Kamerleden kritisch over besluit IJsselmeervissers

Urk 4 juni 2014
Kamerleden kritisch over besluit IJsselmeervissers
De Tweede Kamer is kritisch over het besluit van staatssecretaris Sharon Dijksma om IJsselmeervissers niet uit te kopen. Dat bleek woensdagmiddag tijdens een commissievergadering in Den Haag.

Vooral de christelijke partijen SGP, ChristenUnie en het CDA namen het op voor onder andere de Urker vissers. Deze politieke partijen hopen dat de staatssecretaris alsnog geld wil vrijmaken om gedupeerde IJsselmeervissers uit te kopen.

De visstand in het IJsselmeer en het Markermeer is dramatisch laag. Een speciale commissie adviseert om drie jaar lang geen zogeheten schubvis te vangen. Maar dat advies heeft de staatssecretaris naast zich neergelegd.

Het alternatieve plan van Dijksma om de vissers één jaar te compenseren werd door de vissers niet geaccepteerd. Staatssecretaris Dijksma heeft nu gedreigd met een plan dat voor niemand voordelig is, namelijk 40% minder visvangst op het IJsselmeer.

Volgende week informeert Dijksma de Tweede Kamer over het IJsselmeer. Dan legt ze uit waarom compensatie van vissers niet haalbaar is. Voor 1 juli moet alles rond zijn, omdat dan de vergunningen weer afgegeven moeten worden.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer