College presenteert coalitieakkoord

Almere 15 mei 2014
In het stadhuis van Almere is het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd van D66, PvdA, VVD, Leefbaar Almere en het CDA. Ook heeft formateur René Peeters bekendgemaakt wie de vijf beoogde wethouders zijn.

Nieuwkomer is Froukje de Jonge van het CDA. Zij gaat zich onder meer bezighouden met werk en inkomen, armoedebeleid en integratie. Drie mannen keren terug als wethouder. René Peeters van D66 krijgt in zijn takenpakket onder meer jeugd, gezin en onderwijs. Hij wordt verantwoordelijk voor veel van de zorgtaken die van het Rijk naar de gemeente worden overgeheveld. Mark Pol van de VVD houdt zijn oude portefeuille financiën en krijgt daar economische zaken bij. Henk Mulder van de PvdA krijgt ook een deel van zijn oude portefeuille terug en wordt verantwoordelijk voor onder meer ruimtelijke ordening, de Floriade en integrale wijkaanpak. Leefbaar Almere schuift Frits Huis naar voren, die ruim tien jaar geleden ook al wethouder in Almere was. Hij krijgt in zijn portefeuille onder meer het stedelijk beheer maar ook kunst en cultuur en het parkeerbeleid. Volgende week dinsdag worden de wethouders formeel benoemd door de gemeenteraad.

Het coalitie-akkoord draagt de titel 'De Kracht van de Stad' en tot en met 2018 wordt er elk jaar een bedrag van bijna 4 miljoen euro vrijgemaakt om in Almere te investeren. Zo gaat er 1,5 naar onderwijs, wordt er 1 miljoen euro extra vrijgemaakt voor kunst en cultuur en gaat er ook 1 miljoen euro naar wonen en wijken. Daarnaast wordt er 3 ton vrijgemaakt voor innovatie. De nieuwe coalitie maakt ook structureel geld vrij voor veiligheid en kondigt daarnaast maatregelen aan om het betaald parkeren in Almere Buiten goedkoper te maken.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer