Plasterk: voorstel voor superprovincie weinig zin

FLEVOLAND • Do 19 juni 2014 | 16:25 • Donderdag 19 juni 2014 | 16:25
Volgens minister Ronald Plasterk heeft het weinig zin om een voorstel voor een superprovincie in te dienen, nu blijkt dat er onvoldoende draagvlak voor bestaat. Dat zei Plasterk vrijdagochtend voor de ministerraad.

Donderdag bleek dat de onderhandelingen voor een superprovincie zijn mislukt. De fusie tussen Flevoland, Utrecht en Noord-Holland kan in de voorgestelde vorm niet doorgaan.

Naar verwachting besluit het kabinet vrijdag om het plan officieel in te trekken.

Donderdagavond was er een overleg tussen minister-president Mark Rutte en minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken met de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer.

In het overleg moest duidelijkheid komen of het kabinet de steun kan krijgen van de oppositiepartijen GroenLinks en D66. Die steun is nodig om aan een meerderheid in de Eerste Kamer te komen. De partijen hebben aangegeven de visie voor de bestuurlijke herindeling van de rest van Nederland te missen. Alexander Pechtold van D66 zei donderdagavond dat het het de minister vrij staat een wetsvoorstel in te dienen. D66 zal er serieus naar kijken, maar niet steunen.

Volgens minister Plasterk ging het bij het plan niet zozeer om het principe erachter, maar waren er op onderdelen onoverbrugbare verschillen tussen de partijen. Het plan was in het regeerakkoord afgesproken. Met de superprovincie had het kabinet het "middenbestuur'' willen versterken, laat Plasterk weten. Dat dreigt volgens hem in de verdrukking te komen tussen de steden en Europa.

Fractievoorzitter Diederik Samsom van de PvdA laat in een reactie weten het jammer te vinden dat het zo gelopen is. Minister Ronald Plasterk heeft er volgens hem alles aan gedaan om het voorstel te laten slagen. Maar oppositiepartijen zijn nu eenmaal niet verplicht om mee te werken, aldus Samsom.


Gerben Dijksterhuis (ChristenUnie-wethouder in Zeewolde)



Harry Dijksma (oud-gedeputeerde van de provincie Flevoland)



Hillebrand Koning (oud-PvdA-wethouder in Dronten)



Peter Pels (PvdA-statenlid van de provincie Flevoand



WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel