingen in Almere. D66 vindt het nodig om de omgangsvormen in de gemeenteraad de komende vier jaar in een contract vast te leggen. De partij wil op dit moment nog niet inhoudelijk ingaan op het stuk.

Hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga aan de Rijksuniversiteit Groningen is enigszins verbaasd over het stuk. Volgens hem is het altijd mogelijk om een wethouder of het college naar huis te sturen. Die wettelijke bevoegdheid kan niet afgenomen worden met een afspraak.

De bestuursintentie is vorige week voorgelegd aan andere politieke partijen voor op en aanmerkingen. Het is de bedoeling dat D66 deze week een definitieve versie opstelt. Later vindt hierover een debat plaats in de raad.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer